PD si PNTCD exploateaza potentialul de santaj al coalitiei

marți, 13 ianuarie 1998, 00:00
3 MIN
 PD si PNTCD exploateaza potentialul de santaj al coalitiei

Partidul Democrat este in acest moment in centrul atentiei opiniei publice. Discursul dur al presedintelui democrat, Petre Roman, care a avertizat PNT-CD sa nu-si mai trateze partenerii de coalitie ca pe niste "anexe", a produs surescitare in lumea politica. PD este in plin avint, regizind o adevarata desfasurare de forte, care sa-i legitimeze pozitia. Convocarea Consiliului National de Coordonare al PD, la care vor participa circa 400 de reprezentanti ai filialelor locale, este un gest politic extrem de abil si eficient. Reprezentarea regiunilor sugereaza ca PD intentioneaza sa ia o decizie in mod legitim si democratic. Este scos in evidenta faptul ca unele filiale locale cer iesirea grabnica de la guvernare. Se insista mai putin pe ponderea acestora. Si mai putin este cunoscut modul in care se ia o decizie in cadrul unui partid. Opinia publica nu cunoaste centrele de influenta si pirghiile de putere dintr-o formatiune politica.
Vizibil este doar faptul ca PD invoca principii si ca este gata sa asculte vocea majoritatii in luarea unei hotariri privind participarea la guvernare. Un alt element al tacticii democratilor este supralicitarea rolului ministrului Transporturilor, Traian Basescu, in infaptuirea reformei. Basescu este socotit etalon al participarii PD la guvernare. Democratii nu simt nevoia sa insiste pe realizarile celorlalti ministri si oculteaza nerealizarile lor. Se uita, de asemenea, ca Ministerul Transporturilor a beneficiat de mult mai multi bani decit celelalte ministere pentru modernizare, fapt recunoscut recent chiar de Basescu intr-o confruntare televizata cu fostul ministru al Finantelor, Mircea Ciumara. Extinzind scandalul Basescu la o discutie de fond asupra performantelor actului de guvernare si pomenind de necesitatea unei puneri de acord in privinta viitorului reformei, PD a obtinut capital de imagine, exploatind si monopolizind discutia de bilant, practicata la orice sfirsit de an, bilant care este, de buna seama, defavorabil. Iar vina este aruncata pe taranisti pentru ca acestia au detinut principalele ministere implicare in reforma. Se vorbeste mai putin despre principiul responsabilitatii guvernamentale. In sfirsit, ofensiva lui Petre Roman confisca discursul radicalilor din partid, reprezentati de Adrian Severin. Acesta din urma, in plin acces de histrionism, il apara si pe Traian Basescu, pe care, altfel, nu il simpatizeaza deloc, dupa cum singur marturisea.
Tactica PD a sugerat-o pe cea a PNT-CD. Taranistii admit ca ultima mutare apartine Partidului Democrat, dar, fortind nota, incearca sa se inscrie la negocieri de pe pozitii egale. Dupa intrunirea BCCC al PNT-CD, Ion Diaconescu a facut afirmatia ca partidul pe care il conduce este gata sa formeze un guvern minoritar si ca este dispus sa colaboreze cu alte partide pentru a forma o noua majoritate. Asertiune in care, probabil, cei mai multi dintre taranisti nu cred. Scopul exagerarii este vadit si este de aceeasi natura cu gestul PD. Partenerii din coalitie exploateaza ceea ce politologul Dan Pavel numea potentialul de santaj. Partile in disputa par a avea, inca, nevoie una de alta, mai ales ca puterea este seducatoare.
In recenta criza, lipseste arbitrul. Presedintele Constantinescu sta in umbra si nu pare inca dispus sa se implice vizibil in rezolvarea problemei din coalitie. Interventia presedintelui se va produce, cel mai probabil, in preajma zilei in care se va convoca Consiliul National al PD. Presedintele Constantinescu este, asa cum se poate observa, singurul in stare sa transeze conflictul. Propunerea de conciliere inaintata de PNL a trecut neobservata. Totusi, in cazul in care coalitia de la guvernare se va mentine, presedintele va trebui sa recunoasca noul aranjament convenit intre PNT-CD si PD.
Un comentariu de Adrian Cioflanca.

Comentarii