40 de blocuri trase la Iasi pe linie moarta

Subtitlu

luni, 21 iunie 2010, 12:36
3 MIN
 40 de blocuri trase la Iasi pe linie moarta

Iesenii au sanse infime de a mai beneficia de programul guvernamental de reabilitare termica. In acest an s-au achitat doar lucrari incepute inca din 2009, practic doar lucrari in derulare. Nici o investitie noua nu a fost inceputa si nici nu sint semne ca acest lucru se va intimpla. Este deja mijlocul lunii iunie si la Primarie nu a ajuns vreo comunicare de la Guvern privind alocarea unei sume importante.

Vulcan da, Iasi ba

Cu cit trece mai mult timp pina la alocarea banilor, cu atit scad si sansele ca la Iasi sa se mai reabiliteze blocuri in acest an. Conform datelor prezentate pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Guvernul va investi sume importante in 2010 pentru reabilitarea termica a imobilelor din Slatina, Piatra Neamt, Drobeta Turnu Severin, Tirgoviste, Navodari sau Panciu. Sefii Primariei sustin ca au trimis la Guvern documentatii pe baza carora se pot aloca fonduri si la Iasi. Un numar de 17 blocuri din municipiu au studii de fezabilitate si indicatori tehnico-economici pentru reabilitare termica. Investitiile totale, aprobate si de Consiliul Local in luna mai, se ridica la 8,3 milioane lei. Jumatate din aceasta suma ar trebui sa fie alocata de la nivelul Guvernului. "Noi avem trimise documentatii, dar nu stim nimic despre ele. Nu am primit bani pentru finantarea acestor lucrari. Dimpotriva, din cite stiu eu, avem de primit bani pe lucrarile incepute anul trecut", a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

La inceputul lunii iunie, pe adresa Primariei a ajuns o informare de la Ministerul Dezvoltarii cu privire la programul de reabilitare termica. "Se mentioneaza ca avem alocata o suma de 160.000 lei. Poate din greseala, am primit si un fax destinat Primariei Vulcan. Ei erau instiintati ca au o suma de 400.000 lei. Iasul primeste 160.000 lei, iar cei de la Vulcan 400.000 lei. Noi mai avem in lucru documentatii si pentru alte blocuri. Le vom trimite si pe acestea pentru obtinerea finantarilor", a explicat Dumitru Tomorug, directorul de investitii al Primariei.

Reprezentantii Palatului Roznovanu nu stiau daca suma de 160.000 lei este pentru lucrari noi sau pentru lucrari deja efectuate si care trebuie decontate. Banii insa nu ar ajunge nici macar pentru reabilitarea unui bloc. In plus, datoriile avute de Minister pentru facturi trimise spre decontare sint de aproximativ 100.000 lei.

Sume rusinoase

Iasul nu sta foarte bine nici intr-o situatie prezentata de Minister cu privire la deconturile facute in luna iunie. Daca la Iasi nu mai exista blocuri reabilitate prin programul guvernamental, in alte localitati se lucreaza destul mult. Astfel, pentru lucrari facute in Bacau s-au decontat facturi in valoare de 235.000 lei, pentru Cluj Napoca 621.000 lei, pentru Turda 110.000 lei, pentru Miercurea Ciuc 285.000 lei, pentru Oradea 110.000 lei, pentru Panciu 630.000 lei, pentru Sectorul II al Capitalei aproape 3,5 milioane lei, pentru Tirgoviste 755.000 lei, la fel si pentru Tirgu Mures. Prin comparatie, catre Iasi au plecat doar 84.000 lei, pentru lucrari realizate de firma Conest.

Din 2006 si pina acum, doar 15 blocuri din municipiu au fost introduse in programul guvernamental de reabilitare termica. La Ministerul Dezvoltarii au fost trimise documentatii tehnice facute pentru trei blocuri din Piata Unirii, patru de pe soseaua Nationala si zece de pe strada Arges. Municipalitatea are incheiat un contract pentru realizarea documentatiilor pentru inca 22 de blocuri. Conform programului guvernamental, iesenii isi pot reabilita termic blocul cu doar 20% din costurile totale ale lucrarilor. Jumatate din costuri sint acoperite de Guvern, iar 30% de Consiliul Local.

 

Comentarii