PUR, ca Berezovski

joi, 08 martie 2001, 00:00
3 MIN
 PUR, ca Berezovski

"Pentru Berezovski, sau pentru oligarhul rus, oamenii puterii se impart in doua categorii: genul prezervativ la pachet si genul prezervativ folosit", spune un biograf al controversatului om de afaceri rus. Este numai una dintre explicatiile mariajului intre politica si afaceri, care face regula in Rusia, unde, dupa 1990, s-a conturat un tip aparte de businessman, oricind dispus sa intre in afaceri cu statul, in relatii dintre cele mai apropiate cu oamenii politici, jucind cu acestia partide de amor sau vendete prin intermediul mass-mediei pe care o detin. Prieteniile si cistigarea influentelor se rezuma la o chestiune de cantitate. La inceputul fiecarei aliante se ofera avantaje, apoi sint rascumparate inzecit. Cind puterea considera ca s-a intrecut masura, asistam la un adevarat carnaval. Magnatul Vladimir Guzinski a fost alungat literalmente din Rusia, atunci cind postul sau de televiziune independent, NTV, a adoptat o pozitie critica fata de Putin. Boris Berezovski a intrat in conflict cu puterea in momentul in care cel mai influent post de televizune, ORT, a inceput sa-l critice pe presedinte. Motivele criticilor au fost determinate de nesatisfacarea pretentiilor magnatilor rusi.
In Romania, proportiile nu sint aceleasi, dar modelul este asemanator. Cazul cel mai recent si bine documentat este al omului de afaceri Dan Voiculescu. Dupa ce si-a croit, in jurul imperiului mediatic Antena 1- "Jurnalul National", un partid, cu o majoritate de membri recrutati din zona oligarhiei economice, prezentati ca intreprinzatori privati, Voiculescu si-a dobindit o pozitie strategica pe care orice politician o doreste folosita. Ceea ce s-a si intimplat anul trecut, in apropierea alegerilor,
prilej cu care a oficializat relatia cu PDSR. De atunci si-a antrenat aripa din mass media a partidului intr-o campanie explicita pro-PDSR, cu efecte nefaste asupra deontologiei gazetaresti si spiritului public din Romania. Cu toate ca a negat intotdeauna relatiile pe care le-a avut cu Securitatea, Dan Voiculescu a fost, in realitate, angajat al unei unitati acoperite a Securitatii, "Oficiul Argus". Dar functia cea mai importanta a avut-o la "Crescent", o firma a Securitatii prin care se derulau operatiuni de export-import. Dupa 1989 se infatiseaza ca un prosper om de afaceri, patron al "Grivco", avind la dispozitie fonduri carora nu a putut niciodata sa le explice convingator provenienta.
Ca asociat la guvernare, PUR nu ar fi atras atentia, daca un scandal aparent minor nu ar fi perturbat, de citeva zile, maruntaiele PDSR. Motivul, prezentat de premierul Nasatse, este unul legat de noii aderenti la PUR, fosti pedisti, ca Alexandru Dutu, social liberali, ca Vasile Secares sau controversati, ca Dan Pazara. De unde atitea griji pentru imaginea PDSR din partea unui premier care nu a luat in seama atacurile presei impotriva numirii unor oameni ai Securitatii in functii cheie in stat?
O explicatie ar fi declaratiile fragmentate, cu tinta precisa, ale premierului. Intre marile trusturi de afaceri, cotizante la PDSR in timpul campaniei electorale, si premier a izbunit un razboi rece, cu destule necunoscute. Magnatii sint nemultumiti de raspunsul inconsistent sau rezervat al premierului la pretentiile lor. Primul semn a aparut repede, cind Nastase a comentat public faptul ca nu va ceda presiunilor legate de procesul de privatizare.
Cum poate fi interpretata, atunci, cedarea pe care a facut-o Guvernul in cazul Sidex, in care s-a prelungit termenul de ofertare numai pentru a permite inscrierea unui trust din care face parte si Grivco, proprietatea lui Voiculescu? Este prelungirea de la Sidex un compromis in interiorul PDSR sau un joc cu cedare aparenta din partea premierul, pentru a nu-i irita prea tare pe aliatii de guvernare sau magnati? Pentru un premier responsabil, este foarte clar ca supravietuirea Sidex depinde de un investitor strategic de talie mondiala, capabil sa asigure piata de desfacere, nu de una din firmele care ii exporta si importa materiiile prime.
Ar fi pentru prima oara, dupa 1990, cind in cadrul procesului de privatizare este implicat un colos, chiar "inima" industriei romanesti, si sint amestecate interese private autohtone, articulate politic la nivelul cel mai inalt. O tentatie extraordinara din partea puterii de a urma modelul rusesc. Sau de a demonstra ca lucreaza in interesul economiei romanesti. Depinde cit de PURa ii este intentia.
(Mihai CHIPER)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii