Astazi in CL se decide soarta proiectelor cu finantare UE ale Iasului

luni, 14 iunie 2010, 22:27
4 MIN
 Astazi in CL se decide soarta proiectelor cu finantare UE ale Iasului

Primarul Gheorghe Nichita are o lista de 18 proiecte pentru care cauta bani. Edilul a demarat deja procedurile pentru selectarea unui consultant care sa propuna solutii de creditare.

In citeva zile, sefii din Primarie au trasat pe hirtie si proiectele pentru care solicita avizul pentru indatorare. In total au fost identificate 18 proiecte care au nevoie de cofinantare sau finantare in valoare de peste 50 milioane euro. Acestea vor fi supuse astazi dezbaterii in Consiliul Local.

"S-au facut calcule in privinta gradului de indatorare. In cazul proiectelor cu finantare europeana putem face imprumuturi, pentru ca nu afecteaza gradul de indatorare. Pentru celelalte proiecte, suma maxima pe care o mai putem imprumuta este de 20 milioane euro", a declarat Cosmin Coman, seful Directiei de Programe si Servicii pentru Comunitate din cadrul Primariei.

30 milioane euro dupa ureche

Lista propusa consilierilor locali nu a fost dezbatuta public de sefii din Primarie. Necesarul de 50 milioane euro a fost impartit in doua categorii. Cea mai mare suma ar urma sa fie folosita de municipalitate pentru a gestiona proiectele cu finantare europeana.

Pe lista intocmita de reprezentantii Primariei au incaput 12 proiecte. Doar pentru unul s-a semnat insa un contract de finantare. Celelalte sint in diferite stadii, de la documentatie sumara si pina la a fi analizate la nivelul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Nord Est. Aceste 12 proiecte au o valoare totala estimata de 152 milioane euro. Fara prea multe explicatii, in proiectul de hotarire se mentioneaza un necesar de cofinantare de 30 milioane euro.

"Eu nu vad o alta varianta pentru cofinantarea proiectelor europene. Solicitam o finantare de aproximativ 19% din totalul proiectelor pentru a avea bani si pentru TVA. Ne vom recupera aceasta suma, dar nu se stie cind, si trebuie sa avem bani pentru a plati lucrarile. Trebuie sa avem bani in cont. Nu vom putea folosi suma contractata cu aceasta destinatie in alte scopuri", a afirmat Coman.

Singurul proiect care are deja un contract de finantare semnat este cel pentru baza de agrement Ciric. Celelalte proiecte fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Crestere si ar urma sa intre in cursa pentru cele peste 110 milioane euro fonduri nerambursabile alocate Iasului.

CET a fost uitata

O a doua categorie de lucrari pentru care municipalitatea solicita aprobarea unui imprumut este reprezentata de finalizarea unor santiere. Pe linga continuarea lucrarilor de la liniile de tramvai, de la pasajul Hala Centrala sau de la depozitul ecologic, municipalitatea vrea sa imprumute bani si pentru un nou lot de autobuze. In total, inca 21,2 milioane euro.

Aproape jumatate din suma cu care se mai poate indatora bugetul local este propusa a fi cheltuita pentru cumpararea de autobuze noi. "In cazul in care se va aproba acest proiect de hotarire, vom incepe procedurile pentru selectarea consultantului si vom veni din nou in Consiliul Local. Tot consilierii vor decide care este cea mai buna varianta de finantare. Probabil ca de anul viitor se vor cheltui bani din acest imprumut", a precizat Coman.

De pe lista de investitii a Primariei lipseste CET. Societatea are in curs de derulare un proiect evaluat la 73 milioane euro, fonduri nerambursabile. Acest proiect este cofinantat de municipalitate. Apoi, tot la CET s-au putea investi in jur de 20 milioane euro pentru a scapa total de pierderile de la CET I. Investitia intr-o turbina noua pe gaz ar sterge practic pierderi de zece milioane de euro pe an. Cele aproximativ 55.000 de familii racordate la CET ar beneficia de servicii de calitate si la preturi competitive.

O astfel de investitie ar putea relansa o societate care se lupta acum sa supravietuiasca. "In cazul proiectului european, acesta este cofinantat cu fonduri de la bugetul local. Pentru turbina vom merge pe o formula de parteneriat public-privat", a explicat Coman.

"Vrem sa stim cum s-a cheltuit creditul Dexia"

In ciuda lipsei de transparenta a autoritatilor, decizia privind noua indatorare a municipiului pare sa se fi luat deja. In functie de consilierii prezenti la sedinta de astazi, primarul pare sa isi fi acontat deja si sprijinul liberalilor. "Cred ca hotarirea ar trebui sa fie impartita in doua. O parte ar trebui sa fie cu proiectele europene si o alta cu celelalte proiecte. Cred ca pentru proiectele europene vom vota. Este nevoie de aceste fonduri. In cazul celorlalte 20 de milioane de euro, avem inca discutii, dar avem proiecte care trebuie continuate. Mai trebuie sa analizam in aceasta situatie", a anuntat consilierul local PNL Ficu Anghel.

De partea cealalta, alesii PDL intentioneaza sa solicite aminarea dezbaterilor cu privire la noul credit. Reprezentantii PDL ridica si problema numarului de voturi de care ar avea nevoie hotarirea privind imprumutul. In timp ce sefii Primariei sustin ca este de ajuns votul a 14 consilieri, democrat-liberalii sint de parere ca va fi nevoie de voturile a doua treimi din numarul de consilieri. In present, in Consiliul Local sint 12 reprezentanti ai PDL, 11 ai PSD si patru ai PNL.

"Vrem sa stim si cum s-au cheltuit banii din creditul Dexia. Sintem de acord ca investitiile reprezinta motorul economiei si solutia pentru a depasi criza economica. Insa vrem sa stim ca banii vor fi folositi pentru a crea locuri de munca, pentru lucrari corecte, si nu umflate artificial, in conditii de transparenta, si nu pentru clientela domnului Nichita", a spus viceprimarul PDL, Gabriel Grigore.

Comentarii