Congelatoarele cu patru etaje, de pe strada Stadionului

marți, 05 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Congelatoarele cu patru etaje, de pe strada Stadionului

Primele semne evidente ale anotimpului rece au trecut neobservate pentru marea majoritate a bacauanilor. Caloriferele dogoresc in mai toate casele, apa calda curge multumitor, asa ca cei multi dintre noi am si uitat zilele cind tremuram doar la gindul ca datoriile ne-ar putea lasa in frig. Toate acestea sint insa cu totul straine pentru citeva sute de oameni ce locuiesc in blocurile de garsoniere 3, 5 si 7 de pe strada Stadionului, care la aceasta ora au ramas singurele imobile neincalzite din Bacau, cu toate ca, cel putin teoretic, sint racordate la sistemul centralizat. Cit despre apa calda, aceasta nu a mai ajuns la robinetele de mai multi ani, singura facilitate oferita de civilizatia sfirsitului de mileniu fiind apa rece.
Locatarii blocurilor au datorii atit de mari incit pot fi comparate cu cele ale unei asociatii intregi. Asa este cazul blocului 5, cu datorii la intretinere de 75 de milioane de lei, sau a blocului 7, cu datorii de peste 130 de milioane de lei. Ceva mai buna este situatia la blocul 3, unde circa jumatate dintre locatari sint angajati la Electromontaj, astfel ca parte dintre cheltuielile de la intretinere le sint oprite pe statele de plata. Nu datoriile sint, insa, motivul pentru care caldura continua sa lipseasca din aceste blocuri, ci tevile facute ciur. Problema cea mai mare este la blocul 5, in al carui subsol apa atinge jumatate de metru adincime si impiedica orice reparatie. O tentativa de cirpire a tevilor a fost facuta la inceputul verii, cind oamenii de la Termloc au venit, au dezgropat conductele, dar au pus imediat la loc pamintul, fiindca nimeni nu a vrut sa plateasca reparatia.
Adminsitratia Asociatiei 49, de care apartin cele trei blocuri, a incercat de mai multe ori sa ii convinga pe locatari ca, din moment ce au devenit proprietari, trebuie sa-si plateasca reparatia instalatiilor. Suma pentru fiecare locuinta ar fi in jur de 80.000 de lei, ceea ce inseamna mult pentru niste familii in care singurele surse de venit sint ajutorul de somaj sau alocatiile copiilor. O noua sedinta a avut loc chiar saptamina trecuta, cind oamenii au refuzat din nou sa plateasca vreun leu. In aceste conditii, administratorul asociatiei incearca sa gaseasca o firma particulara care sa perceapa un tarif ceva mai mic pentru golirea subsolului, astfel ca reparatiile sa poata incepe in cel mai scurt timp.
"Nu am vazut apa calda de citiva ani, iar caldura nu a mai revenit, dupa ce au oprit-o la inceputul lui aprilie – spune Damian Manole, locatar in blocul 3. Sint somer de cinci ani, muncesc pe unde apuc, asa ca banii nu imi ajung niciodata. Incerc acum sa ma angajez ca manipulant, dar si aici salariul este mic, abia putin peste un milion de lei". Locatarii par, insa, resemnati, iar sursele alternative de caldura sint la mare pret. Cele mai multe dintre familii folosesc pentru incalzire radiatoarele, unele simple improvizatii, ce pot oricind sa produca o surpriza neplacuta. Facturile la curent ajung astfel la 4-500.000 de lei pe luna. "Eu folosesc aragazul cu butelie, si cel mai bine este cind nevasta face de mincare, pentru ca, fiind atit de mica, incaperea se incalzeste repede. Cel mai rau e ca butelia s-a scumpit la 160.000 de lei, iar cu una abia daca ma ajung intr-o luna. Mai pun o haina pe mine, ca pe vremea lui Ceausescu, si uit de frig", spune un vecin de-al lui Manole, somer si el.
Ca si cum napasta nu ar fi fost suficienta, facturile la apa rece ajung la 130.000 de lei pe luna, in conditiile in care o locuinta este compusa doar dintr-o incapere de numai 8,3 metri patrati suprafata, linga care se inghesuie o asa-numita toaleta, de un metru patrat, cu un singur robinet. Explicatia consumului anormal de mare sint tevile gaurite, prin care apa se scurge in voie, dupa ce este masurata rigurosde contoarele montate de curind linga fiecare dintre blocuri. Cel mai fericit este un locatar care a montat un apometru si in propria garsoniera, astfel ca ultima factura pe care a platit-o a fost de numai 15.000 de lei. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii