85% din elevi au promovat semestrul I

miercuri, 25 februarie 2009, 16:51
3 MIN
 85% din elevi au promovat semestrul I

Inspectoratul Scolar Judetean a organizat ieri un Consiliu de Administratie largit la care au participat si doi reprezentanti ai prefecturii: seful institutiei, prefectul Victorel Lupu si seful cancelariei, Romeo Chelariu.

"Indiferent de contextul social sau politic, este firesc ca activitatile sa curga mai departe", si-a inceput discursul sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila, care a expus apoi bilantul invatamintului iesean.

Procentul de promovabilitate dupa semestrul I al anului scolar 2008-2009 este de 84,53 %, mai bun cu un procent fata de aceeasi perioada a anului trecut. Problemele cele mai mari se inregistreaza in cazul elevilor de clasa a XII-a si a XIII-a de liceu, ruta SAM, acolo unde promovabilitatea este in scadere, fiind de putin peste 70%.

Cum era si de asteptat, la invatamintul primar nu sint probleme prea mari de acest gen. Aproape 95% dintre elevi au obtinut note de trecere. 3.455 de elevi au situatia in continuare neincheiata, iar alti 11.797 de elevi au de rezolvat corigente. Din cauza absentelor nemotivate, a conflictelor in care au fost implicati si a unor cazuri de delincventa juvenila, nu mai putin de 1.809 elevi au notele scazute la purtare sub 7.

In municipiu, cei mai multi elevi cu note scazute la purtare sub 7 invata in zona grupurilor scolare din Bularga, in timp ce in mediul rural, astfel de situatii au fost intilnite la Glodenii Gindului, Erbiceni, Halaucesti ori Girbesti.

La polul opus, judetul Iasi se poate mindri deja cu 48 de premii la nivel national obtinute de elevii care au participat la concursurile si olimpiadele de fizica, chimie, romana si engleza.

In ceea ce priveste incadrarea cu personal didactic, procentul dintre titulari si suplinitori este considerat multumitor. In judetul Iasi predau 6.710 titulari si 2.440 de suplinitori calificati. Sint totusi zone greu accesibile in care de ani de zile nu s-a realizat fixarea pe post a unor persoane calificate si s-a apelat in cele din urma la incadrarea in regim de cumul – plata cu ora a unor cadre didactice pensionare sau personal didactic asociat. In scolile iesene predau 270 de suplinitori necalificati cu studii medii si alti 134 de suplinitori necalificati cu studii superioare in alt domeniu. De asemenea, sint incadrati peste 150 de pensionari, cei mai multi in mediul rural.

Tot in semestrul intii au fost probleme cu mai multi directori de scoala, 4 dintre ei fiind eliberati din functie. Este vorba despre directorii de la scolile Minjesti, Grajduri, Victoria si Letcani.

In privinta fondurilor alocate, procentul de absorbtie nu este unul grozav – 79%, in schimb motivatia este aceea ca fondurile prevazute pe hirtie nu s-au regasit real in conturile scolilor. Sint unitati scolare unde se impune alocarea de urgenta a unor fonduri pentru reabilitare sau reparatii capitale ale cladirilor, inainte de finalizarea lucrarilor la utilitati. In aceasta situatie sint scoli precum Horodistea – Cotnari, Potingeni-Movileni sau Bazga – Raducaneni. Pe de alta parte, pina la sfirsitul lunii aprilie, alte zeci de unitati de invatamint vor fi gata: Scoala Valea Adinca – Miroslava, Scoala Pocreaca  – Schitu Duca, Scoala Grozesti. In anul 2008 au fost alocate fonduri pentru lucrari de investitii, reabilitari, consolidari, reparatii capitale sau pentru asigurarea utilitatilor, pentru 146 de unitati de invatamint.

Prezent la bilant, prefectul Victorel Lupu a tinut sa precizeze ca va sprijini in continuare invatamintul iesean, ISJ fiind cel mai mare angajator al judetului, cu cei peste 14.000 de salariati.

Comentarii