„Iahtul de un milion de euro” s-a scufundat in confuzie

duminică, 07 decembrie 2008, 16:17
4 MIN
 „Iahtul de un milion de euro” s-a scufundat in confuzie

Reprezentantii Universitatii iesene neaga faptul ca ar fi beneficiarii unui "iaht de un milion de euro". Presa centrala a relatat vineri despre achizitionarea unei ambarcatiuni de lux pentru cercetatorii de la Istorie, Geologie, Fizica si Biologie.

Imediat, secretarul stiintific al proiectului iesean de cercetare interdisciplinara, Vasile Cotiuga, spune ca barca a costat de zece ori mai putin. "Nu este nici pe departe un iaht, ci o ambarcatiune pentru cercetarea arheologiei marine, pentru platforma de cercetare Arheoinvest, destinata cercetarii interdisciplinare in arheologie. Pretul ei este de 475.102, 88 de lei, din care 75.856,76 reprezinta TVA-ul (echivalentul a 125.000 euro, n.r.). Nu un milion de euro", a declarat Cotiuga, secretarul stiintific al platformei.

In Minister, s-a creat vineri o stare de confuzie. Reprezentantii Universitatii spun ca Ministerul le-ar fi trimis un fax in care se precizeaza ca banii pentru ambarcatiune trebuie achitati de Universitatea "Cuza", si ca MEC nu a finantat aceasta achizitie. Ministrul Educatiei, Anton Anton, in replica, ne-a declarat insa vineri dupa amiaza ca nu va retrage nici un ban din proiectul cistigat de platforma de cercetare, pe care Ministerul insusi l-a finantat.

Furnizor: o firma din Iasi

Secretarul stiintific al proiectului Arheoinvest, Vasile Cotiuga, spune ca relatarile care au aparut vineri in presa centrala ar fi fost cauza pentru care Ministerul Educatiei nu mai vrea acum sa auda de compensarea platii ambarcatiunii acvatice, achitata deja de Universitate. Aceasta dupa ce, vineri, la serviciul de contabilitate al Universitatii "Cuza" ar fi ajuns un fax trimis din partea MECT, unde se precizeaza ca plata ambarcatiunii sa fie realizata de universitate, dupa cum sustine Vasile Cotiuga.

Ambarcatiunea de cercetare, modelul Mano Marine 26.50, a fost livrata Universitatii in aceasta toamna, in urma unei licitatii deschise, cistigata de firma Global Tech din Iasi. "Banii pentru ambarcatiune au fost prevazuti initial in bugetul Ministerului Educatiei din 2007. S-a facut atunci, in 2007, o licitatie deschisa. Spre sfirsitul anului, una din cele trei firme care au participat, Water Sport SRL, a contestat caietul de sarcini. La inceputul anului 2008, Consiliul National de Solutionare a Constestatiilor a respins contestatia facuta. Astfel, banii au fost realocati de Minister pentru anul 2008", explica Vasile Cotiuga.

Urmatoarea licitatie a fost realizata in vara acestui an, care s-a desfasurat de aceasta data normal, mai spune el. "Universitatea a primit un avans din suma totala de la Minister, a platit toti banii, iar pina la sfirsitul anului Ministerul ar trebui sa deconteze suma, din cite stiu eu", a mai declarat Vasile Cotiuga.

In urma faxului trimis insa vineri Universitatii "Cuza", plata vasului ar urma sa fie facuta de institutie si nu de Minister. "Ministerul vrea sa retraga banii pentru ambarcatiune. Prin intermediul ei voiam sa realizam cercetari subacvatice pe Dunare sau pe mare, la Histria sau Callatis. La Callatis au venit ungurii anul trecut pentru cercetarea subacvatica. Sa vina tot ei in continuare, pentru ca la noi nu se poate, dupa cum vedeti", a declarat dezamagit Vasile Cotiuga.

Nu se stie cine va plati barca

De cealalta parte, ministrul Educatiei spune ca nu intentioneaza sa retraga nici un ban destinat platformei de cercetare. "Ministerul nu retrage nici un ban destinat platformelor de cercetare, pe care el le-a finantat", a marturisit vineri ministrul Anton Anton.

Purtatorul de cuvint al Ministerului Educatiei, Mihaela Suciu, nu confirma, dar nici nu infirma posibilitatea trimiterii acelui fax. "E posibil sa fi fost trimis, e posibil sa nu. Nu am cum sa verific, pentru ca nu mai sint oamenii in departamente la ora aceasta", a declarat Mihaela Suciu vineri dupa-amiaza. Ea sustine insa ca nu Ministerul ar trebui sa plateasca achizitionarea acestei amabarcatiuni, intrucit intra in partea de intelegere a Universitatii "Cuza".

"Din informatiile noastre, ambarcatiunea a fost licitata de Universitatea «Cuza» si va fi platita de Universitatea «Cuza». Institutia s-a numarat printre universitatile care au cistigat in 2006, in cadrul unui concurs de proiecte, cu «Platforma de formare si de cercetare interdisciplinara in domeniul arheologiei, Arheoinvest». Conform programului 2006-2008, 50% din dotari urmau a fi realizate din bugetul MECT si 50% din veniturile proprii ale Universitatii «Cuza»", a declarat Mihaela Suciu.

Vasile Cotiuga spune ca, intr-adevar, in 2006 Ministerul a cerut in contractul semnat ca, la valoarea de 4.384.200 de lei, suma alocata in cei trei ani platformei, Universitatea sa vina cu un aport egal cu aceeasi suma, dar n-a specificat ca trebuie sa fie bani cash. "Universitatea «Cuza» ar fi putut sa contribuie cu salarii, cu amenajarea spatiilor destinate laboratoarelor sau cu echipamente proprii universitatii, insa fara amortizare, adica echipamente care sa fi existat in Universitate dinainte", sustine Vasile Cotiuga.

Pentru anul 2006-2007, Universitatea "Cuza" ar fi contribuit cu suma de 450.824 de lei, pentru amenjarea spatiilor, sustine el. El mai precizeaza ca in 2008 s-au achizitionat in total echipamente pentru platforma de cercetare in valoare de 2 milioane de lei.

Comentarii