Montarea detectoarelor de gaz este obligatorie

miercuri, 19 martie 2008, 15:11
2 MIN
 Montarea detectoarelor de gaz este obligatorie

Toti cei care sint racordati la reteaua de gaze naturale sint obligati sa-si monteze detectoare de gaze. Conform Ordinului Ministerului Economiei nr. 713 din 21 octombrie 2004, instalarea acestor aparate este obligatorie in incaperile in care sint functionale aparate de utilizare a gazelor naturale (aragaz, centrala termica, arzator sau alte aparate), iar suprafetele vitrate sint „partial sau in totalitate constituite din geamuri cu grosimea mai mare de 4 milimetri sau din geamuri de constructie speciala (securizat, termopan, etc.)". Pina in 2008, montarea detectoarelor de gaz era optionala. Modificarea a aparut si ca urmare a exploziilor care au avut loc in acest sezon rece si care au lasat citeva zeci de familii fara agoniseala de-o viata. In cele mai multe cazuri, deflagratiile s-au produs ca urmare a improvizatiilor la instalatiile de gaz care au dus la scurgeri de gaze.
Potrivit furnizorilor de astfel de echipamente, detectoarele au un sistem de semnalizare sonor, avertizind instantaneu asupra eventualelor scurgeri de gaze si transmit un impuls electric unei electrovalve care opreste imediat furnizarea gazului. Astfel, se evita producerea unor accidente grave. Verificarea existentei detectoarelor se face in cadrul reviziilor efectuate o data la doi ani.
Un astfel de aparat costa in jur de 300 de lei. Pretul unui detector care doar avertizeaza asupra scaparilor de gaze, fara a intrerupe alimentarea, variaza in jurul sumei de 150 de lei. Reprezentantii E.ON Gaz sustin ca legea prevede obligativitatea montarii numai a aparatelor care opresc si funizarea gazului. Montarea dectectoarelor nu se poate face decit de catre firmele autorizate de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). Liste cu aceste firme se gasesc si la sediile E.ON Gaz. De mentionat ca preturile pentru montarea unui astfel de dispozitiv variaza intre 150 de lei si 400 de lei, in functie de complexitatea instalatiei de gaze. „Exista un senzor care se monteaza la cel mult 3 metri departare de sursa de foc si la 30 de centimetri de tavan. Electrovalva se monteaza in afara apartamentului, linga contorul de gaze. In momentul in care senzorul trimite impulsul catre electrovalva, gazul este oprit. Repornirea nu se poate face decit manual", a explicat Sorin Pahomi, inginer in cadrul unei firme de profil.
De mentionat ca, in cazul in care centrala termica de apartament este instalata intr-o alta camera decit in bucatarie, unde se afla aragazul, este necesara instalarea a doi senzori, pentru fiecare echipament in parte. In cazul in care se simte miros de gaze naturale, nu trebuie actionate intrerupatoarele si nici folosite chibrituri, brichete sau alte surse de foc. De asemenea, trebuie evitata utilizarea lifturilor. O prima masura in astfel de situatii consta in deschiderea usilor si a geamurilor si anuntarea furnizorului de gaze naturale. (Cristian ALBU)

Comentarii