Cum sa platiti mai putin la utilitati

Subtitlu

miercuri, 31 octombrie 2007, 18:38
4 MIN
 Cum sa platiti mai putin la utilitati

Cei racordati la CET ar trebui sa lase robinetele la calorifere deschise la un nivel minim

Este mai bine sa dam drumul la calorifere numai citeva ore pe zi sau sa le lasam sa functioneze incontinuu dar la un nivel mai scazut?

Specialistii furnizorului de apa calda si caldura sustin ca in primul rind trebuie facuta o diferenta intre locatarii care sint bransati la sistemul centralizat de incalzire si cei care folosesc un sistem propriu de incalzire, cum ar fi o centrala termica.

Astfel, in cazul locuintelor racordate la CET, specialistii sustin ca cea mai buna metoda este de a lasa deschise robinetele daca nu la nivel intermediar, la unul minim.

„Lumea crede ca face economie daca inchide robinetele si da drumul numai o ora, doua, inainte de culcare. Apa fierbinte care circula pe tevi se raceste iar cind se da drumul este nevoie de incalzire ceea ce inseamna valori mai mari inregistrate de gigacalorimetru", a explicat Constantin Ciofu, directorul Uzinei de Furnizare a Energiei Termice din cadrul CET Iasi.

La cei cu centrale termice, economia se face dind drumul la intervale regulate de timp

In ceea ce priveste insa centralele termice, lucrurile stau invers. Economia se poate face dind drumul, la anumite intervale regulate de timp, la caldura. „E singura metoda de a avea un control asupra consumului de gaz. Cu toate acestea, trebuie luata in calcul termoizolatia peretilor", a declarat Corneliu Zait, purtatorul de cuvint al E.ON Gaz.

Acesta a precizat ca in cazul unor temperaturi exterioare foarte mici, intervalele prea mari de timp in care se foloseste centrala termica, poate duce la racirea peretilor locuintei.

Ca atare, pe linga asigurarea unui confort termic, este nevoie si de incalzirea peretilor, ceea ce automat duce la o crestere a consumului de gaze.

Primul pas spre diminuarea costurilor la aparate electrocasnice este achizitionarea de aparate cu clasa de eficienta buna

In ceea ce priveste economiile la factura de electricitate trebuie luata in calcul eficienta energetica a aparatelor electrocasnice. Acesta este primul pas care, in timp, duce la diminuarea costurilor.

„Aparatele electrocasnice din comert au o eticheta in care este specificata clasa de eficienta energetica din care fac parte. Inainte de a face o achizitie, oamenii ar trebui sa se gindeasca de doua ori. O data ca un aparat electrocasnic este o investitie pe termen lung iar tehnica evolueaza rapid, iar in al doilea rind, la curentul electric consumat. In general, diferentele intre clase sint de citeva sute de lei, dar investitia se amortizeaza in timp", a explicat inginerul Mihai Chirila.

In prezent, sint 7 clase de eficienta energetica de la AAA pina la G. „De mentionat ca primele doua clase, respectiv AAA si AA sint valabile doar in cazul frigiderelor si congelatoarelor", a mai explicat Chirila. Acesta a precizat, ca, in functie de tipul aparatului electrocasnic, diferentele intre clase in ceea ce priveste consumul de electricitate poate ajunge la 200-300W.

Un alt mijloc de a economisi energia electrica consta in folosirea becurilor economice. Chiar daca diferentele de pret intre becurile traditionale (lampile cu incandescenta) si becurile economice (bec compact fluorescent) sint notabile, avantajele sint mult mai mari. In timp ce un bec simplu costa citiva lei, unul economic costa citiva zeci de lei.

„Trebuie avute mai multe aspecte in vedere. O data, becurile economice au o durata net mai mare, de la 1.000 de ore, cit are un bec obisnuit, la 8.000 de ore. In al doilea rind, becurile economice compact fluorescente consuma intre 20 si 25% din consumul unui bec cu incandescenta echivalent ca putere. Acest lucru nu inseamna altceva decit o economie de energie cuprinsa intre 75 si 80%", a mai explicat Chirila.

Posibilitati de a face economie in cazul apei

In ceea ce priveste consumul de apa, inginerii RAJAC sustin ca sint mai multe metode de a face economie. „Pe linga economia in sine vorbim de protejarea si economisirea resurselor de apa. Foarte multa lume nu constientizeaza faptul ca se prin folosirea irationala, se pierde foarte multa apa", a declarat Razvan Manolache, purtatorul de cuvint al RAJAC. Acesta a precizat ca sint citeva masuri elementare de care trebuie tinut cont.

Astfel, trebuie facute verificari periodice ale instalatiilor de apa pentru depistarea locurilor neetanse, iar in cazul absentelor indelungate de acasa este recomandata inchiderea coloanelor de apa pentru a evita pierderile prin robinetii care nu se inchid perfect.

„Sint multe posibilitati de a face economie. De exemplu, montarea de limitatoare de debit la chiuvete, folosirea masinii de spalat la capacitate maxima, irigarea mai rara dar cu o cantitate mai mare de apa a gazonului. Totodata, volumul apei din rezervorul de toaleta poate fi redus semnificativ, prin introducerea unei sticle cu apa. In general, din motive de siguranta, rezervorul are o capacitate de mai mare decit este realmente necesar", sustin reprezentantii RAJAC.

De stiut:

* consumul de apa al unei toalete obisnuite este intre 7-12 litri la fiecare utilizare,

* consumul de apa al unui dus este de 15 l pe minut,

* pentru spalarea miinilor si a dintilor este nevoie de 8 l de apa,

* o cada de apa are 136 l,

* ciclul unei masini de spalat rufe este de 90 l,

* ciclul unei masini de spalat vase este de 30 l,

* scurtarea timpului de dus cu un minut poate economisi aproximativ 450 l apa lunar,

* picurarea de 60 de ori pe minut a unui robinet poate irosi 11 litri pe zi si 4.643 litri  pe an.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii