Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

O demolare "profesionista" va costa minim 2000 ron

De construit e greu dar de demolat e si mai greu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Demolarea se face in urma unui proiect de demolare

    Persoanele care vor sa-si ridice o locuinta pe un amplasament unde deja este construit ceva, vor trebui sa scoata bani pentru demolare. Acest lucru nu se poate face oricum, ci in urma unei autorizatii de la Primarie si a unui proiect de demolare intocmit de catre firma care executa lucrarea.

    „Cel interesat va avea nevoie de un certificat de urbanism, obtinerea avizelor necesare si o autorizatie de desfiintare. De asemenea, va trebui anuntat si Inspectoratul Teritorial in Constructii. De mentionat ca certificatul obtinut este valabil timp de 20 de luni", a explicat Radu Lupasteanu, seful Inspectoratului Teritorial in Constructii Iasi (ITC).

    Dosarul care se depune la Primarie va contine proiectul facut de catre o firma de proiectare. Releveul, adica planul casei, care este compus din doua sectiuni si poze, costa aproximativ 3 euro metrul patrat. In general, proiectul de demolare este facut de firma care se va ocupa de acest lucru. Proiectul contine fiecare etapa pe care o urmeaza demolarea. Acesta trebuie aprobat de catre tehnicianul responsabil cu executia. Se pocedeaza in acest mod pentru a fie evitate accidentele de munca dar si pentru protejarea vecinatatilor.

    Pentru inceput se intrerup utilitatile, gazul, apa, energia electrica. Urmatoarea etapa consta in scoaterea tocariei, adica a usilor si a ferestrelor, dupa care se trece la decopertarea acoperisului. Apoi se demoleaza sarpanta, acoperisul din lemn.

    Constructorii au explicat ca peretii se demoleaza conform planului care arata care pereti cad primii si de ce inaltime este vorba. Dupa pereti urmeaza demolarea fundatiei, dupa care totul ia calea gropii de gunoi. Acest gen de demolare este indicat imobilelor cu parter si pina la trei etaje, demolarea facindu-se din etaj in etaj.

    Cea mai ieftina metoda ar fi inchirierea unui buldoexcavator sau o macara cu bila

    Pretul demolarii unei constructii este influentat de materialul care a fost folosit la constructie. Constructorii sustin ca cea mai ieftina metoda consta in inchirierea unor utilaje cum ar fi buldoexcavatoare sau macarale cu bila. Preturile variaza intre 150 si 200 de lei pentru fiecare ora. Adrian Burlacu, inginer constructor a precizat ca, in general, pentru darimarea unei case este nevoie de 3-4 ore.

    „Preturile numai pentru darimat variaza intre 500 si 1000 de lei. Aici intra atit inchiriatul utilajelor cit si plata oamenilor. Marele avantaj este ca dureaza mai putin si riscul de a se produce accidente de munca este diminuat", a declarat Burlacu. Acesta a precizat ca pe linga aceste costuri, clientul mai trebuie sa scoata bani pentru inchiriatul unui utilaj care sa care molozul dar si pentru incarcat si descarcat.

    Inchirierea unui camion de 50 de tone costa in jur de 70 lei pe ora. „Orientativ este nevoie cam de patru ore, pentru ca aici intra drumul, timpul de asteptare, incarcatul si descarcatul. Asta inseamna inca aproape 300 lei, numai utilajul. Pentru incarcat, descarcat si taxa de moloz, in total se mai adauga inca 200 de lei", a mai adaugat Burlacu. Un calcul simplu arata ca pentru darimat o casa veche batrineasca folosind utilaje, costul se ridica la maxim 2.000 de lei.

    Specialistii sustin ca lucrurile se complica atunci cind se apeleaza si la utilaje dar si la oameni

    Cei care au de demolat o cladire care a fost construita din paianta sau alte materiale asemanatoare, vor plati aproximativ 20 de euro pentru fiecare metru patrat de constructie. Asta inseamna ca demolarea va costa cel putin 2.000 de euro, insa in aceste cheltuieli intra si dezafectarea fundatiei.

    In cazul unei locuinte din caramida, pretul creste la 30-35 euro pentru fiecare metru patrat construit. Cei mai multi bani ii vor scoate din buzunar cei care au de demolat o constructie din beton. Costurile pe metru patrat se ridica la circa 50 de euro.

    „E vorba de o munca suplimentara iar timpul de demolare este mai mare. Preturile includ totul, mai putin taxa de groapa care variaza in jurul a 3 euro", sustin specialistii. Constructorii au specificat ca proprietarii pot alege sa contracteze numai demolarea, urmind ca de moloz sa scape singuri. „E mai scump insa asa. Firmele de constructii au incheiate de cele mai multe ori contracte cu firmele de salubrizare si atunci platesc mai putin. In plus, pentru beneficiar reprezinta si timp pierdut", a a mai adaugat Burlacu.

    Foarte rar se recurge la implozie

    Exista si posibilitatea demolarii prin implozie, insa de cele mai multe ori acest lucru nu se poate realiza din cauza vecinatatilor. „Foarte rar se recurge la acest mod de demolare. Cred ca ultima demolare prin implozie la Iasi a avut loc in urma cu vreo 5 ani de zile, in zona Bibliotecii Centrale, unde era o veche cantina", a declarat Lupasteanu.

    O astfel de demolare costa intre 15 si 30 de euro pe metru patrat. Explozibilul este folosit in cantitati mici pentru a scoate cladirea din echilibru. Acest lucru inseamna ca imobilul fie va fi rasturnat pe o parte fie va cadea pe suprafata pe care este construit. Pentru aceasta se fac pina la 30 de gauri in stilpii de sustinere ai cladirii. Gaurile unde se monteaza explozibilul se fac de regula pina la etajul 1, la citiva metri inaltime.

    Cei care nu au bani pot apela la demolari partiale. Practic, se solicita pe baza vechii autorizatii de constructie, o alta autorizatie de modificare. Specialistii sustin ca numai un procent de aproximativ 10-15% din demolari sint facute de profesionisti.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri