Firma sau regie proprie?

Subtitlu

miercuri, 21 noiembrie 2007, 19:40
3 MIN
 Firma sau regie proprie?

Regie proprie dar cu diriginte de santier

„Este un avantaj financiar in primul rind. O persoana care vrea sa-si construiasca singur si cauta cele mai bune oferte la materiale, are ceva cunostinte in domeniu, poate iesi la final, cind se trage linia, in avantaj", a declarat Lucian Bolcas, inginer constructor.

Acesta este de parere ca, in cazul unei constructii executate in regie proprie, omul-cheie il reprezinta dirigintele de santier. „Dirigintele de santier este singura persoana care poate sa verifice daca proiectul este realizat corect, cheama proiectantul sa verifice lucrarile la fazele determinate, incheie procesele-verbale, el este cel care supervizeaza toata activitatea. Angajarea unui diriginte de santier, mai ales unul bun, costa citeva sute de euro dar isi merita banii pentru ca observa diverse scapari ale constructorului si se evita cheltuielile ulterioare pentru refacerea acestora", a mai adaugat Bolcas.

Cel mai ieftin e in regie proprie dar cu firma de constructii e mai sigur

Cei care vor ca imobilul in care vor locui sa fie exact asa cum au visat pot sa-l realizeze in regie proprie, prin angajarea unei echipe de constructori care lucreaza pe cont propriu, fie sa incheie un contract cu o firma de constructii. Alegerea construirii unui imobil in regie proprie este considerata cea mai rentabila varianta. Manopera poate ajunge in acest caz la 60 de euro metrul patrat construit (mpc), la rosu.

In ceea ce priveste alegerea unei firme, preturile medii sint in jurul sumei de 400 euro/mpc, fara TVA, pret in care sint incluse si finisajele. „Firmele specializate prezinta un grad de siguranta mai mare. Chiar daca locuintele arata mai toate la fel, adica exista un tipar pe care se merge iar beneficiarul nu are prea multe variante la dispozitie, calitatea constructiei este superioara. Firmele de constructii respecta o serie de norme si standarde. In plus, beneficiarul nu trebuie decit sa scoata bani din buzunar, fiind scutit de multe probleme", sint de parere specialistii.

La capitolul minusuri se poate vorbi de timpul pierdut pentru obtinerea aprobarilor si avizelor necesare pentru inceperea lucrarilor. Arhitectii au declarat ca in primul rind este nevoie de un certificat de urbanism unde trebuie clarificat regimul juridic, tehnic si economic al terenului.

De asemenea, trebuie scoase o serie de avize, de la furnizorii de utilitati, pompieri, circulatie, daca este sau nu o zona istorica etc. Eventualele clarificari trebuie detaliate intr-un Plan de Urbanism Zonal sau unul de Detaliu.

„Numai in momentul in care se obtin aceste avize si se emite Autorizatia de Constructie se poate spune ca este sigura constructia pe acel teren. In momentul in care demarezi o constructie, daca in jur mai sint si alte cladiri, trebuie respectate o serie de norme cu privire la regimul de inaltime iar in unele cazuri chiar de arhitectura", sustin specialistii.

Avantajele unei firme constau in faptul ca nu se mai cauta teren si nu se mai umbla dupa acte si avize

Bolcas atrage atentia si asupra riscurilor pe care le implica alegerea unei firme de constructii. „In primul rind se construieste intr-un ritm alert. O casa construita din caramida si beton, traditionala, de aproximativ 100 metri patrati, va fi construita in circa 8 luni de zile. Betonul sau tencuiala are o anumita tehnologie de uscare, care poate fi si de 21 de zile. Daca timpul de uscare nu este respectat, se ivesc tot felul de probleme in timp. O casa nu se contruieste de o zi pe alta, ci de pe un an pe altul", a mai adaugat Bolcas.

Din cele declarate de specialisti reiese ca avantajele construirii unui imobil printr-o firma specializata, in cadrul unui proiect imobiliar, constau in faptul ca nu se mai cauta teren, nu se mai umbla dupa acte si avize, este asigurata bransarea la utilitati. La capitolul dezavantaje intra pretul mai mare dar si aspectul stabilit de constructor.

In regie proprie, beneficiarul isi poate alege aspectul si compartimentarea locuintei, firma de constructii, materialele folosite. Minusurile tin de timpul pierdut pentru obtinerea actelor si avizelor dar si de siguranta si calitatea constructiei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii