La ce bun un „Miting pentru Monica”?

duminică, 25 februarie 2007, 20:04
5 MIN
 La ce bun un „Miting pentru Monica”?

"Sint fortata sa fac un compromis – ca om politic as vota impotriva ministrului Justitiei, dar ca membru al PNL voi vota, cu toata greata existentiala, in favoarea acesteia, desi a introdus brambureala in justitie, isi piraste propria tara la Bruxelles, reclamind rea-vointa, incompetenta si coruptia din Romania, fara sa probeze. Monica Macovei nu exista ca om pentru mine".  Declaratia  ii apartine Noricai Nicolai si a fost facuta intr-o emisiune de televiziune de pe Antena 3, realizata de Ion Cristoiu cu doua saptamini in urma. Cu acelasi prilej, deputatul liberal il tragea de urechi si pe comisarul european Franco Fratini pentru vina de a o fi sustinut public pe cea care ii provoca o asa intensa indispozitie fiziologica, spunind ca "da impresia unui baiat care face curte dar rateaza". 
Intre timp, motiunea din Senat a si fost adoptata, si inca cu o larga majoritate, se pare inclusiv cu sprijinul Noricai Nicolai, care trebuie sa fi ajuns intre timp la concluzia ca nu merita sa-si infrineze antipatia pentru ministrul Justitiei doar pentru a respecta disciplina de partid, daca ar fi sa dam crezare chiar unor surse liberale. Si pozitia sa este departe de a fi una solitara. Inainte de vot, Crin Antonescu declara public ca e bucuros ca, nefiind senator, nu este pus in situatia de a-si calca pe suflet doar pentru a respecta decizia PNL, iar un alt vicepresedinte liberal, Teodor Atanasiu, spunea recent la Alba Iulia, intr-o conferinta de presa, ca, din punctul sau de vedere, ministrul Justitiei Monica Macovei ar trebui sa-si dea demisia din solidaritate cu colegii sai din Guvern, deoarece scandalul creat in jurul sau va bloca activitatea Executivului.
Faptul ca cel putin trei oameni influenti din conducerea PNL, toti vicepresedinti ai partidului, tin sa se desolidarizeze public de Monica Macovei, in ciuda pozitiei oficiale exprimate de seful lor de partid, care a anuntat ca nu intentioneaza sa ceara actualului ministru al Justitiei demisia, in pofida votului din Senat, e un semnal politic semnificativ. Trebuie sa intelegem ca supravietuirea Monicai Macovei in cabinet e doar un compromis tactic de moment si ca in viitor va fi exploatata orice oportunitate, cum ar fi, de exemplu, cea oferita de restructurarea guvernului, pentru a scapa de un personaj evident incomod pentru multa lume. Pina la urma, diferenta dintre pozitia radical anti-Macovei adoptata de tabara apropiatilor lui Dinu Patriciu, care, pe linga cei trei mentionati mai sus, ii mai cuprinde pe Ludovic Orban si pe Dan Radu Rusanu, si cea mai precauta, adoptata de tandemul Calin Popescu Tariceanu  – Bogdan Olteanu, e doar una de nuanta. Ultimii se tem pur si simplu ca asocierea prea la vedere cu PSD si PRM este daunatoare in plan electoral, in timp ce pentru primii acest lucru e un detaliu putin semnificativ. Ceea ce nu inseamna insa deloc ca la prima ocazie, atunci cind se va considera ca pretul electoral e suportabil pentru PNL, cele doua grupari nu-si vor da mina pentru a scapa de un ministru extrem de incomod. Le cinta in struna si se straduiesc sa le ofere pretexte, in registre diferite, si pesedistii si Vadim Tudor, care, intre altele, ii ameninta pe judecatorii de la Curtea Constitutionala ca ii va trimite la puscarie, si Dan Voiculescu, care vorbeste despre introducerea unei motiuni de cenzura.
Astfel de lucruri trebuie decriptate mai ales acum, cind ideea de a face un miting de sprijin pentru Monica Macovei, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca motiunea adoptata in Senat impotriva ministrului Justitiei nu impune si obligativitatea demiterii acesteia de catre primul ministru si dupa ce Calin Popescu Tariceanu a declarat cit se poate de explicit ca nu are deloc de gind sa faca acest gest, poate sa para multora, la prima vedere, un demers nu doar inutil, ci chiar ridicol.
Pe de alta parte, ne putem intreba de ce e totusi important ca Monica Macovei, un ministru care are o relatie personala dificila si cu majoritatea parlamentarilor, chiar si cu cei care nu au neaparat motive sa-i fie ostili, dar si cu Consiliul Superior al Magistraturii, sa ramina in functie. Stilul sau direct si adesea abraziv ii aduce puncte in relatia cu opinia publica, dar ii afecteaza evident capacitatea de a negocia sustinerea initiativelor sale legislative, practica curenta in mediile politice unde, inevitabil, se ajunge la nuantari si compromisuri tactice in niste limite acceptabile. Atita vreme cit Romania era in pozitia de aspirant la aderarea la Uniunea Europeana, pirghiile de la Bruxelles erau extrem de eficiente si contrabalansau contrele de la Bucuresti. Acum, insa, lucrurile s-au schimbat radical, desi un sprijin explicit venit de la comisarul Fratini sau din partea Partidului Popular European pentru ministrul Justitei are inca destula greutate politica.
Exista patru motive pentru care e important ca Monica Macovei sa reziste in functie cit mai mult posibil. Unul e simbolic, celelalte trei au o valoare tehnica concreta din perspectiva campaniei anti-coruptie. Sa le luam pe rind. Cu sau fara voia ei, Monica Macovei a devenit un simbol al luptei anti-coruptie si al eliberarii Justitiei de constringerile cu caracter politic. Atita vreme cit ea ramine in functie, e un semnal transmis institutiilor statului ca exista inca destula vointa politica ca procesul inceput in 2005 sa continue. Din celalalt punct de vedere, ministrul Justitiei are competente pe trei directii importante: propune politici si legislatie in domeniu, face nominalizarile pentru sefii Parchetului General si DNA si, foarte important, avizeaza hotaririle trecute prin guvern.
Primul atribut va fi extrem de greu de indeplinit in continuare, pentru ca, in actualul context politic, toate propunerile trimise la Parlament, cum ar fi noul Cod Penal sau Legea ANI, au sanse mici sa treaca intr-o forma cit de cit apropiata celei venite de la Ministerul Justitiei. In schimb, raminerea in functie a Monicai Macovei asigura, pe de o parte, ca anchetele in curs vor continua, oricit de deranjante ar fi din punct de vedere politic, si o multime de ordonante de guvern cu caracter clientelar nu vor fi avizate. E adevarat, ca si in multe alte domenii, nu exista un cadru legal clar cu privire la acest ultim aspect, asa ca anumite decizii vor putea fi totusi fortate peste capul ministrului. Insa cei care o vor face risca sa plateasca un pret politic consistent. Acesta e un aspect critic, de care multa lume nu e constienta. Pentru ca se intra pe un teritoriu extrem de delicat, in care sint in joc mize financiare considerabile, fie ca e vorba de Fondul Proprietatea, fie ca e vorba de maniera de vinzare a celor 8% din Petrom catre salariati sau de suspendarea temporara a Legii Insolventei, pentru a da doar citeva exemple. Asa ca, punind lucrurile cap la cap, iata ca am identificat deja destule motive solide pentru care reduta Monica Macovei merita aparata.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii