Anchetele electorale se extind in Iasi

vineri, 17 august 2012, 22:11
5 MIN
 Anchetele electorale se extind in Iasi

Anchetarea satenilor din satul Buznea, cu privire la modul cum au votat la referendum, ce a avut loc miercuri dimineata dupa liturghie, este, in continuare, invaluita in mister. Inca nu se cunosc motivele chestionarii satenilor si nici cine sunt cele trei persoane care i-au chestionat. Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Pascani spun ca exista in lucru trei dosare de frauda electorala in aceasta zona, numai ca aceste presupuse fapte s-au petrecut in Targu Frumos, Costesti si Baltati. Curios, primarii ridica din umeri cand sunt intrebati despre aceste dosare, sustinand ca totul a decurs normal in ziua votului.

Cazul Buznea a ramas in ceata

In numarul de ieri, „Ziarul de Iasi" a publicat in exclusivitate povestea unor sateni din satul Buznea, comuna Ion Neculce, care au fost anchetati cu privire la votul de la referendumul din 29 iulie, chiar in fata bisericii. Cei trei barbati, sositi in Buznea in doua masini cu numar de Bucuresti, au „uitat" sa anunte in ce calitate interogheaza satenii, astfel ca au fost alungati de cativa localnici mai curajosi. Evenimentul a creat confuzie in randul satenilor, deoarece acestia nu stiau cine i-a vizitat si de ce sunt interesati sa afle cum au votat. Totusi, din informatiile pe care le-au urmarit in presa, acestia nu s-au ferit sa-i numeasca „securisti" sau „procurori ca la televizor". La nivel national, presa a relatat ca anchetarea electorilor din mediul rural a fost facuta de catre procurorii DNA, care interogau persoanele. Reprezentantii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Iasi spun ca procurorii locali nu s-au deplasat in mediul rural pentru astfel de anchete. „Din ce stiu eu, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Iasi nu au participat la astfel de actiuni. Am auzit ca la nivel national s-au desfasurat astfel de actiuni, dar la Iasi nu a fost vorba de asa ceva", a declarat procurorul Luminita Merisescu, purtator de cuvant al DNA Iasi.

„Cu urna la colindat"

Chiar daca nu au iesit la iveala alte cazuri similare celui de la Buznea, politistii si procurorii din judet s-au pus pe treaba in rezolvarea cazurilor de frauda electorala. Tot in aceasta zona, Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani urmeaza sa primeasca de la politisti trei astfel de dosare, toate intocmite in urma unor sesizari ale trimisilor Partidului Democrat Liberal (PDL) pe teren in ziua votului. „In prezent, cercetarile se efectueaza de catre Politia orasului Targu Frumos si Sectia numarul 7 de Politie Rurala Ion Neculce, luand in considerare ca faptele reclamate au fost comise pe raza comunelor Costesti, Baltati si orasul Targu Frumos", a declarat Alina Enea, prim procuror-adjunct al PJ Pascani. Sesizarile vizeaza savarsirea unor fapte ca introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a participa la referendum. Culmea este ca primarii din comunele vizate de politisti sustin ca nu stiu de existenta vreunui dosar de frauda electorala.

In comuna Costesti au avut drept de vot 1.455 persoane. La urne s-au prezentat circa 66%, iar dintre acestia peste 90% au spus „DA" demiterii presedintelui Romaniei. De asemenea, si la nivelul celor doua sectii de votare, procentul de prezenta a fost de peste 50%. „Eu nu cunosc nimic despre vreun dosar pentru frauda electorala la Costesti. N-a ajuns niciun procuror pe la noi, nici politist. Poate exista, dar eu nu stiu", ne-a spus Aurel Doaca, primarul din Costesti. Potrivit democrat-liberalilor ieseni, reprezentantul PDL al unei sectii de votare din Costesti a sesizat faptul ca in ziua referendumului, dupa ora 21, membri ai comisiei au folosit urna mobila, desi nu existau cereri. „Noua ni s-a spus ca spre sfarsitul programului s-a iesit cu urna la colindat. Au scos-o la plimbare, desi nu existau solicitari", a precizat liderul PDL Iasi, Dumitru Oprea. Surse din politie spun ca duminica au fost deja anchetate primele persoane, atat din cele care ar fi votat, cat si dintre membrii comisiei, insa ancheta va continua.

Vot prin teleportare, din Italia

Dosarul de la Targu Frumos nu are ca obiect frauda electorala in cadrul unei sectii de vot, ci o posibila campanie electorala in ziua votului. „Ziarul de Iasi" a relatat despre acest caz chiar in ziua referendumului, cand democrat-liberalii ieseni acuzau ca o masina apartinand fundatiei FEG, controlata de familia deputatului PSD Anghel Stanciu, facea propaganda electorala prin judet. „La cazul de la Targu Frumos, masina celor de la FEG a facut turul judetului, abia pe la Strunga au fost opriti. Era ca pe vremea balciului, nu a referendumului", a adaugat Oprea. De partea cealalta, administratorul FEG, consilierul judetean PSD Cristian Stanciu, spunea ca acestea erau doar niste manifestari dedicate „Zilei imnului national", care era sarbatorita in aceeasi zi. „Consider ca simpla intonare a imnului national, conform prevederilor constitutionale din Romania, nu poate fi o infractiune. Banuiesc ca domnii de la PDL nu au inaintat plangeri penale si posturilor de radio si televiziune, unde s-a putut asculta «Desteapta-te romane»", declara la acel moment Cristian Stanciu.

Dosarul de la Baltati trebuie sa scoata la suprafata modul in care pe listele electorale suplimentare ale sectiei din Madarjesti, comuna Baltati, au aparut patru persoane care au votat, desi acestea se afla de mult timp in Italia. Democrat-liberalii ieseni spun ca cele patru persoane „au votat" in cateva minute, cat membrul PDL al comisiei a lipsit din sala. „Cat a lipsit reprezentantul PDL cateva minute, prin teleportare, probabil, cele patru persoane au votat la ei acasa", a comentat ironic Oprea. Primarul din Baltati nu stie nimic de existenta unui dosar de frauda electorala la el in comuna, dar admite ca a avut loc un incident in ziua referendumului. „Nu am auzit sa se fi facut vreun dosar la noi. A sunat cineva la 112 in ziua referendumului cum ca a votat nu stiu cine in plus pe liste. Era o familie, sot, sotie si fiu, toti trei unul sub altul. Femeia a votat stramb, probabil a intrat si in casuta sotului, si s-a considerat ca a votat el, care este plecat. A venit politistul, a vazut ca femeia are pe buletin ca a votat si s-a dus suparat acasa, ca a consumat benzina degeaba. Pe mine ma lasa rece astfel de situatii", a comentat Vasile Astefanei, primarul PSD al comunei Baltati. Cumulat, la cele sase sectii de votare din Baltati a fost inregistrata o prezenta la vot de circa 56%, iar aproximativ 90% din cei prezenti au spus „DA" demiterii lui Traian Basescu. La sectia 311 din Madarjesti, unde a fost comisa presupusa frauda electorala, a fost inregistrat cel mai mare procent de prezenta din toate sectiile, aproximativ 81%.

Comentarii