Cadou pentru Corneliu Iacobov: 2.000 de miliarde de lei

sâmbătă, 05 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Cadou pentru Corneliu Iacobov: 2.000 de miliarde de lei

Ordonanta de urgenta aprobata de Guvern la sfirsitul anului trecut, prin care datoriile societatii Rafo Onesti la bugetul statului si la Fondul special de drumuri vor fi convertite in actiuni, iar majorarile si penalizarile de intirziere la plata acestora vor fi efectiv sterse insumau, la 30 septembrie 2001, nu mai putin de 3.332,9 miliarde de lei. Din aceasta suma, datoriile la bugetul de stat, din impozite si taxe neplatite, erau 1.054 de miliarde de lei, iar la Fondul special al drumurilor publice (MTR) de 277,2 miliarde de lei. Aceste sume vor fi convertite in actiuni Rafo, la valoarea nominala a actiunii, de 25.000 de lei, si vor fi vindute cu drept de preemtiune catre investitorii care au cumparat, in luna octombrie, pachetul majoritar de actiuni la Rafo, firmele Imperial Oil Bacau si Canyon Servicos LDA din Portugalia. Banii obtinuti vor fi impartiti, proportional, intre Ministerul de Finante si Ministerul Transporturilor. Datoriile insumeaza 1.331,2 miliarde de lei.
La aceste datorii, Rafo avea in cont de platit, la 30 septembrie, majorari de intirziere si penalizari in valoare de 1.694 de miliarde de lei la bugetul de stat si de 307,7 miliarde de lei la Fondul special al drumurilor. Majorarile si penalitatile insumeaza 2.001,7 miliarde de lei, de care investitorii, intre care omul de afaceri Corneliu Iacobov este principalul, au scapat efectiv, pentru ca acestea vor fi, pur si simplu, anulate. De altfel, aceasta a si fost una dintre conditiile puse de cumparatorii pachetului majoritar de actiuni la Rafo inainte de a semna contractul de preluare. Statul roman a vindut pachetul de actiuni la Rafo la sfirsitul lunii octombrie 2001. Imediat dupa semnarea contractului, ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, a declarat ca investitorii erau grevati de aproape 1.500 de miliarde de lei datorii. Cum a facut Musetescu socotelile stie numai el, insa, altfel, cumparatorii umau sa plateasca, initial, numai 1,5 milioane de dolari pe actiunile Rafo. Ei au spus ca, daca statul va intelege sa acorde facilitati financiare, se vor face plati suplimentare de pret, pina la concurenta a 7,5 milioane de dolari. Tot Ovidiu Musetescu a mai spus ca investitorii si-au asumat integral datoriile comerciale ale rafinariei, de peste 300 de milioane de dolari si, prin contract, au acceptat clauze sociale, de mediu si de investitii extrem de importante.
Consecvent atunci cind este vorba de clienti politici, Guvernul si-a tinut promisiunea facuta prin Ovidiu Musetescu si l-a "iertat" pe Corneliu Iacobov de plata a cel putin 3.332,9 miliarde de lei, cit avea de platit Rafo la bugetul statului, cu putin inainte de privatizare. Este suficient sa comparam aceasta cifra cu bugetul judetului Bacau pe anul 2001, care nu a depasit 1.000 de miliarde de lei (de trei ori mai putin decit facilitatile fiscale acordate lui Corneliu Iacobov), dintre care aprope 700 de miliarde de lei au reprezentat numai salariile profesorilor. Corneliu Iacobov se poate lauda ca a facut afacerea vietii sale: a cumparat Rafo, care avea o datorie la bugetul statului de de 3.332 de miliarde de lei, cu doar aproximativ 240 de miliarde de lei. Adica 7,5 milioane de dolari, pe care noul patron al rafinariei ii va achita in urmatorii cinci ani. Cind este vorba de prietenii PSD, bugetul statului este intotdeauna generos. (Nicoleta BICHESCU, Petru DONE)

Comentarii