Capturarea unui ciine vagabond costa 230.000 de lei

marți, 02 iunie 1998, 23:00
3 MIN
 Capturarea unui ciine vagabond costa 230.000 de lei

Miile de ciini care haladuiesc zi si noapte pe strazile orasului, in haite ce sperie trecatorii, si-au gasit de-acum nasul. Hingherii bacauani au decis sa treaca la atac, inarmati cu un bat si un lat de sirma in care bietele potai trebuie sa intre mai mult de bunavoie. Razboiul pe care hingherii bacauani l-au declarat deloc pasnicelor vietuitoare se anunta a fi unul lung si de uzura si este extrem de greu de estimat cine va fi cistigatorul. Luni seara, o echipa a "Monitorului" a insotit corpul de control al primarului intr-un raid nocturn, al carei scop declarat a fost acela de a vedea cam cum isi fac hingherii bacauani treaba.
Povestea unei vinatori de ciini stirneste mai multa compasiune pentru zbaterile inutile ale hingherilor decit pentru presupusele chinuri prin care ar trebui sa treaca animalele capturate. Haituiala a inceput in Bistrita-Lac, cartier renumit pentru haitele de ciini care s-au aciuat in zona si care au raspindit spaima in rindul locuitorilor. Numai hingherii nu au avut norocul sa se intilneasca cu adversarii lor. Imbracati intr-o costumatie deja consacrata si echipati cu manusi, angajatii serviciului ecarisaj s-au agitat vreo doua ore prin cartier, doar-doar or prinde vreo potaie. Ca un facut, ciinii disparusera dintre blocuri. Arma de temut a hingherilor, un bat prevazut cu un lat de sirma, nu a putut intra in actiune. Intr-o curte interioara, hingherii au dibuit, in cele din urma, un catel. Oamenii si-au pus pe umar temutul instrument, precum soldatii arma, si au luat animalul prin invaluire. Unul in fata, altul in spate s-au apropiat incet. Ciinele a inceput sa latre, sa alerge in zig-zag si, cind hingherii erau cit pe ce sa-i puna grumazul in lat, potaia a facut o fenta si a fugit printre cei doi. Hingherii au tras o injuratura sanatoasa, printre dinti, si au promis sa se razbune. Citeva minute mai tirziu, intre doua garaje, un alt ciine a reusit o schema similara si laturile au ramas din nou goale.
Primaria a cheltuit 16 miliaone de lei intr-o luna, pentru ciinii vagabonzi
Povestea s-a repetat timp de doua ore. Cusca din masina care i-a insotit pe hingheri a asteptat in zadar un locatar. Cu instrumentul pe care hingherii il au in dotare, ciinii pot fi capturati doar daca sint prinsi intr-o curte imprejmuita, de unde sa nu mai aiba nici o scapare. O solutie ar fi ca vinatoarea sa aiba loc ziua, dar atunci animalele se ascund mai bine si zbaterea lor ar putea stirni mila trecatorilor.
Activitatea de ecarisaj a fost suspendata in municipiul Bacau, pentru o perioada de citiva ani, rastimp in care ciinii vagabonzi s-au inmultit fara vreo opreliste. Serviciul a fost reinfiintat in primavara acestui an si este suportat de Primarie, din banii publici. Prinderea ciinilor este facuta de firma SOMA, care a incheiat cu municipalitatea un contract de prestari servicii. Activitatea de capturare este platita la zi de munca, in timp ce operatiunile de marcare, sterilizare si cazare sint platite firmei SOMA la numarul de ciini prinsi. De o luna si jumatate de cind a inceput lupta cu potaile, Primaria Bacau a platit 16 milioane de lei la SOMA, pentru cei 70 de ciini care se afla actualmente incarcerati. Adica o medie de doi ciini pe zi, la o cheltuiela de aproape 230.000 de lei pe cap de ciine.
Paradoxal, viceprimarul Dan Felician Ionita spune ca suma este mica in raport cu numarul ciinilor din oras: "Pentru ca serviciul sa fie eficient, noi am estimat ca ar trebui sa cheltuim 30 de milioane de lei lunar". El crede ca este nevoie de cel putin un an de activitate sustinuta pentru ca hingheritul in Bacau sa-si arate eficienta. Pentru ca acest lucru sa se intimple, este nevoie ca modalitatea de a prinde vagabonzii sa se modifice. Eficienta unui lat minuit de niste oameni neinstruiti se dovedeste a fi aproape nula. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii