Atentie, vopsea ucigasa!

Subtitlu

luni, 16 martie 2009, 23:03
5 MIN
 Atentie, vopsea ucigasa!

Cum se face ca dispare complet in 6 luni? Sefii de la Citadin string din umeri. Ii pacaleste furnizorul sau ne ascund ceva? Sute de ieseni traverseaza zi de zi ingroziti zecile de strazi pe care trecerile de pietoni nu se mai zaresc deloc. Din nefericire, unii ajung grav accidentati la spital din acest motiv. Altii isi gasesc chiar sfirsitul sub rotile masinilor ai caror soferi nu vad marcajele. 

Strazile din municipiu au devenit adevarate capcane pentru ieseni. Traversarea partii carosabile se poate transforma intr-o aventura pentru orice pieton.

Lipsa unui marcaj rutier adecvat face si mai dificila traversarea, chiar daca sint prevazute treceri de pietoni. Soferii nu sint atenti, ori pur si simplu nu vad semnele rutiere si nu acorda prioritate celor care traverseaza. Nu sint putine cazurile in care iesenii au ajuns la spital, accidentati de masini, desi traversau regulamentar.

Municipalitatea a inceput deja sa refaca marcajul stradal, dar nu a inceput cu trecerile de pietoni, ci cu delimitarea benzilor de circulatie de pe bulevardul Stefan cel Mare. "La treceri vom lucra noaptea. Altfel se blocheaza traficul. Am facut trecerile din zona santierului de la pasajul de pe bulevardul Anastasie Panu. Cu mutarea santierului nu se mai stia unde este trecerea", a precizat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei.

Durata de viata: pe hirtie 9 luni, in practica nici 6

Chiar daca se vopseste de mai multe ori pe an, marcajul rutier lipseste acum cu desavirsire in aproape toate zonele municipiului. De vina ar putea fi vopseaua, modul de aplicare, numarul mare de masini din municipiu sau antiderapantul aruncat pe timp de iarna. Vopseaua nu rezista mult timp nici vara.

Marcajul rutier este realizat in municipiu de catre Citadin. Societatea din subordinea Consiliului Local achizitioneaza si aplica vopseaua pe strazi. Toata vara, chiar si toamna, angajatii de la Citadin au putut fi remarcati in special cind blocau circulatia auto pentru a marca arterele. Acum insa, la venirea primaverii, dupa straturile de nisip aruncate in timpul iernii, carosabilul a ramas doar cu citeva urme ale vopselei de anul trecut. Si acestea se vad doar in zonele necirculate, precum axul drumului sau linga bordura. Trecerile de pietoni sint insa extrem de greu de recunoscut chiar si de soferii ieseni. Celor care vin din alte localitati le este si mai greu sa identifice modelul de "zebra" din Iasi.

Anul trecut, Citadin a cumparat vopsea de la o singura societate. Procedura de achizitie a fost cistigata de firma Loial Impex Suceava. "Au livrat o vopsea fabricata in Israel. Au depus certificate de calitate, rezultate de la o serie de teste facute in Germania. Vopseaua cumparata anul trecut are o durata de viata de noua luni sau doua milioane de treceri. Am folosit vopsea de aproximativ 500.000 lei. Un litru a costat 6,5 lei", a declarat Catalin Neculau, director al Citadin. Vopseaua aplicata de angajatii de la Citadin nu rezista noua luni in nici o zona a municipiului. "Iarna antiderapantul are un efect de smirghel. In alte perioade nu stiu ce ar putea sa fie de vina. Noi nu umblam la vopsea. Cum vine de la furnizor, asa o dam. Nu folosim diluant. La stratul de vopsea sintem controlati de Primarie, la fiecare lucrare", a explicat Neculau.

Experiment

Reporterii "Ziarului de Iasi" au verificat traficul dintr-o intersectie aglomerata a municipiului. Astfel, prin intersectia din Bucsinescu, dinspre Tudor Vladimirescu au trecut in zece minute la ora de virf aproape 270 de autoturisme, adica un flux de 1.620 de masini pe ora. Cum pe aceasta directie sint doua benzi de circulatie, rezulta ca in medie pe fiecare banda au trecut in jur de 135 de masini. Masuratoarea a fost facuta in jurul orei 15.30, ora de virf. In afara orelor de virf, circulatia auto nu este insa atit de intensa. Ca urmare, nu gresim spunind ca pe o singura banda a bulevardului Tudor Vladimirescu trec in jur de 15.000 masini pe zi. Adica 450.000 pe luna. Nu toate masinile trec insa exact pe aceleasi urme.

Presupunind astfel ca toate aceste masini trec pe un minim de trei locuri diferite ale marcajului, vom avea, pentru fiecare loc exact al marcajului circa 150.000 de treceri pe luna. Pentru a ajunge la cele minimum 2 milioane de treceri la care rezista vopseaua, potrivit Citadin, ar fi nevoie de minimum 13 luni. Cum se face insa ca vopseaua nu rezista nici macar jumatate de an? Sefii de la Citadin string din umeri.

Anul acesta, conducerea societatii spune ca va schimba politica: va testa mai multe tipuri de vopsea. "M-am saturat si eu. De aceea am decis sa luam vopsea de la mai multi producatori, distribuitori, pentru a vedea care tine mai mult. Asa, toti aduc tot felul de certificate, de teste. Acum am luat cantitatea necesara pentru a marca un bulevard de la mai multe firme", a completat Neculau. El a mai spus ca s-a cumparat vopsea de la societatile Chimtitan, Policolor, Swarco. Si de la Loial Impex s-a comandat vopsea pentru a efectua teste, iar de la Carpol se asteapta materialele.

Cine livreaza vopsea la Iasi

Firma care a livrat anul trecut vopseaua de pe strazile din Iasi este detinuta de Gabriel-Sorin Iacob. Conform datelor de la Registrul Comertului, Iacob s-a nascut in 1956 in localitatea Coarnele Caprei, judetul Iasi. Acum, el este presedinte al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Suceava.

Din 2002 si pina in prezent, firma al carei actionar unic este Iacob a avut o cifra de afaceri din ce in ce mai mare. Astfel, in 2002, cifra de afaceri a Loial Impex a fost de 3,6 milioane euro, iar in 2007 de peste 10 milioane euro. In 2007, societatea a inregistrat si un profit de aproximativ un milion de euro.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa ia legatura cu Sorin Iacob, dar telefonul acestuia a fost inchis ieri dupa-amiaza. Presa suceveana l-a prezentat pe Gabriel-Sorin Iacob ca pe un om de afaceri apropiat administratiei publice locale, indiferent de culoarea politica. Astfel, la nunta fiului sau, din 2007, au participat atit liderul liberalilor suceveni, Ion Lungu, actualul primar al Sucevei, cit si presedintele organizatiei judetene a PSD, Gavril Mirza, fostul presedinte al Consiliului Judetean Suceava.

Comentarii