In limitele regulamentului

vineri, 09 mai 2008, 19:08
3 MIN
 In limitele regulamentului

Niciodata, in paginile "Ziarului de Iasi", personajul numit Gigi Becali nu a fost jignit cu apelativul de "oier" sau "cioban". In primul rind, meseria de a paste oile pe cimpuri (pe care nu se stie daca actualul latifundiar a practicat-o in tinerete) este la fel de onorabila ca aceea de manager de club sau de ziarist. Insa, fara a-l numi pe Gigi "cioban", liota de suporteri neconditionati ai Stelei merita sa fie etichetata "turma": orice ar spune sefu’, se inghite pe nemestecate, ca la cazarma: daca don’ caprar zice ca ploua de jos in sus, asa-i, sa traiti, fin’ca, daca nu-i asa, te prinde noaptea cu culcaturi si tiris cu masca pe figura. Daca dom’ Gigi a zis ca CFR Cluj reprezinta "agenturile" unguresti, apoi unguri sint, chiar daca echipa reprezinta Romania in Liga Campionilor. In fine, despre ungurii de pe Dealul Gruia am mai scris, asa ca revenim la oile noastre.

Suporterii echipei Steaua, de la Bucuresti, Iasi si restul tarii, simt un moment de frustrare ca echipa lor favorita a pierdut campionatul nu in duel direct cu CFR, ci din cauza dinamovistilor. De fapt, sentimentul lor ar trebui sa fie de usurare, din moment ce faimoasele brichete din Giulesti planeaza atit de jos asupra prestigiului unei echipe cu un palmares inegalabil in fotbalul romanesc. Subsemnatul simpatizeaza cu Steaua de vreo 40 de ani, dar recunoaste ca i-ar fi fost imposibil sa priveasca un alt microbist in ochi, cu fruntea sus, daca titlul ar fi venit in Ghencea ca urmare a unei victorii neobtinute pe teren. Asa ca (fiindca si despre asta am tot scris) este foarte bine ca o justitie oculta a facut dreptate si campioana tarii este CFR Cluj. Echipa de pe Gruia, doldora de argentinieni si portughezi, a semnat un moment istoric in fotbalul romanesc. Practic, se poate spune ca am intrat si noi in normalitate, dupa 1991, cind Craiova a cistigat ultimul titlu al provinciei fotbalistice. In Europa post-comunista au tot aparut astfel de fenomene si in Cehia, si in Ungaria, si in Rusia, Bulgaria sau Ucraina: echipele provinciale au reusit sa sparga monopolul capitalei. Uimiti, granzii "orei exacte", care credeau ca titlurile sint o afacere intre ei, au reactionat timid, pentru a se readapta apoi la noua situatie si a contraataca eficient. Numai in Romania campionatul raminea o afacere SDR (Steaua – Dinamo – Rapid), ceea ce inducea in restul Europei ideea ca tara carpato-danubiano-pontica nu s-a vindecat de vechile sechele. Titlul poposit la Cluj si finala provinciala a Cupei Romaniei sint semne de normalitate fotbalistica si situatia poate fi comparata (pastrind proportiile) cu anul 1996 din politica romaneasca, atunci cind Romania a demonstrat ca poate schimba o guvernare prin alegeri libere. Ca, Doamne, oare ce s-o intimpla in Liga Campionilor, ca Slavia Praga, ca Anorthosis Famagusta sint alta problema. Mult mai important este ca monopolul SDR a fost spart si ca luptele din campionatul intern pot produce si alte surprize.

In fine, scandalul izbucnit cu cercetarile DNA privind "sponsorizarea" Universitatii Cluj de catre Gigi Becali, pentru a incurca rivala in lupta pentru titlu, are un aspect juridic si unul sportiv. Partea juridica este destul de complicata, mai ales in privinta infractiunii de dare (luare) de mita. Nu este clar daca jucatorii unei echipe de fotbal pot fi considerati ca "functionari publici", iar in definitia data de Codul Penal se spune ca primirea de bani pentru "indeplinirea sau neindeplinirea unei sarcini de serviciu" se incadreaza la infractiunea de "luare de mita". Or, in spiritul legii, sarcina de serviciu a fotbalistilor de la "U" era sa joace la victorie partida cu CFR. Din punct de vedere fotbalistic, scandalul este supradimensionat, pentru ca sanctiunea prevazuta de regulamente pentru astfel de actiuni este depunctarea echipei pina la maximum noua puncte, insuficient pentru a cobori Steaua de pe locul de Liga Campionilor. Un adevarat scandal ar fi fost daca "U" ar fi reusit sa detroneze pe CFR din fruntea clasamentului, si in cazul acesta s-ar fi vazut curajul si corectitudinea Federatiei. In situatia actuala, fireste ca faimoasele comisii isi vor arata muschii si vor arde Steaua, fireste, in limitele regulamentului.

PS: Ce s-ar fi intimplat daca, inaintea ultimei etape, Universitatea Craiova ar fi fost deprogramata la partida cu Ceahlaul, pentru neplata unor datorii? Ar fi scapat Ceahlaul, fireste, in limitele regulamentului!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii