Constantinescu crede ca valoarea pagubelor produse de inundatii a fost umflata

marți, 23 iunie 1998, 23:00
5 MIN
 Constantinescu crede ca valoarea pagubelor produse de inundatii a fost umflata

Ieri, timp de aproape zece ore, presedintele Romaniei, Emil Constantinescu, s-a aflat in vizita la Bacau, unde a vrut sa afle adevarata proportie a dezastrului produs de inundatii. Seful statului a fost insotit de Nicolae Noica, ministrul lucrarilor publice si amenajarii teritoriului, de Vlad Rosca, seful administratiei publice locale, de consilierul prezidential Dorin Marian, de generalii de divizie Constantin Degeratu si Gheorghe Popescu. Aeronava prezidentiala AN 24 a aterizat pe Aeroportul din Bacau la ora 11.11. Seful statului a fost intimpinat la scara avionului de prefectul de Bacau, Ioan Silviu Lefter. Locotenent colonelul Hincu si patru plutoane de soldati i-au prezentat presedintelui onorul. Cu chipul bronzat, impietrit intr-o grimasa ingrijorata, Constantinescu a dat apoi mina cu primarul de Bacau, Dumitru Sechelariu, cu Neculai Lupu, presedintele Consiliului Judetean Bacau, cu subprefectul Ioan Andone, cu Emil Vamanu, director al Regiei Apele Romane, cu Gheorghe Chiriac, director al Directiei Agricole Bacau si cu alte oficialitati locale, civile si militare.
Dezastrul oficial
In sala de asteptare a Aeroportului din Bacau, unde Petre Mitrita, seful Inspectoratului Judetean pentru Protectie Civila, i-a prezentat evaluarea pagubelor produse de inundatiile care s-au abatut asupra judetului Bacau.
Dupa primele estimari, s-u inregistrat sase morti, dintre care patru inecati si doi trasniti de fulger. Au fost afectate 36 de localitati, dintre care patru orase. Au fost distruse 1375 de locuinte si 5200 de hectare de teren, ceea ce reprezinta 1,4 % din intreaga suprafata agricola a judetului Bacau. Aproximativ 300 de kilometri de drumuri nationale, judetene, comunale si foretiere au fost afectate, 53 de poduri si 26 de podete s-au stricat din cauza inundatiilor, iar alte 12 sint complet distruse. Acoperisul Spitalului din Buhusi a fost luat de vint, apele au deteriorat retele de gaz, 200 de metri de cai ferate, retele electrice si constructii hidrotehnice. Din 46 de fintini nu mai poate fi scoasa apa, iar 19 kilometri de canalizare s-au deteriorat complet. Au murit aproximativ 7000 de gaini, 13 porci, 8 oi si un cal. Din cauza ruperii podurilor, 2500 de persoane din Schitu frumoasa, Balcani, si Buhusi se afla complet izolate. localitatile cele mai afectate sint: Buhusi, Racova, Blagesti si Zemes. La nivel de judet, pagubele au fost estimate la 43,18 miliarde de lei si, pentru acoperirea lor, conducerea judetului Bacau i-a solicitat sefului statului un sprijin guvernamental in valoare de 26,6 miliarde de lei.
Timp de aproximativ 45 de minute, seful statului, insotit de prefectul Silviu Lefter si de ceilalti membri ai delegatiei oficiale, a survolat zona orasului Moinesti, fara a ateriza insa printre sinistrati. La intoarcere pe aeroport, presedintele i-a cerut prefectului sa mai taie din nota de plata a pagubelor, considerind ca situatia, asa cum se prezinta pe teren, nu ar fi ciar atit de grava cum au evaluat-o autoritatile locale. El a subliniat inca o data necesitatea ca ajutoarele sa fie indreptate spre adevaratele victime ale calamitatilor, cu attit mai mult cu cit, la Bacau, exista precedente de deturnare a ajutoarelor.
"Situatia judetului Bacau este una specifica, pe care o cunosc ca geolog. Problema este a torentilor, pentru care se pot realiza lucrari de hidroamelioratii, care vor reduce riscurile. In paralel, se impune si refacerea barajului de la Belci, care are un rol insemnat la diminuarea inundatiilor. Avem in vedere un program national de imbunatatiri, in care vor fi evidentiate zonele de risc si prin care sumele vor fi dirijate spre zonele afectate", a declarat Emil Constantinescu.
Geologul are cuvintul
Dupa prezentarea situatiei si a masurilor operative care s-au luat la nivel local, Emil Constantinescu s-a interesat daca au existat zone in care sa fi izbucnit epidemii. In ceea ce-i priveste pe sinistrati si pe cei afectati, presedintele crede ca este foarte important sa fie ajutati cei care au efectiv nevoie si sa nu fie strecurate si alte cazuri, care nu prezinta aceeasi gravitate. " Evaluarea catastrofei trebuie facuta cit mai aproape de adevar si trebuie adusa in fata opiniei publice dimensiunea reala a acesteia ", a subliniat Constantinescu.
Cum aproximativ 20 % dintre localitatile inundate s-au confruntat cu furia apelor de cite trei ori in citeva saptamini, seful statului a prezentat si opinia specialistului geolog: " Aceasta este morfologia judetului si trebuie sa o acceptati. La nivelul tarii se va face o evaluare a zonelor cu factori ridicati de risc si vom elabora un plan pe termen lung, in care sa identificam masurile ce se impun a fi luate, pentru reducerea pericolelor de inundatii ", a spus Constantinescu.
Si primarul s-a plins lui Constantinescu
Fara vreun alt ragaz, presedintele a parasit aerogara si s-a indreptat spre scara elicopterului cu care urma sa survoleze zona Moinesti – Zemes. Primarul Dumitru Sechelariu a profitat de cei citiva pasi pe care i-a facut alaturi de Constantinescu, pentru a-i vorbi depre problemele orasului. Foarte succint, primarul i-a prezentat nevoile stringente: bani pentru drumuri, pentru podul de peste Bistrita, garantarea investitiei la uzina de apa a Bacaului si recuperarea de la TERMLOC a spatiilor comerciale. Dumitru Sechelariu a insistat asupra acestui ultim aspect, in prezenta secretarului de stat Vlad Rosca, sublinind necesitatea elaborarii unei hotariri de Guvern. Primarul de Bacau i-a marturisit presedintelui Constantinescu, intr-un acces de sinceritate, ca acesta chestiune a spatiilor ii provoaca tot mai dese insomnii, pentru ca municipalitatea pierde anual in jur de un milion de dolari.
Presedintele a probat carlinga unui MIG Lancer
Urmatoarea escala a coloanei prezidentiale a fost societatea AEROSTAR, unde sefului statului i-au fost prezentate tipurile de avioane care se modernizeaza si se repara aici: avionul de instructie YAK 52 si modelele MIG 29 si MIG 21 LANCER, modernizat. Presedintele a zabovit indelung asupra MIG-ului modernizat, cerind specialistilor o multitudine de amanunte. Emil Constantinescu nu a rezistat tentatiei de a se urca in carlinga avionului, pentru a testa comoditatea scaunului si a caschetei purtate de pilot. Pe parcursul vizitei de la AEROSTAR, seful statului a discutat in permanenta cu muncitorii care l-au asteptat la intrarile si iesirile din sectie.
Emil Constantinescu si insotitorii sai au plecat apoi spre Buhusi, unde au fost vizitate gospodariile celor afectati de inundatii. In cursul dupa amiezii, seful statului s-a intilnit cu prefectii din judetele Bacau si Neamt si cu alte oficialitati locale. Desi invitat la intilnire, prefectul de Iasi, Florin Vitan, a refuzat invitatia. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii