Stingerea

marți, 28 iunie 2011, 17:28
2 MIN
 Stingerea

Inca o sesiune parlamentara ajunge la final. De fapt, ar mai fi fost de lucru pina miine inclusiv, dar ce s-ar mai fi putut face in doua zile dupa ce atitea luni s-au organizat cu mult succes campionate de chiul, tergiversari si punere reciproca de bete-n roate? Chiar luni, cind dupa discursul presedintelui in plen s-a constatat ca nu mai era cu cine sa se tina dezbaterile programate, o deputata a trintit-o pe un ton relaxat – doar n-o sa asiguram noi, opozitia, cvorumul in sala.

Lipsa de chef si entuziasm dureaza de mai multe saptamini. De aceea opozitia nu s-a priceput pe ce subiect sa depuna o promisa motiune de cenzura. Nici principalul partid de guvernamint nu a stiut pe ce proiect de lege sa-si asume raspunderea. Mai toate marile propuneri pe care au avut ce bate moneda dezbaterile televizate si analizele/ declaratiile publicate au picat una dupa alta, iar acum, in ceasul al 12-lea, parlamentarii au decretat mobilizare generala in speranta ingrasarii bilantului. Cel putin acesta era planul.

Bunaoara, pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor de la inceputul saptaminii trecute figurau numeroase proiecte legislative, mai mult de 40 fiind ale unor legi organice. Spre deosebire de legile ordinare, acestea necesita votul a jumatate din numarul alesilor, nu doar dintre cei prezenti, astfel ca au fost lasate la urma, sa aiba oamenii timp sa vina sa voteze, ori, daca nu, atunci sa paseze cartela de vot colegului de banca, asa cum s-a intimplat deunazi la adoptarea ordonantei care a adus modificari la statutul politistului. Ieri insa, in ultima zi de lucru in plenul camerelor, se adunasera aproape 200 de proiecte, dar cine se mai astepta la minuni?

Nu doar proiectele de legi "impovareaza" Parlamentul, dar si erorile ramase necorectate. Bunaoara, conducerea Camerei trebuia sa decida, la cererea PSD, asupra reluarii votului privind pensiile militarilor. Dar multe dintre proiecte vor mai avea de asteptat cel putin inca o vara pentru a fi macar luate in discutie, daca nu si adoptate. Printre acestea – legea ciinilor comunitari, cea care va pune buline pe ambalajele alimentelor functie de ingredientele chimice, reglementarea sau interzicerea consumului de substante etnobotanice, precum si controlul psihiatric al parlamentarilor isi au locurile lor in sertare. Acolo va ramine si initiativa care vrea sa intoarca din maghiara in limba romana predarea istoriei si geografiei.

Concluzia este ca a mai trecut o jumatate de an, fara sa se intimple mare lucru din punct de vedere legislativ. Schimbarea Constitutiei si trasarea unor noi granite administrativ-teritoriale ramin la stadiul de intentii – dar asta nu inseamna ca vara este vazuta ca un sfetnic bun. Teoretic, va fi mai mult timp pentru depasirea contradictiilor. Practic, riscul sa se piarda tot acest timp e foarte mare.

Comentarii