De Sănătate

Punem punctul pe știi

Primul transplant de trahee artificiala acoperita cu celule susa, reusit in Suedia

vineri, 08 iulie 2011, 13:51
2 MIN
 Primul transplant de trahee artificiala acoperita cu celule susa, reusit in Suedia

Pe 9 iunie, un barbat in varsta de 36 de ani, suferind de un cancer de trahee in stadiu avansat, a primit o noua trahee, fabricata dintr-o structura sintetica si acoperita cu propriile celule susa, se indica in comunicatul emis de aceasta clinica suedeza din Huddinge, o suburbie a orasului Stockholm.

Acest tip de medicina regenerativa ar putea, potrivit medicilor suedezi, sa revolutioneze domeniul transplantului de trahee, facandu-l sa devina mult mai accesibil.

"Grefele de trahee, concepute dintr-o structura sintetica, combinate cu celule susa ale pacientului, ridicate la rangul de procedura standard, semnifica faptul ca pacientii nu vor mai fi nevoiti sa astepte un donator de organe compatibil", se afirma in acelasi comunicat.

Acest lucru va fi extrem de util mai ales pentru copii, "tinand cont de faptul ca traheele donatorilor copii sunt mult mai putin numeroase in comparatie cu cele pentru pacientii adulti", au declarat oamenii de stiinta, insistand asupra faptului ca o operatie efectuata la timp ofera pacientilor sanse mai mari de vindecare.

Chirurgii au fost coordonati de profesorul Paolo Macciarini, de la Karolinska, iar printre ei s-a aflat si profesorul Alexander Seifalian, de la University College din Londra, cel care a conceput si fabricat traheea artificiala.

In acelasi timp, cercetatorii de la Harvard Bioscience au construit un bioreactor particular folosit pentru a implanta pe acea structura celule susa ale pacientului. Celule au putut sa se dezvolte pe traheea sintetica timp de doua zile, inainte de realizarea operatiei.

"Deoarece celulele folosite pentru regenerarea traheei apartineau pacientului, nu a existat o respingere a grefei, iar pacientul nu are nevoie de medicamente imunosupresoare", a declarat conducerea spitalului, adaugand ca pacientul "se simte bine, este pe cale de a se vindeca complet si va fi externat vineri".

Traheea sintetica a fost folosita in ultima instanta, deoarece, in ciuda sedintelor de radioterapie, tumoarea pacientului devenise atat de mare ca ameninta ca blocheze complet traheea si nu exista un donator compatibil.

Macciarini a realizat deja cu succes grefe de trahee concepute din celule susa, dar in acele cazuri, traheele erau prelevate de la donatori, iar apoi acoperite cu celule susa ale pacientului. (Mediafax)

Comentarii