Scenarii cu premieri, dosare si zvonistica post-electorala

duminică, 07 decembrie 2008, 21:18
4 MIN
 Scenarii cu premieri, dosare si zvonistica post-electorala

E greu de spus daca in momentul aparitiei acestui editorial sintem mai aproape de o viitoare formula de guvernare sau, din contra, perioada de confuzie se va mai prelungi o vreme. Sigur, in mass media se avanseaza tot felul de variante, alimentate de o foarte activa bursa a zvonurilor. Pentru ca, daca am avut cu adevarat parte din plin de ceva in ultimele zile, atunci intoxicarile sint foarte sus in capul listei. De regula, ni se spune ca aceste informatii provin "de pe surse", din interiorul partidelor, dar multe dintre ele nu sint nimic altceva decit fie "fumigene" menite sa abata discutia publica pe piste false, fie informatii de mina a doua oferite de oameni politici care incearca sa pozeze in persoane influente si informate printre jurnalisti.

Dar daca despre viitoarea coalitie de guvernare nu se poate inca spune mare lucru, trebuie totusi sa recunoastem ca ultimele zile au fost extrem de interesante dintr-un alt punct de vedere: acela al bataliei din spatiul mediatic. Am vazut cum au reaparut brusc in prim plan Sorin Rosca-Stanescu si Cornel Nistorescu, doi dintre cei mai virulenti critici ai lui Traian Basescu. A revenit in forta – cum altfel? – si Mugur Ciuvica alaturi de falanga bine-cunoscuta de la "Antena 3", in frunte cu Ciutacu, Radu Tudor, Valentin Stan, Ion Cristoiu si compania. Li s-au alaturat, in spatii oferite generos pe ecranele televiziunilor de stiri, diversi ziaristi din grupul "Adevarul", care apartine lui Dinu Patriciu. Daca am tine o evidenta, am vedea cum pe cei proveniti de la alte publicatii ii numeri pe degetele de la o mina. Ce e sigur e ca primul grup a surclasat copios tabara vocilor neutre sau eventual pro-prezidentiale.

Corul "analistilor" a fost completat de echipa politicienilor. Cap de afis: Adrian Nastase, care timp de doua-trei zile a ajuns sa apara mai des pe micile ecrane ca moderatorii de emisiuni. Dupa cum nu putea sa lipseasca nici Crin Antonescu, a carui virulenta verbala nu a parut a fi deloc inhibata de scorul modest obtinut in colegiu sau electoral. Un scor jenant, chiar daca, gratie redistribuirilor, el a intrat pina la urma in Parlament, mai ales pentru cineva care viseaza la fotoliul de la Cotroceni.

Rostul acestei mari desfasurari de forte este acela de a dinamita o eventuala coalitie PDL – PNL si de a gasi tot felul de justificari pentru o formula PSD – PNL. De exemplu, daca PDL se aliaza cu PSD, se reface FSN-ul! Daca, insa, se aliaza PNL cu PSD, e in regula, ne spune Adrian Severin, pentru ca si la nivel european familiile lor politice ar fi in alianta impotriva popularilor. Sigur, ar fi o mica problema, pentru ca liberalii se declara ferm de dreapta, dar, oricum, cine sa ia in calcul astfel de piedici ideologice? Dupa cum am aflat in aceste zile de la Viorel Hrebenciuc, exista, de altfel, o intelegere de mai bine de un an intre PNL si PSD, intelegere care le-a fost de mare folos primilor, inclusiv din punct de vedere electoral, pentru ca o formula diferita de vot uninominal i-ar fi depunctat semnificativ pe liberali la numarul de mandate. Sigur, in acest caz nu e vorba nidecum de o tradare a electoratului de dreapta. O astfel de tradare o vede indignat Crin Antonescu doar daca PD-L ar intra in coalitie cu PSD.

Desi in aceste zile se vorbeste despre coagularea unei aliante de guvernare, multi dintre actori au in minte de fapt si un alt obiectiv, mai putin vizibil, dar foarte important: indepartarea lui Traian Basescu de la Palatul Cotroceni. Care, evident, ar fi un lucru mult mai simplu daca alegerile prezidentiale de la sfirsitul lui 2009 ar gasi PD-L in opozitie. In fine, desi toata lumea vorbeste de programe anti-criza si de marile proiecte de infrastructura, in subsidiar altceva ii macina, cu siguranta, mult mai tare pe politicieni: dosarele de la DNA? Daca cumva Traian Basescu o readuce la Ministerul Justitiei pe Monica Macovei, lucru pe care il poate face doar daca PD-L intra la guvernare?! Si sa nu uitam ca si Daniel Morar este doar interimar in functie. Inutil de spus ca o alianta de guvernare "potrivita" ar rezolva aceasta spinoasa problema.

Toate sint temeri pe care le exprima, de altfel cit se poate de deschis, Adrian Nastase. Iata ce declara simbata, intr-o emisiune de televiziune, fostul premier al Romaniei: "Daca PD-L ar ajunge la guvernare, s-ar dezechilibra scena politica romaneasca, pentru ca PD-L ar avea si presedintele, ar avea si primul ministru, ar avea si serviciile de informatii, ar avea si instrumentele Parchetului si ale DNA-ului, intr-un cuvint ar avea instrumentele necesare pentru a controla campaniile electorale viitoare si ar dispune de toate materialele financiare viitoare". O singura observatie: ceea ce descrie atit de responsabil si elocvent dl. Nastase e tocmai situatia in care ne-am aflat in perioada 2001 – 2004, cind el era prim-ministru si Ion Iliescu presedinte.

Comentarii