Principalele schimbari aduse de anul 2007 in invatamintul iesean

marți, 09 ianuarie 2007, 16:09
2 MIN
 Principalele schimbari aduse de anul 2007 in invatamintul iesean

Cu alte cuvinte, managerii respectivelor unitati de invatamint vor primi un buget corespunzator numarului de elevi si vor trebui sa se descurce cu achitarea cheltuielilor de personal, a burselor, precum si a cursurilor de perfectionare a cadrelor didactice. In programul finantarii pe elev nu intra fondurile pentru reabilitarea infrastructurii, care vor fi acordate in continuare de catre consiliile locale. Despre data exacta a pilotarii programului finantarii pe elev se va sti mai mult insa peste aproximativ o saptamina, cind urmeaza a avea loc o intilnire a inspectorilor generali cu reprezentantii MEdC.

"Exista scepticism in ceea ce priveste pilotarea programului de finantare deoarece exista un precedent privind aminarea termenelor din calendarul procesului de pilotare. Teoretic, ar trebui sa fie strinse suficiente informatii si imbunatatit programul astfel incit anul viitor finantarea pe elev sa fie generalizata", a precizat sefa ISJ, Camelia Gavrila.

La nivelul judetului, in programul de pilotare sint implicate unitati de invatamint de toate tipurile, atit din mediul urban, cit si rural.

O alta schimbare majora pe care o aduce 2007 este renuntarea la invatamintul simultan la gimnaziu. "690 de elevi din 40 de clase sint implicati acum in aceasta forma organizata de studiu. In general, intr-o sala sint adunati elevii din clasele a V-a cu a VII-a si a VI-a cu a VIII-a. Singura solutie pentru rezolvarea acestei probleme este existenta unui transport scolar corespunzator", a declarat Camelia Gavrila. In acest sens, ISJ Iasi spera sa primeasca in acest an de la ministerul inca 20 de microbuze scolare.

In 2007 vor continua si unele programe ale MEC. Dotarea cu calculatoare a ajuns astfel la a cincea etapa, care vizeaza unitatile de invatamint, in special din mediul rural, care nu au primit pina acum astfel de aparatura. "Primele scoli au fost dotate cu computere in 2001 si a aparut fenomenul uzurii morale. De aceea, ar fi de dorit ca la liceele care au si invatamint gimnazial sa obtina si o a doua retea de calculatoare, cu aparatura mai noua", crede inspectorul sef, Camelia Gavrila.

De asemenea, prin programe ministeriale si fonduri europene este vizata imbunatatirea infrastructurii sau constructia de gradinite si campusuri scolare. O alta prioritate este reabilitarea scolilor din zidarie. "In judetul Iasi, in cazul a 8 scoli a inceput deja proiectarea si urmeaza licitatia constructorului, iar alte 25 sint pe lista pentru proiectare", a adaugat Gavrila. In aceste conditii, seful ISJ spera ca procentul scolilor din judetul Iasi care vor fi acreditate din punct de vedere sanitar sa creasca de la putin peste 70% la 90%. Va fi nevoie insa si de noi investitii in ceea ce priveste asigurarea apei potabile si imbunatatirea conditiilor la grupurile sanitare.

Comentarii