Masinile de legi defecte

marți, 28 aprilie 2009, 18:08
3 MIN
 Masinile de legi defecte

Cind vine vorba despre acte normative, pina si celebra zicala revolutionara "ati mintit poporul cu televizorul" paleste. Se poate spune ca legile sint facute si scrise in asa fel incit omul obisnuit, care n-a trecut prin cursuri de Drept, sa aiba nevoie de translator. Mai mult, hatisul legislativ abunda de erori si lacune, pentru repararea carora e nevoie de alte legi, ordonante si hotariri. O inutila si iresponsabila pierdere de vreme, echivalenta cu irosirea banului public. Bunaoara, Guvernul a ajustat indemnizatia de crestere a copilului in acord cu veniturile realizate de mama in ultimele 12 luni dinaintea nasterii, limitata la cel mult 4000 de lei, dar n-a prevazut si dublarea sau triplarea indemnizatiei de nastere pentru gemeni ori tripleti. Exista un proiect de lege in Parlament pe aceasta tema, care asteapta de la inceputul anului sa intre la dezbateri, dar cine poate sti cind vor mosi parlamentarii legea?

Un alt exemplu, cu ecouri pina la Bruxelles, este cel al Codurilor juridice, ale caror proiecte de modificare asteapta legiferarea de mai bine de trei ani. In cazul viitorului Cod penal, insasi modificarea a suferit schimbari inainte sa intre in asa-zisa dezbatere publica de 7 zile pe care o contesta acum numeroase organizatii civice. Graba guvernamentala de a trece Codurile prin Parlament a fost frinata abia la recomandarea Comisiei Europene. In consecinta, luna viitoare vor fi adoptate noile Coduri penal si civil, iar la toamna vor aparea si cele de procedura. Ramine de vazut ce culme a perfectiunii vor atinge toate patru.

Si Codul fiscal se modifica si din nou parerile sint impartite. Adaugirea este un controversat impozit forfetar care "pedepseste" toate firmele, indiferent daca unele sint corecte iar altele activeaza mai mult in subteranul economiei. Ministrul de Finante, parintele si sustinatorul noii taxe, a motivat necesitatea introducerii ei prin numarul mare de firme care merg contabil in pierdere, de trei ori mai multe decit cele care activeaza corect, conform spuselor sale. Supararea proprietarilor de firme este cu atit mai mare cu cit impozitul – care incepe de la 341 de euro/an, in functie de cifra de afaceri – devine obligatoriu de platit chiar de luna viitoare.

Si legea bugetului s-a intors pe masa de operatie, la doar doua luni de la promulgarea sa, mai toate ministerele iesind in pierdere. Motivul invocat de asta data este unul devenit universal in acest an: criza economica. Acelasi ministru de Finante a explicat ca evolutia economiei este greu predictibila, dar a promis in schimb crestere economica pentru anul viitor.

Alte legi, cum ar fi cea referitoare la cresterea cu 50% a salariilor din invatamint, nici nu au mai fost puse in aplicare. Principiul solidaritatii, invocat de premier in cazul legii unice a salarizarii in sistemul bugetar, nu e valabil intotdeauna. Un gest simbolic prin care demnitarii si-ar taia singuri 2-3 procente din leafa ar atenua criticile tot mai vehemente, dar exemplul ministrilor germani se dovedeste imposibil de aplicat in Romania.

Emil Boc a promis reforma si in sistemul de pensii, nu doar in cel al salariilor, dar cine-l mai crede, cita vreme fosti si actuali parlamentari vor incasa de luna viitoare pensiile speciale pe care singuri si le-au votat? Un privilegiu nemeritat pentru atitea erori legislative.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii