200 de copii au vrut sa-si ia viata

Subtitlu

luni, 12 iunie 2006, 22:09
6 MIN
 200 de copii au vrut sa-si ia viata

Ingrijorator! Tentatia jocului cu moartea a devenit din ce in ce mai puternica in rindul adolescentilor. Numai in primele cinci luni ale acestui an, aproape 200 de copii s-au folosit de medicamente, in special, incercind sa-si ia viata. Mai grav este ca cinci copii au murit in urma gesturilor suicidare. Se intimpla ceva ciudat, mai ales ca numarul cazurilor creste de la an la an? Specialistii cauta si modifica mereu motivele care stau la baza sinuciderii adolescentilor. „O fac pentru a fi «cool». O mica vedeta”, este unul din motivele „noi” gasite de psihologul de la Spitalul de Copii „Sf Maria”. Pina in anii ’90, motivatiile erau altele. Frica de politisti, profesori, de o corigenta sau de niste mustati aplicate cu carioca pe figura la Ceausescu erau explicatiile copiilor salvati in ultima clipa de la moarte. Dupa 16 ani de atunci, acestea au fost inlocuite cu depresii, razbunari impotriva parintilor, crize de personalitate cind ramin fara calculator sau internet. „Copiii din ziua de azi care recurg la sinucidere au o cu totul alta mentalitate decit cei care faceau acest lucru inainte de revolutie. Cei de acum inghit pastile stiind ca vor fi salvati”, crede prof.dr. Constantin Romanescu, de la Spitalul de Psihiatrie.
„Cei trecuti de 12 ani stiu doza de medicamente pentru a nu-si pune viata in pericol”
„Categoria majoritara, in proportie de 80%, este cea adolescentilor care fac acest lucru pentru a fi «cool». Pentru a deveni o mica vedeta in rindul prietenilor si a familiei. E suficient ca parintii sa le refuze un moft pentru ca adolescentii din ziua de azi sa incerce sa se razbune inghitind citeva pastile. La acest comportament imitativ contribuie si mijloacele de informare, in special televiziunea si internetul. Cit si falsele valori cum sint starurile americane din muzica”, a comentat dr. Mihaela Ghircoias, psiholog in cadrul Spitalului de Copii „Sf. Maria”. Medicii confirma ca sinuciderea la copii a devenit o moda, mai ales in rindul fetelor tentate sa isi impresioneze parintii sau iubitii. „Tentativele de suicid au luat amploare in ultimii patru-cinci ani deoarece au devenit o moda. Multi dintre copii doar incearca sa isi sperie parintii. Fac acest gest pentru a-i santaja emotional si pentru a-si atinge scopul dorit. Cei trecuti de 12 ani ajung chiar sa stie ce doza de medicamente trebuie sa ia pentru a nu-si pune viata in pericol. Asa se numeste parasuicidul, care nu echivaleaza cu o tentativa de sinucidere. Parasuicidul predomina la copii”, a spus dr. Solange Rosu, medic specialist in urgente din cadrul Spitalului de Copii.
A vrut sa se sinucida deoarece l-a mizgilit pe Ceausescu
Medicii psihiatri au observat in timp „evolutia” motivelor care se termina adesea fie cu un pumn de pastile, fie cu o funie. Daca in trecut teama de Securitate, de exemplu, facea un copil sa-si puna capat vietii, astazi este de ajuns pentru unii pusti ca parintii sa nu-i lase la discoteca sau sa le cumprere un anumit telefon mobil pentru a transforma totul intr-o tragedie. „Copiii din ziua de azi care recurg la sinucidere au o cu totul alta mentalitate decit cei care faceau acest lucru inainte de revolutie. Cei de acum inghit pastile stiind ca vor fi salvati. Au invatat acest lucru din mass-media. Prin anii ’89-’90, copiii treceau la astfel de gesturi din cu totul alte motivatii. In urma cu mai bine de 15 ani, in clinica a fost adus un adolescent prins ca mizgilea o poza de-a raposatului. Profesorul in cauza a chemat Securitatea, iar baiatul a fost aspru mustrat de militia de atunci. De teama, copilul a incercat sa isi puna capat vietii”, a exemplificat prof.dr. Constantin Romanescu, medic psihiatru de mai bine de treizeci de ani in Sectia de Neuropsihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola”. Deosebirea este ca atunci nu se admitea mediatizarea unor astfel de cazuri, a mai precizat medicul, considerate «semne de slabiciune» din partea celor tineri”. Exista insa si un motiv care „dainuie”, indiferent de „vremuri”. „Spre exemplu, frica de profesor. In prezent, tratez un adolescent care din teama fata de diriginta nu vrea sa mai dea ochii cu aceasta. Aceasta l-a amenintat ca il va face de ris prin scoala si fata de parinti daca nu promoveaza la obiectul pe care il preda, iar adolescentul a dezvoltat o teama incomensurabila fata de profesor. Astfel de cazuri erau si in trecut”, a mai spus Romanescu.
Cum fac banii sa moara un copil
Cea mai noua categorie de sinucigasi minori este cea a copiilor ai caror parinti sint plecati in strainatate. „In ultima vreme, observ din ce in ce mai multi copii care sint lasati in grija rudelor pentru ca parintii sint plecati in strainatate. Acesti copii se simt lipsiti de ocrotire si devin tristi si insingurati. Ajung sa faca acest gest deoarece nu mai suporta dorul fata de mama sau tata”, a detaliat dr. Ghircoias. Altii, trecuti de 12 ani, isi pierd respectul fata de valorile impuse prin educatie si simt nevoia sa devina rebeli odata ce primesc lunar „alocatia” in euro de la parinti. „Efectele separarii de parinti depind mult de virsta copiilor. La copiii mici, in special in mediul rural, apar tulburari emotionale: devin anormal de fricosi si timizi, au somnul agitat si au cosmaruri. La cei trecuti de zece ani, mai ales in mediul urban, pot aparea tulburari de conduita care se manifesta printr-un comportament agresiv fizic si verbal, minciuna, abuz de alcool, fumat, absente de la scoala si rezultate slabe la invatatura. Totul poate culmina cu gestul sinuciderii, deoarece se simt neintelesi” a explicat dr. Adriana Panaitescu, seful Sectiei de Neuropsihiatrie a Copilului si Adolescentului din cadrul Spitalului de Psihiatrie „Socola”.
Se poate face ceva?
Dintre cei 200 de copii ieseni care au ajuns la spital dupa ce au incercat sa-si ia viata, doar 10%, au observat medicii, par sa fi dorit sa moara intr-adevar. Intre acestia predomina baietii. „Baietii sint mult mai hotariti cind comit astfel de gesturi suicidare. De obicei se spinzura sau inghit medicamente in cantitati mari, pentru a fi siguri de finalitatea gestului. Aici, intr-adevar cauzele sint complexe, si putem vorbi despre sinucidere. Depresia asociata cu faptul ca nu isi mai gasesc o motivatie pentru care sa traiasca duc adolescentii in prapastia sinuciderii in astfel de cazuri”, a incheiat dr. Ghircoias. Se poate face ceva pentru a diminua macar o astfel de situatie?
„In fiecare scoala si liceu ar trebui sa existe cite un psihopedagog care sa se ocupe de adolescentii luati in vizor de diriginti. Cum este cazul celor care au absente multe sau care prezinta tulburari de comportament la ore. Conflictul familial are un rol important intre motivatiile tentativelor de sinucidere la adolescenti, astfel ca si parintii ar trebui sa isi modifice atitudinea in relatiile cu copiii. Sa fie mai atenti la necesitatile si dorintele copiilor decit sa le impuna punctul lor de vedere. Apoi, cind vad ca nu isi mai pot controla copiii, ar trebui sa se adreseze psihologilor”, a incheiat dr. Ioan Arsene, neuropsihiatru in cadrul Policlinicii pentru Copii „Sf. Maria”.
Cele mai rasunatoare cazuri de sinucideri la copii din 2006
– Razvan Suculiuc – Ciortesti: Elev premiant in virsta de 10 ani, din comuna Ciortesti, Razvan s-a spinzurat de dorul mamei plecate in Italia. Tragedia a avut loc pe 28 martie a.c.
– Catalin D. – Paun: Tot in luna martie 2006, pe 15, un adolescent de doar 14 ani, din Paun, comuna Birnova, s-a spinzurat pentru ca mama sa nu a vrut sa ii cumpere calculator din banii trimisi de tatal sau aflat la munca in Spania
– Cezar Iacob – Tatarasi: Tot in acest an, la mijlocul lunii trecute, Cezar Iacob, un adolescent de 16 ani, elev in clasa a VIII-a, s-a spinzurat la Ciric, se pare ca satul din cauza problemelor din familie. Acesta provenea dintr-o familie dezorganizata si locuia cu bunica.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii