Cercetarea ii aduce Facultatii de Fizica mai multi bani decit studentii

miercuri, 25 octombrie 2006, 20:40
3 MIN
 Cercetarea ii aduce Facultatii de Fizica mai multi bani decit studentii

Chiar si in cazul in care ar ramine fara studenti, facultatea ar avea in continuare un buget mult mai mare decit cel primit din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii in acest moment. Astfel, numai in acest an, facultatea are in desfasurare 32 de proiecte de cercetare de excelenta, in care sint implicate 66 de cadre didactice. In fiecare an, pina in 2008, ele vor aduce facultatii un buget de 27 de miliarde lei vechi. Aceasta in conditiile in care finantarea anuala primita din partea MEC este de doar 24 de miliarde.
„Am reusit performanta de a devansa prin activitatea de cercetare finantarea primita din partea Ministerului. Numai prin proiectele CEEX (proiecte de excelenta finantate de Ministrul Educatiei), cistigam 27 de miliarde lei anual. Acestea sint cele mai mari proiecte, insa nu singurele. Astfel, mai avem si altfel de granturi, dar pe acelea nu le-am luat in calcul. Prin urmare, finantarea din cercetare este si mai mare”, a declarat decanul Facultatii de Fizica, prof. dr. Mihai Toma.
Cu o finantare pentru salarii extrem de mica, cadrele didactice de la Fizica reusesc chiar sa isi dubleze salariile din cercetare. Astfel, un director al unui proiect CEEX poate cistiga si 20-23 de milioane pe luna, adica inca un salariu de profesor universitar. Cistigurile financiare nu se opresc insa la directorul proiectului. Astfel, in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, fiecare membru al echipei de cercetare este platit. Un preparator sau un asistent poate sa cistige din activitatea de cercetare si 5-6 milioane de lei vechi, in conditiile in care salariul sau de bugetar variaza intre 6 si 9 milioane de lei.
„Munca de cercetare este grea, dar se poate cistiga bine. Poate nu am avut intotdeauna bani sa platim cadrele didactice la grila maxima pentru ca asa a fost finantarea de la stat, dar cei care se implica in cercetare pot cistiga in plus sume importante. Fiecare contract pentru proiectele CEEX este prevazut cu un buget separat destinat echipei de cercetare. In functie de cantitatea muncii si de contributie, fiecare membru este platit destul de bine”, a mai precizat decanul Mihai Toma.
Universitatea „Al. I. Cuza” a ocupat in acest an locul I pe tara pentru activitatea de cercetare desfasurata in 2005. Mai mult de jumatate din rezultatele obtinute in cercetare au fost insa inregistrate in cadrul Facultatii de Fizica.
60 de exmatriculati si 47 de premianti
Cercetarea nu este insa singurul domeniu in care Facultatea de Fizica a cistigat suprematia la „Cuza”. Astfel, facultatea s-a remarcatin acest an, la nivelul intregii universitati, prin cel mai mare numar depremianti, dar si cel mai mare numar de exmatriculati. Intr-o perioada in care majoritatea facultatilor prefera sa mai coboare stadardele de calitate pentru a mentine un numar cit mai mare de studenti, si deci o finantare pe masura, Facultatea de Fizica nu renunta la pretentiile sale.
„Pur si simplu nu renuntam la calitate. Am avut in anul universitar 2005-2006, 60 de studenti exmatriculati de la studiile de licenta. Daca nu invata, studentii sint exmatriculati, chiar daca asta inseamna ca mai pierdem niste bani. Dar noi avem nevoie de oameni foarte buni, fie ca ramin in cercetare dupa absolvire, fie ca aleg cariera didactica”, ne-a spus decanul Mihai Toma.
Numarul premiantilor aproape l-a egalat insa pe cel al exmatriculatilor. Astfel, Facultatea de Fizica a premiat la inceputul acestui an universitar 47 de studenti. Dintre acestia, sase au avut media 10 pe linie, iar restul, medii pina in 9,50, cu exceptia celor din anul I, carora, pentru incurajare, li s-a permis sa coboare pina la media 9.

Comentarii