Pentru cine bat clopotele?

luni, 08 decembrie 2008, 21:24
3 MIN
 Pentru cine bat clopotele?

Dupa o saptamina de la consumarea alegerilor parlamentare, partidele din Iasi continua sa-si faca planuri de viitor. Pentru unele, viitorul e invaluit intr-un halou de ceata, pentru altele lunile urmatoare pot aduce o multime de impliniri. Totul depinde de felul in care isi vor calcula mutarile de pe esicherul politic.

Cu doi senatori si cinci deputati, PSD a cistigat alegerile din Iasi. Dar problemele pesedistilor de-abia acum incep. Faptul ca, in municipiul Iasi, PD-L s-a impus fara probleme in defavoarea PSD e in masura sa-i complice existenta primarului Gheorghe Nichita. Votul de pe 30 noiembrie a avut clar o nuanta de protest la adresa administratiei locale. Mai mult, infringerea in alegeri a favoritilor lui Nichita, coroborata cu victoria unor pesedisti mai degraba apropiati fostei conduceri, e si ea de natura sa produca anumite convulsii interne. Cu Simirad in coasta si cu o filiala decimata in spate, Nichita trebuie sa se intrebuinteze serios pentru a face fata urmatorilor ani. Unica solutie pentru PSD devine accederea la guvernare. Doar asa pesedistii pot ramine uniti si puternici. In caz contrar, ii paste disolutia.

Desi PD-L Iasi a obtinut un scor bun la actualele alegeri, partidul are mari dureri de cap. Presedintele organizatiei, adica Dan Carlan, este singurul candidat important care a ratat calificarea in Parlamentul Romaniei. Cum pedelistul completeaza astfel o lunga serie de esecuri, ramine de vazut daca mai exista vreo posibilitate de recalificare (la locul de munca) in ceea ce-l priveste. Unii ii ofera deja functia de prefect, altii ii promit in continuare sefia filialei locale. Doar nu-i doare gura. In orice caz, si pentru Dan Carlan vin vremuri grele. In lunile urmatoare va culege ceea ce a semanat in PD-L Iasi in ultimii ani. Cel mai probabil, la anul, se va declansa lupta pentru putere in interiorul organizatiei. Tabara Oprea va avea de luptat cu Petrica Movila si cu Mihaela Popa. Vor fi inregistrate victime. Unele inocente, altele nu prea. Cea mai buna solutie pentru PD-L este participarea la guvernare, caz in care multe sabii vor ramine in teaca.

PNL se afla intr-o situatie ingrata. In Iasi, liberalii au obtinut rezultate bune doar in mediul rural. Si totusi electoratul pur liberal se afla la oras, nu la tara. Problema cea mai grava este ca PNL, si nu numai la Iasi, se confrunta cu un vizibil deficit de imagine. Asocierea cu PSD nu le-a facut deloc bine, chiar daca i-a pastrat la guvernare. Pomenile electorale impartite in precampanie le-au adus, de asemenea, prejudicii, chiar daca au generat si citeva victorii in colegii rurale.

Solutia ideala pentru liberali ar fi vreo doi ani de opozitie. Rastimpul de reculegere le-ar permite si lor sa se autoanalizeze, dar si electoratului sa descopere daca mandatul 2004-2008 a fost o reusita sau doar o intimplare norocoasa. In opozitie, tradarea suna ca un cintec de sirena. Cine va ceda primul?

2009 este un an dificil. PSD, PD-L si PNL stiu asta, dar dorinta de putere este mai mare decit instinctul de conservare. Pe unii ii va distruge guvernarea, pe altii opozitia; pe cei mai multi, relatiile compromitatoare. In 2009, partidele trebuie sa se reinventeze pentru a rezista crizei politice.

Comentarii