Reincepe lupta pentru antene

miercuri, 13 iunie 2007, 20:16
3 MIN
 Reincepe lupta pentru antene

Surprinzatoare decizia Presedintiei de a-si numi un om in Consiliul de Administratie al TVR. In urma cu doi ani, Traian Basescu dadea semnalul depolitizarii, refuzind sa-si numeasca reprezentantul la care, de altfel, avea dreptul. Tot in 2005, PD, dupa o mica bilba, si-a retras nominalizarile pentru a nu face nota discordanta de seful statului. Se dorea atunci marcarea clara a iesirii din perioada regimului Nastase, care-l transformase pe ex-directorul Valentin Nicolau intr-un manipulator institutional autorizat impreuna cu si mai celebrul Dragos Seuleanu, directorul de la radioul public. Efectele, in parte, s-au vazut. Chiar daca TVR a ramas putreda in ansamblu, departamentul de stiri si-a revenit vizibil in ultimii doi ani, ajungind, in comparatie cu generalistele de aceeasi categorie, o sursa de informare de neocolit, cu toate ca unele accente stridente ori scapari nu au lipsit. S-a vazut insa ca acestea nu erau decit rodul neprofesionalismului, nu al unui plan atent urmarit.

Pasul facut de Traian Basescu in 2005 nu a fost urmat si partide. O lege capabila sa asigure depolitizarea SRTV nu a avansat nici un milimetru in Parlament. Partidele au mizat in continuare pe posibilitatea de control si interventie prin desemnarea membrilor in CA. Privit retroactiv, valul anti-Basescu din Parlament a conceput si pus in practica anihilarea tendintei de liberalizare si profesionalizare, asa cum era ea anemica, lipsita de orizont si autoritate, sub mandatul lui Tudor Giurgiu. Atacurile concertate pe diferite canale media sau prin intermediul parlamentarilor PSD-PRM-PC pe tema gaurilor bugetului au depasit in intensitate orice miza strict financiara. Numai ca solutia la criza financiara a TVR nu este repolitizarea puternica a institutiei. Dimpotriva. In noul CA, aflat zilele acestea in curs de avizare, majoritari sint oameni ai PSD, alaturi de cintareti falimentari, propusi de PNL. Nici unul nu are postura profesionala si morala incit sa se opuna intereselor de partid.

Odata validat, noul consiliu de administratie al TVR intra rapid intr-o fierbinte perioada electorala – alegeri europene, locale, generale si apoi prezidentiale. Stim bine ce important este acest consiliu in stabilirea mediatizarii campaniilor electorale. Cum se face stabilirea timpilor de antena, moderarea si formatul emisiunilor, cum se trag sforile pentru stiri aparent neutre. De aceea, ne ingrijoreaza anihilarea Rodicai Culcer, sefa departamentului de stiri, plecarea lui Nicolae Prelipceanu si revenirea lui Mihai Constantinescu, reporterul-prezentator, din „exilul" de la Washington, mutari care anunta schimbari profunde in principalul departament tinta.
Cazul in sine al TVR nu ar fi atit de grav, daca nu l-am pune in legatura cu ceea ce se intimpla in cadrul institutiilor de reglementare a audio-vizualului. Scaunul de la sefia CNA i se pregateste funestului Valentin Nicolau,  ex-directorul TVR, apoi director la Antena 2 si membru al Partidului Conservator. Uitasem cit de importanta este asa-numita CNA 2, Comisia parlamentara pentru repartizarea timpilor de antena, care are cutitul si furculita in campaniile electorale, daca nu ne aducem aminte in ce fel Traian Basescu a fost lasat fara nici un minut de exprimare pe mijloacele media publice in campania pentru referendum.

Acestea sint piesele unui meci care se pregateste atent si nu anunta nimic bun pentru peisajul media in urmatoarea perioada. Nici in ceea ce priveste calitatea, nici o neutralitate acceptabila. In mod clar, TVR si SRR merg in tandem cu ciclurile de liberalizare sau restauratie de pe scena politica.

Comentarii