Tara lui Kostunita

vineri, 06 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Tara lui Kostunita

"Sintem liberi, in sfirsit. Sentimentul este extraordinar, dar exista un lucru care inca ma framinta. Mi-e teama ca Occidentul ne va acorda din nou un ajutor gresit, asa cum a facut-o bombardindu-ne, impunindu-ne noi conditii pentru ridicarea sanctiunilor. Va rog, nu faceti acest lucru. Lasati-ne sa traim normal. Daca sintem vinovati de ceva, zece ani de suferinta a fost suficient. Si Dumnezeu stie ca am suferit." Cuvintele de mai sus apartin unui sirb si sint consemnate pe site-ul BBC deschis tuturor celor care vor sa-si exprime parerea in legatura cu evenimentele recente de la Belgrad.
E greu sa nu fii de acord cu acest sirb. Ceea ce vedem si auzim ca se intimpla in aceste zile pe strazile din Belgrad ne aminteste, noua, romanilor, de Revolutia din decembrie 1989 si de extraordinarul sentiment de libertate pe care l-am trait cu totii in acele zile. Un sentiment foarte ciudat totusi. Impresia ca noua, maselor, ni se datoreaza victoria libertatii si ca de-acum inainte soarta se afla doar in miinile noastre era pe cit de puternica, pe atit de exagerata. Este ceea ce traiesc acum sirbii, dar la un nivel chiar mult mai inalt. Ei au motive de orgoliu si mindrie in plus. Milosevici a fost invins, spun sirbii, nu de bombele NATO, ci in pofida lor. Nu datorita Occidentului, ci in ciuda acestuia, doar prin propria lor vointa. Suna frumos. Dar cit de adevarat si, mai ales, cu ce folos?
Noul presedinte, Voislav Kostunita, intruchipeaza perfect idiosincraziile acestui popor vecin. Iar ceea ce urmeaza de-acum incolo si ceea ce-l asteapta il va obliga sa se schimbe. Pentru ca, daca sub Milosevici Iugoslavia a fost un cosmar, dupa Milosevici, cel putin pe termen mediu, va fi o corvoada. Si noi stim acest lucru mai bine decit ei.
Economia Iugoslaviei e o ruina. Fara ajutorul Occidentului, a Statelor Unite, a organismelor economice si financiare internationale, aceasta tara nu are nici o sansa. Va reusi Kostunita sa faca fata unei asemenea provocari "NU Palatul Alb (resedinta prezidentiala a lui Milosevici -n.n), NU Casa Alba!"? Acesta a fost unul dintre sloganele cu care Kostunita a cistigat alegerile. Vor intelege si accepta sirbii faptul ca, pina la urma, tot la "Casa Alba" vor trebui sa apeleze pentru a iesi din mizerie?
Situatia grava economica a Iugoslaviei se datoreaza mai putin sanctiunilor impuse tarii in ultimii ani, cit lipsei reformelor structurale si a privatizarii, apreciaza analistii economici. Economia subterana, ajunsa la o pondere uriasa, va fi un factor important in descurajarea investitiilor straine private, iar competitia pentru asistenta financiara internationala in zona va fi si mai acerba. Opozitia ajunsa acum la putere a fost unita pentru a-l detrona pe Milosevici. Dar cind va trebui sa ia decizii, mai ales economice, dificile?
A vorbi de o revolutie la Belgrad e un fel de a spune. Milosevici s-a intilnit ieri cu ministrul rus de Externe, Igor Ivanov.Televiziunile au transmis imagini de la aceasta intilnire iar sirbii nu-si fac nici o grija asupra soartei acestuia. Nu-i exclus sa-l vedem pe Milosevici, foarte curind, in calitate de lider al opozitiei parlamentare. Si, poate, peste un an, doi, favoritul urmatoarelor alegeri. "Nu vom avea pace in Balcani fara un guvern sirb care vorbeste pentru sirbi", afirma fostul ministru de externe britanic, David Owen.
Kostunita e, in mod sigur, un presedinte care "vorbeste pentru sirbi". Dar pentru a avea pace in Balcani si democratie in Iugoslavia va trebui sa vorbeasca in engleza. (Pavel LUCESCU)

Comentarii