Milioane de euro tocate pe chiria Judecatoriei

luni, 13 aprilie 2009, 23:04
7 MIN
 Milioane de euro tocate pe chiria Judecatoriei

Noul Palat al Justitiei tinde sa se transforme tot mai mult intr-o proiect vechi. Din 2003, de cind Judecatoria Iasi isi desfasoara activitatea in spatii inchiriate, nu s-a sapat nici cit o pana de hirlet la temelia viitoarei cladiri din Tg. Cucu. Nu se stie cind va fi gata viitorul Palat al Justitiei, dar e clar ca pina atunci se vor cheltui multe milioane de euro pe chirii pentru ca Judecatoria sa functioneze in continuare. 

Planul era ca in noul sediu sa se mute Tribunalul si Curtea de Apel Iasi, urmind ca actualul Palat al Justitiei sa ramina al Judecatoriei. Pina acum, in cei sase ani de cind Judecatoria s-a mutat din vechiul Palat al Justitiei, s-au cheltuit doar pe chirii 2,16 milioane de euro. In acest timp s-a cirpit sediul Tribunalului cu alte 2,2 milioane de euro. Cu acesti bani s-ar fi putut construi aproape jumatate din noul sediu din Tg. Cucu. La fel de adevarat este si faptul ca, pina la finalizarea constructiei, s-ar fi cheltuit in paralel bani cu chiria. Totusi, cu cit realizarea sediului din Centru intirzie, tot mai multi bani vor zbura din contul Ministerului Justitiei. E posibil ca la un moment dat costurile sediului sa fie duble, datorita chiriei platite pentru functionarea Judecatoriei.

Ministerul Justitiei a cheltuit aproximativ 4,3 milioane de euro pe chiria platita in ultimii 6 ani pentru functionarea Judecatoriei Iasi, precum si pentru lucrarile de consolidare si reparatii efectuate la Palatul de Justitie. Cu acesti bani, Iasul ar fi putut avea ridicate la aceasta ora cel putin primele 2 niveluri dintr-un nou Palat de Justitie. 

"Pe 16 ianuarie 2003, Judecatoria Iasi s-a mutat din Palatul de Justitie in imobilul inchiriat, unde a functionat fostul Restaurant Scala. Dupa un an, Judecatoria si-a impartit cele doua sectii, penal si civil, in doua imobile diferite. Astfel, Sectia Civila s-a mutat in imobilul de linga Teatrul «Luceafarul», acolo unde functionasera Curtea de Apel si Tribunalul Militar" , a declarat Diana Micu Cheptene, presedintele Judecatoriei Iasi.

Conform datelor oficiale, oferite de ordonatorii de credite, in ultimii doi ani, chiria pentru cele doua spatii ale Judecatoriei a ajuns la aproximativ 55.000 de euro pe luna (peste 2 miliarde de lei vechi – n.r.). Inainte de aceasta, in 2003 si 2004, Ministerul Justitiei achita lunar o factura de 10.000 de euro chirie pentru imobilul in care a functionat fostul Restaurant Scala.

Conform unui calcul simplu, reiese ca, in ultimii 6 ani, numai chiria pentru Judecatoria Iasi a costat peste 2 milioane de euro. "Chiria pentru Judecatoria Iasi se renegociaza la fiecare doi ani. In acest an am reusit sa obtinem o scadere, poate si datorita crizei financiare mondiale consemnate si in acest domeniu, al imobiliarelor. Pentru imobilul in care se afla Sectia Penala am ajuns cu chiria la 22.047 de euro/luna. La o suprafata de 1.633,13 mp, asta inseamna o chirie de 13,49 euro/mp. In celalalt imobil, in care functioneaza Sectia Civila, am obtinut o scadere considerabila a chiriei in acest an, pina la 26.797 de euro, de la 31.888 de euro/luna. Aici, la o suprafata de 2.233,13 mp, chiria ajunge, de fapt, la 12 euro/mp, de la 15 euro/mp – cit era pina acum", a declarat Radu Tarniceru, presedintele Tribunalului Iasi, institutia care este ordonator tertiar de credite.

Au intirziat cu plata chiriei

Radu Tarniceru a mai precizat ca proprietarii spatiilor respective sint omul de afaceri iesean Gabriel Mardarasevici si SC Prime Invest SRL Hirlau. "Spatiul in care functioneaza Sectia Civila a Judecatoriei, de linga Teatrul «Luceafarul», este detinut de domnul Gabriel Mardarasevici. Celalalt imobil, in care a functionat Restaurantul «Scala», are ca proprietar SC Prime Invest SRL Hirlau. Din cite stiu, imobilul in care functioneaza Sectia penala a Judecatoriei a fost cumparat de SC Prime Invest SRL de la domnul Viorel Roman, fostul proprietar", a precizat presedintele Tribunalului Iasi.

Acesta a mai spus ca, in ultimele luni, au existat unele probleme cu achitarea chiriei pentru cele doua spatii, din cauza faptului ca ordonatorul principal de credite, Ministerul Justitiei, nu a furnizat sumele necesare. "Sint unele probleme cu achitarea chiriei, avem intirzieri de 2-3 luni. Proprietarii ne-au inteles, insa nici ei nu pot astepta la nesfirsit pina le dam noi banii. Mardarasevici a investit 17.000 de euro din banii sai in aceasta iarna in imobilul respectiv, punind geamuri termopan si efectuind si alte reparatii. Pe de alta parte, administratorul Prime Invest SRL, domnul Eusebiu Siminiceanu, patronul agentiei imobiliare Terra Real Estate, are de luat bani de la noi. Nu stiu ce vom face daca nu primim banii destul de repede, pentru ca ne putem trezi cu o cerere de evacuare. Si atunci ar aparea mai multe probleme – gasirea unei locatii, dar mai ales reconectarea sistemului informatic intern al instantei", a mentionat Radu Tarniceru.

"Daca nu-si mai pot achita chiria, atunci e foarte grav: inseamna ca statul a dat faliment"

Eusebiu Siminiceanu a declarat ieri ca nu se pune problema unei evacuari. "Ei au, intr-adevar, sa-mi mai achite niste bani pentru chirie, dar mi-au promis ca, pina la finele acestei saptamini, sumele vor fi virate catre SC Prime Invest SRL, la care actionari sintem eu si un SRL din Iasi. In zilele astea de criza, e normal sa apara probleme peste tot, dar cred ca lucrurile se vor rezolva", a spus patronul Terra Real Estate.

Si Gabriel Mardarasevici a precizat ca nu se pune problema unei evacuari. "Au existat permanent probleme. Am inteles ca ei depind de exercitiul bugetar. E greu sa te indrepti cu o astfel de actiune, de evacuare, asupra unei institutii a statului. Ei au o intirziere la plata chiriei de peste 4 luni. Daca se intimpla asta anul trecut, probabil ca m-as fi gindit la varianta evacuarii, dar anul acesta nu e la fel. In 2008 am avut zeci de oferte mult mai bune, chiar si de 60 euro/mp. Anul acesta, din cauza crizei financiare, ofertele au scazut considerabil. E adevarat ca e cea mai mare intirziere pe care au avut-o pina acum, dar nu cred ca tine de cei de la Iasi. Si proiectul lor pentru un nou Palat de Justitie tine de Bucuresti. Si stiti cum e in Romania – aici unde orice proiect e ultraintirziat. Daca ei spun ca nu-si mai pot achita chiria, atunci e foarte grav, pentru ca inseamna ca statul a dat faliment", a declarat ieri Mardarasevici.

Banii dati pe chirie ajungeau pentru aproape jumatate din sediu

Referitor la sumele cheltuite de minister cu plata chiriei si cu reparatiile efectuate, specialistii in constructii spun ca s-ar fi putut ridica pina acum aproximativ 6.000 mp. Avind in vedere ca noul Palat de Justitie ar trebui sa aiba 16.000 mp, asta ar insemna ca mai bine de o treime din cladire ar fi putut fi ridicata.

"In total, metrul patrat construit, cu tot cu finisaje, ajunge la 700-750 de euro. Stiu ca au fost alocate peste 10 milioane de euro pentru viitorul Palat de Justitie. Cu 4,3 milioane de euro se putea ridica pina acum aproape jumatate din acea cladire. Ca sa va dau un exemplu mai concret, cu aceasta suma se poate construi un bloc cu 10 etaje sau 6.000 de metri patrati", a precizat Radu Botez, om de afaceri in domeniul constructiilor.

Totusi, daca s-ar fi inceput lucrarile, pina la finalizarea constructiei tot ar fi trebuit platita chiria pentru ca Judecatoria sa-si poata desfasura activitatea.

Chiuariu spune ca nu avem ce face decit sa asteptam

Privitor la faptul ca nu s-a gasit o solutie pentru grabirea procedurilor de ridicare a unui nou Palat de Justitie, fostul ministru al Justitiei, ieseanul Tudor Chiuariu, a precizat ca, in perioada in care a fost la conducerea ministerului, au aparut tot felul de probleme.

"In acea perioada am intimpinat o problema – cea referitoare la terenul din zona Tirgu Cucu. Pina la urma, terenul a fost dat in folosinta de Consiliul Local. Insa, la un moment dat, exista o problema cu prelungirea acelei hotariri a CL. Acum, finantarea este aproape in intregime oferita de Banca Mondiala, iar procedurile impuse sint un pic cam greoaie. E adevarat ca eu sint legat de Iasi, dar, din punctul meu de vedere, am facut tot ce mi-a stat in putinta pentru a grabi procesul de ridicare a unui nou Palat de Justitie, cel putin pe partea de proiectare. La un moment dat, a fost o firma care a cistigat licitatia pentru partea de constructie, insa cerea de doua ori pretul pe care puteam noi sa il achitam. Nu imi mai aduc minte exact cit solicita firma respectiva pentru partea de constructie. Acum, daca am intrat pe procedura cu Banca Mondiala, nu avem ce face decit sa asteptam pina se vor rezolva lucrurile", a declarat Tudor Chiuariu.

Terenul alocat Palatului de Justitie dispare putin cite putin

Au trecut citiva ani de cind se vorbeste despre necesitatea unui nou Palat de Justitie in Iasi si deja au aparut hotariri de retrocedare date pentru terenul alocat acestui proiect.

Primarul Iasului a dat in judecata Institutia Prefectului si Fundatia Caritatea Bucuresti pentru anularea unui ordin privitor la terenul din Tirgu Cucului destinat noului Palat de Justitie. Pe 30 ianuarie 2007, prefectul a admis cererea Fundatiei Caritatea, retrocedindu-i 197 mp chiar pe terenul destinat noului Palat de Justitie. Inainte de aceasta, Comisia Locala de Fond Funciar daduse un aviz negativ cererii, tocmai pentru ca terenul era alocat proiectului amintit, suprafata facind parte din bucata de 4.706,86 mp pentru Palatul de Justitie.

Conform primarului, hotarirea de retrocedare a fost luata fara a fi dezbatut motivul de respingere formulat de comisia locala. Astfel, primul termen al acestui proces va avea loc la sfirsitul acestei saptamini la Judecatoria Iasi. Trebuie precizat ca Fundatia Caritatea este infiintata printr-un ordin al Federatiei Comunitatilor Evreiesti, iar pe terenul de 197 mp a functionat pina in 1951 – atunci cind a fost nationalizat – Sinagoga Zissu Herman.

Cit a cheltuit ministerul pe chirii si reparatii

In total, chiria pe cei 6 ani a ajuns la 2,160 milioane de euro. Pe linga aceasta, reparatiile la Palatul de Justitie au costat 64 de miliarde de lei vechi.

La data la care au fost efectuate lucrarile de consolidare si repatii, valoarea unui euro ajungea la 30.000-31.000 de lei vechi. Astfel, 64 de miliarde inseamna aproximativ 2,2 milioane de euro. In ultimii 6 ani, Ministerul Justitiei a achitat putin peste 4,3 milioane de euro numai pe chiria Judecatoriei si pe reparatiile facute la actualul Palat de Justitie.

Comentarii