Cit este de util repartitorul ?

miercuri, 28 noiembrie 2007, 19:49
5 MIN
 Cit este de util repartitorul ?

In Iasi, 46% din apartamente au repartitoare 

Specialistii in termoficare au subliniat clar ca „repartitorul de costuri" nu reprezinta un mijloc de contorizare ci un mijloc prin care pot fi repartizate cheltuielile totale de incalzire pe fiecare apartament. Din totalul celor 63.656 de apartamente racordate la sistemul de incalzire centralizat, numai 29.508 au montate repartitoare de costuri, adica 46,3 %.

„Deocamdata nu avem plingeri de la persoanele care au montate repartitoare. Problemele apar acolo unde sint mai putin de 80% dintre locatari bransati la sistemul de incalzire", a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET Iasi.

Oficialii furnizorului de apa calda si caldura au afirmat ca in blocurile unde acest procent este depasit, trebuie schimbate si instalatiile de distributie a agentului termic. Mai exact, este vorba despre gigacalorimetru, contorul montat la scara blocului.

Specialistii in termoficare au afirmat ca gigacalorimetrul este calibrat pentru un numar de apartamente si cu cit sint mai multe locuinte debransate de la sistemul centralizat, cu atit creste marja de eroare de inregistrare a consumului real. Situatia ar putea fi rezolvata simplu, daca ar fi schimbat contorul. Problema se pune ca acest contor trebuie schimbat pe banii locatarilor, care ar trebuie sa scoata citeva sute de lei din buzunar in acest sens.

„Obligatia noastra este montam aceste gigacalorimetre, ceea ce s-a si intimplat. In rest, cine aduce modificari ulterioare ale instalatiei ar trebuie sa suporte si costurile legate de schimbarea contorului general de pe scara sau bloc", explica in urma cu citeva zile Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice (UFET) din cadrul CET Iasi.

In Iasi sint 5 firme care monteaza repartitoare

La nivelul anului trecut, in Iasi erau 5 firme acreditate de Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) pentru montarea si citirea repartitoarelor: FGH, Elsaco, General Fluid, Contor Zenner (Servito) si ISTA. Toate aceste firme au montat in casele iesenilor 108.708 repartitoare de caldura, carora le efectueaza citirea si calculeaza consumul de caldura.

In ceea ce priveste preturile la repartitoare, reprezentantii firmelor care comercializeaza astfel de aparate sustin ca nu au fost aduse inca modificari importante. Pretul unui repartitor variaza in jurul sumei de 100 de lei. Avind in vedere ca o garsoniera are trei calorifere, un apartament cu 2 camere, 4 calorifere iar unul cu 3 camere, 5 calorifere, rezulta cu proprietarii vor avea de platit pentru montarea repartitoarelor intre 300 de lei si 500 de lei, in functie de locuinta.

„Repartitoarele pot fi achizitionate si in rate, pe o perioada de 24 de luni. Daca este luat in rate, repartitorul ajunge la 125 lei", a declarat Dorel Bizin, reprezentantul unei firme de repartitoare.

Suma incasata lunar de la cetateni pentru citirea unui singur repartitor de caldura variaza intre 0,45 euro si 0,6 euro. In acesti bani intra citirea unitatilor inregistrate de aparat si calcularea sumei aferente caldurii consumate.

In fiecare iarna, problemele curg girla!

Departe de a permite insa ca fiecare sa plateasca cit consuma, repartitoarele s-au dovedit o sursa continua de dureri de cap. Desi cei care si-au montat repartitoare au facut-o pentru diminuarea cheltuielilor cu privire la incalzirea apartamentului, sute de ieseni s-au plins anul trecut de facturi astronomice la agentul termic.

Iarna trecuta, la CET se inregistrau lunar cite 300 de plingeri de la persoane nemultumite de calculele facute de firmele de repartitoare. Au fost cazuri in care, pentru o garsoniera, factura la incalzire a ajuns si la 700 lei, in conditiile in care proprietarul a afirmat ca a rabdat de frig. In alte cazuri, diferentele intre facturile aferente apartamentelor de acelasi tip din acelasi imobil au fost colosale, de citeva sute de lei.

Reprezentantii UFET sint de parere ca in situatiile in care intr-un imobil au mai ramas doar citeva apartamente bransate, repartizarea cheltuielilor nu se mai face corect. „Sint pierderi care se inregistreaza pe coloana si care ar trebui sa fie platite de toti locatarii blocului. Sint pierderile de la subsol pe care le platesc numai cei care sint bransati la sistemul centralizat. Cind acestia sint in numar mic, facturile lor sint incarcate. Apoi, apartamentele nu sint izolate termic si astfel se mai inregistreaza alte pierderi", a subliniat Constantin Ciofu. Acesta a mai adaugat ca UFET este in masura sa rezolve problema cetatenilor nemultumiti de factura la caldura.

Oficialii furnizorului de apa calda si caldura sint de parere ca persoanele nemultumite ar trebui sa refuze calculele facute cei care le-au citit repartitoarele. „Oamenii pot sa refuze sa plateasca. Ar trebui sa se duca la administrator si sa incerce sa rezolve problema cu cei de la firma care le-au citit repartitoarele de costuri. La mine degeaba vin si depun plingeri. Sa refuze sa plateasca si sa ceara refacerea calculelor", sustin reprezentantii CET.

Reprezentantii OPC Iasi au afirmat ca se fac verificari in toate cazurile in care oamenii depun plingeri. Insa, inspectorii OPC verifica practic cit a inregistrat gigacalorimetrul, cit a inregistrat repartitorul si daca a fost facut corect calculul.

Pina in august 2009 toti trebuie sa avem repartitoare

In incheiere trebuie mentionat ca legea prevede obligativitatea montarii de repartitoare de costuri pina in luna august 2009. Aceeasi lege nu prevede insa sanctiuni pentru cei care n-o fac.

Specialistii in termoficare au explicat clar ca problema facturii la incalzire poate fi rezolvata prin contorizare individuala. Acest lucru inseamna insa modificarea instalatiei interioare de distributie a agentului termic si o investitie de circa 3.000 de lei de apartament.

Pot fi „pacalite" repartitoarele?

Specialistii in domeniu au confirmat ca exista mai multe metode de fraudare a repartitoarelor de costuri. Astfel, reprezentantii termocentralei avanseaza ideea ca discrepantele intre facturi pot sa apara si datorita folosirii unor astfel de metode. Plecind de la faptul ca repartitorul inregistreaza si temperatura din mediul ambiant, valorile inregistrate pot fi modificate. Un prosop pus pe calorifer poate inregistra un alt consum de caldura sau o sursa de temperatura scazuta.

Totodata, daca se umbla la robinet sau la repartitorul in sine, se pot modifica valorile inregistrate. Cei de la UFET sustin ca acolo unde se inregistreaza diferente mari la pretul agentului termic, se pot banui tentative de fraudare. „Este imposibil ca unul sa aiba de plata citeva zeci de mii de lei si altul citeva milioane. Undeva se intimpla ceva. Sint care fura si care nu sint prinsi", a mai adaugat Ciofu.

Conform declaratiilor celor de la UFET, consumurile intre diferite apartamente pot fi influentate si de alti factori. Ca atare, un apartament in care se va da caldura va inregistra un consum mult mai mare decit intr-unul in care nu s-a dat. Apartamentul neincalzit are peretii reci, iar repartitoarele din celalalt apartament in care s-a dat caldura, vor inregistra si consumul aferent incalzirii peretilor. Solutia in acest caz ar fi izolarea peretilor.

Facturile ridicate pot fi si rezultatul pierderilor de la subsol. Specialistii de la UFET sustin ca tevile neizolate de la subsol pot genera un consum de caldura cu 30-40% mai ridicat. Nu trebuie uitate nici erorile de citire a repartitoarelor de costuri.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii