Intretinerea plapumelor din puf de gisca

Subtitlu

miercuri, 09 ianuarie 2008, 18:53
2 MIN
 Intretinerea plapumelor din puf de gisca

Pentru a fi siguri ca plapuma dumneavoastra se mentine aspectuoasa de-a lungul anilor, este o idee buna de a va abtine sa va intindeti sau sa stati pe ea. Desi umplutura este rezistenta, daca penele sint in mod repetat rupte atunci plapuma dumneavoastra isi va pierde din proprietatile de incalzire si din aspect.

Plapuma va trebui curatata doar in privinta petelor sau la o curatatorie chimica. Este recomandabil sa o curatati la fiecare cinci ani, si numai daca este necesar. Curatarea frecventa sau inadecvata poate dauna, cauzind deposedarea penelor de uleiurile lor naturale si ruperea lor. Spalarea poate duce la scurtarea cu aproximativ 3-5%. Pernele trebuie curatate o data sau de doua ori pe an, daca este necesar. Atunci cind apelati la curatare profesionala asigurati-va ca firma are experienta in lucrul cu acest tip de plapume sau perne.

Masinile de spalat casnice nu sint desemnate pentru a face fata marimii acestor categorii de lucruri. A spala acasa plapumele poate dauna atit acestora cit si masinii de spalat. Daca totusi va decideti sa faceti acest lucru iata la ceea ce tebuie sa fiti atenti:

* Folositi un detergent care nu contine clor

* Inainte de spalare verificati daca materialul nu este prea invechit sau deteriorat. Dupa spalare, cit timp puful este ud, puteti sesiza un miros intepator. Este un miros natural de pene care va disparea atunci cind plapuma/ pernele se vor usca complet.

* Fiti siguri ca ati uscat foarte bine lucrurile pentru a nu prinde mucegai. Sint necesare 2-3 ore pentru perne si mai mult pentru o plapuma, daca folositi o masina de uscat rufe comerciala la gradul mediu de incalzire. Masinile de uscat rufe comerciale se pot supraincalzi si arde plapuma sau pernele, asa ca verificati-le in mod regulat si observati daca nu s-au supraincalzit.

Pastrarea plapumelor si pernelor cu puf de gisca se recomanda a se face in materiale care respira. Pastrati-le in locuri scate si feriti-le de mucagai care le va distruge. Nu le pastrati in plastic, alegeti materiale naturale precum bumbacul.

Comentarii