Politicianul ctitor

miercuri, 12 octombrie 2011, 18:41
3 MIN
 Politicianul ctitor

Cine a contribuit decisiv la finalizarea lucrarilor de restaurare a Palatului Copiilor? Iata intrebarea care-i framinta astazi pe ieseni, dovada schimbul dur de replici intre pedelisti si liberali. Mihaela Popa, Mihail Hirdau si Dan Carlan, de o parte, Cristian Adomnitei si Camelia Gavrila, de partea cealalta. Un scandal ca atitea altele in politica bahluiana. Cine va finaliza Aeroportul Iasi? Constantin Simirad sau liberalul Mugur Cozmanciuc impreuna cu pesedistul Cristian Stanciu? Sau poate fostul presedinte al CJ, Lucian Flaiser, cel in vremea caruia s-a scris proiectul? Cine trebuie sa taie panglica la pasajul subteran de la Hala? Simirad, care a venit cu ideea, sau Gheorghe Nichita, cel care a venit cu banii (nostri)? Spital de Urgente, asa cum vrea Tudor Ciuhodaru, sau Clinica de Oncologie, asa cum vor toti ceilalti? Dar daca se face Spital de Urgente unde se face? La Holboca, asa cum a propus Petru Movila sau inspre Letcani, asa cum spera Relu Fenechiu? Cui apartine ruta ocolitoare a orasului? Lui Tariceanu, premierul care a inceput-o, sau lui Boc, premierul care vrea sa o termine? Sa se taie copacii la Ciric (Nichita) sau sa nu se taie (Oprea)?

Astfel de scandaluri insotesc fiecare proiect al Iasului. Orice s-a construit, se construieste sau urmeaza sa fie construit capata pe loc volatilitatea stearpa a contrei politice. Crescuti in umbra lui Simirad, cei mai multi dintre alesii nostri au deprins vocatia de ctitor. Munca lor trebuie evidentiata printr-o placuta de marmura. Asta in cazul fericit. De pilda, deputatul Daniel Oajdea nu a cerut niciodata sa se contruiasca ceva, ci din contra. Sa nu se construiasca Palatul Justitiei in Tirgul Cucului, ci o parcare, sa nu se construiasca o parcare linga Piata Unirii, ci un parc. Dar Oajdea a fost intotdeauna o exceptie… Mult mai reprezentativ pentru patologia despre care discutam este Mugur Cozmanciuc, cel care si-a editat o revista cu toate realizarile de pina astazi.

Demersul sau se inscrie in traditia PNL Iasi, filiala care in 2008 a scos o carte in 473 de pagini cu mii de proiecte finantate in judet. Un esec editorial de exceptie, daca este sa ne luam dupa procentele obtinute de echipa lui Fenechiu, in acelasi an, la alegerile locale.

Cind se cearta pe proiectele comunitatii, politicienii ieseni fac o dubla greseala. Pe de o parte imprima discursului public un aer de amatorism (chiar infantilism) cu efecte negative atit asupra obiectivului in sine, cit si asupra mediului economic local in ansamblu. De ce sa investesti intr-un oras in care conducatorii se cearta pe cine a finalizat un Palat al Copiilor in urma cu 3 ani? In al doilea rind, iesenii nu voteaza proiectele importante realizate, ci pe cele care au "nevoie de timp". Adica sa se faca, dar nu imediat, pentru ca ii deranjeaza. Nichita a cistigat alegerile in 2008 pentru ca timp de patru ani nu a facut mai nimic decit sa stearga praful prin cartiere si sa promita. In 2012 va avea emotii tocmai pentru ca a inceput niscaiva lucrari care vor umple orasul de praf. Peste ani si ani, cel care-si va insusi finalizarea Aeroportului va primi mai putine voturi decit cel care va schimba pavelele in Piata Voievozilor. Nu ca pavelele ar trebui schimbate, dar sint mult mai vizibile in drumul spre urne.

Comentarii