Laboratoare ca in Star Trek, cu calatorii prin celule sau teleportari, la Agronomie

luni, 08 decembrie 2008, 19:24
3 MIN
 Laboratoare ca in Star Trek, cu calatorii prin celule sau teleportari, la Agronomie

Studentii, profesorii si cercetatorii celor patru facultati de la Universitatea "Ion Ionescu de la Brad" vor putea studia plantele, animalele sau mediul lor de viata ca si cum le-ar avea chiar in fata lor, tridimensional. Acest lucru va fi realizabil in cinci laboratoare performante, unde se vor folosi echipamente 3D, care vor fi amenajate pina la sfirsitul acestui an.

Investitia este de peste un milion de dolari, bani proveniti in cea mai mare parte de la Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Scufundari in lumea virtuala

Primul tip de laborator are la baza teleprezenta – un set de tehnologii care permit transmiterea imaginii unei persoane in alta zona decit cea in care aceasta este prezenta, prin proiectia ei. Teleprezenta, numita in unele filme si teleportare, permite astfel persoanelor sa participe la o intilnire chiar daca nu sint si fizic prezente.

"Te poti privi in ochi cu interlocutorul, de exemplu poti face o videoconferinta cu toti participantii la un proiect pe cercetare, sau administratie, foarte simplu, rapid si clar", a explicat rectorul institutiei, prof.dr. Gerard Jitareanu.

Cel de-al doilea tip de laborator este o camera de imersie sau "scufundare" in lumea virtuala, unde imaginea va fi creata prin intermediul unor proiectoare din trei directii – pereti si pardoseala. "E ca si cum ai intra intr-o camera si te trezesti deodata in apa, in interiorul unei plante sau al unei celule, pentru a invata elementele componente", a declarat rectorul Jitareanu.

Al treilea tip de laborator va fi folosit pentru cercetare – inovare si va permite, spune conducerea universitatii, realizarea unor analize sau previziuni pe o anumita perioada de timp, reproduse apoi in imagini.

"Vreau sa studiez efectele si rezultatele dezvoltarii plantelor, de exemplu. Pot face o analiza, respectiv o serie de masuratori sau determinari, pe care le introducem in soft si apoi totul se transforma in imagine, prin doua proiectoare ce dau senzatia 3D. Softurile pot permite si cercetari in domeniul solului pe o anumita regiune, de exemplu, sau previzionarea inundatiilor pe o anumita zona", detaliaza prof. Jitareanu.

"Profesorul virtual" este denumit un alt tip de laborator, ce permite crearea imaginii unei persoane, ce va folosi pentru invatamintul la distanta sau pentru colaborarea cu diversi profesori la distanta. "Transmitem de aici, vizionarea se face in grup. Cei cu care comunicam trebuie sa aiba un sistem similar", a declarat prof.dr. Jitareanu.

Ultimul tip de laborator va fi o sala de spectacol sau de vizualizare de imagini in cele trei dimensiuni. Acest ultim echipament va fi montat in Aula universitatii, ce include echipament "surround", cu difuzoare in toate zonele si un ecran pe care se vor proiecta imagini 3D. Cele cinci laboratoare vor fi amenjate initial in spatii diferite, insa conducerea institutiei isi propune ca in maximum un an sa fie amplasate intr-un centru

3D, la un loc. "Vom avea o varianta integrata cu toate softurile ce sint pe piata in acest moment. Ne-am propus sa devenim centru de excelenta in domeniul agricol si de medicina veterinara si, daca se poate, chiar in Europa Centrala si de Est", a declarat rectorul Gerarg Jitareanu.

Licitatia a fost facuta de Bursa de Marfuri

Echipamentele sint achizitionate din SUA, de la firma Navigator, prin intermediul Bursei Romane de Marfuri, si depasesc un milion de dolari, bani ce au fost prevazuti de Ministerul Educatiei in bugetul de anul acesta.

"Licitatia a fost organizata de Bursa de Marfuri Bucuresti, pe 9 septembrie. A participat o singura firma, firma Navigator. Inca se mai livreaza echipamentul, iar plata se face pe masura ce acestea se livreaza", a declarat Adrian Neagu, directorul general administrativ al institutiei.

Sala de spectacole 3D va fi inaugurata peste doua sapatmini, pe 17 decembrie, in cadrul unui concert de colinde, la care este invitat si IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Lansarea oficiala a laboratoarelor va fi spre sfirsitul lunii, pe 22 decembrie, invitat fiind si ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman.

Comentarii