Infratire cu nabadai

miercuri, 04 septembrie 2002, 23:00
5 MIN
 Infratire cu nabadai

Bacaul se dovedeste a fi in spiritul "noii Europe" prin eforturile sustinute de integare in Uniunea Europeana. Acest fapt a fost demonstrat cu prisosinta ieri, 4 septembrie, cind, la satul de vacanta "Valea Budului", s-au facut citiva pasi in acest costisitor proces, prin infratirea comunelor bacauane Hemeiusi si Margineni, cu comune din provincia italiana Treviso. Comune al caror numar de locuitori, adunati din Di Bieno, Di Cinte Tesino , Di Pieve Tesino si Di Castello Tesino, abia fac cit Hemeiusul nostru.
La orele 9.30, asa cum am fost anuntati, ne-am deplasat si noi in cunoscuta tabara aflata la citiva kilometri de oras. Cele doua Dacii parcate la poarta ne-au facut sa ne indoim ca am nimerit locul anuntat pentru delegatia italiana. Dincolo de poarta inchisa in interior, se zareau citeva picturi prinse de peretii de lemn ai salii de festivitati din tabara si doua masti populare. Pe bancute, citiva copii rideau de zor privind agitatia celor mari. Am reusit sa tragem zavorul de fier si sa intram in curte. Ne-am uitat la ceas: 9.40. Primul gind a fost ca am pierdut intrunirea. Am intrat stingher in sala, unde citeva doamne aranjau pe mese pliante cu expozitia artistului naiv Ion Maric. Dupa numai citeva minute, a sosit un microbuz, din care au coborit citiva copiii cu ghivece de flori. Semn clar ca pregatirile erau in toi. Despre "frati", ni s-a spus ca: "au ajuns aseara tirziu si probabil sunt obositi".
In jurul orelor 10.00, si-a facut aparitia, zimbitor, presedintele C.J., neculai Lupu. "Inca n-au venit italienii", i s-a spus. A pasit iute printre bancile din sala, a iesit afara, s-a urcat in masina, si dus a fost. A ramas in schimb vicepresedintele. Fara a se sinchisi de functie, Dumitru Braneanu s-a ingrijit de imaginea locului. A explicat, si chiar a aranjat cu propriile lui miini, cele doua drapele, rom a n si italian, intre florile puse in cosurile de gunoi, amplasate de-a stinga si de-a dreapta scarilor din dreptul usii de intrare in sala, folosite in loc de vaze.
In sfirsit, pe la 10.30, in fata portilor si-a facut aparitia un autocar. Au venit italienii! Cu mic, cu mare, toata suflarea din curte a iesit in intimpinare. Doi copii, imbracati in costume populare, au iesit in intimpinare cu traditionalul colac si cu sare, la care s-a adaugat si un paharel de rachiu.
Neregulile s-au tinu lant
Italienii, voiosi, nevoie mare, pareau fericiti. Mai ales ca, daca nu s-au inghesuit la piine si sare, nu s-au sfiit sa dea peste cap mai multe paharele de rachiu. Oameni cu bun simt, oaspetii italieni s-au sfiit sa recunoasca faptul ca sint insetati in urma drumului facut cu autocarul de la hanurile din Hemeiusi si Magura, unde au fost cazati peste noapte. In lipsa unui pahar cu apa ce ar fi trebuit sa fie oferit de organizatori, oaspetii nu au avut de ales si si-au ostoit setea cu singurul lichid care le-a fost la indemina. In fine, dupa un sfert de ceas de bauta la usa, toti au intrat in sala. S-au asezat care cum si-a gasit loc, si au inceput discursurile. Vicepresedintele C.J. Bacau, Dumitru Braneanu, a vorbit despre "acest proiect al Consiliului Judetean care se inscrie in seria eforturilor Rom a niei de integrare in U.E, integrare ce trebuie, in opinia lui Dumtriu Braneanu, sa porneasca, ca orice lucru bun, de jos, de la comunitatile locale. De-a lungul cuvintarii sale, el a tinut sa arate oaspetilor ca "vizitind Bacaul, ne vom cunoaste mai bine si veti vedea un nivel de dezvoltare comparabil cu cel din U.E".
Paharul cu apa, marele absent al manifestarii
In tot acest timp, paharul cu apa a continuat sa fie marele absent al manifestarii. Pret de citeva ceasuri, mesele invitatilor au continuat sa ramina curate ca in palma. Oricit au incercat oaspetii sa isi ostoiasca setea cu traditionala tuica romaneasca, nevoia unui strop de apa era evidenta pentru romani si italieni deopotriva. "Ne-am facut de toata rusinea. Unde este traditionala ospitalitate romaneasca? Inainte de a veni delegatia italiana la Bacau, un grup de oficialitati din comunele Margineni si Hemeiusi au fost si i-au vizitat pe itlaieni la ei acasa. Cind s-au intors din Italia, membrii delegatiei nu mai contiunau sa povesteasca despre cit bine au fost primiti si cit de multe bunatati au putut sa serveasca pe acolo. Drept rasplata, noi ce le-am oferit italienilor? Macar daca ar fi fost prin preajma o ciusmea de unde sa putem bea apa cu totii, sau daca ar fi fost un chiosc de unde sa putem cumpara macar un suc", ne-a spus ieri, plin de indignare, Iosif Ungureanu, consilier local al comunei Margineni.
"Saptamina trecuta am aprobat intr-o sedinta a Consiliului local alocarea unui fond de 2.000 de euro pentru protocolul legat de organizarea acestei manifestari. Banii urmeaza sa ne fie decontati de la Consiliul Judetean. Asa stind lucrurile, am crezut ca cel care trebuie sa se ocupe de intreaga organizare este Consiliul Judetean", s-a justificat Vasile Andrei Candea, primarul comunei Margineni, care a fost prins pe picior gresit. In acel moment s-a iscat un adevarat schimb de replici intre primarii celor doua comune, implicate in desfasurarea acestui eveniment. "Cum cine trebuia sa se ocupe de organizare? Primaria din Margineni trebuia sa o faca. Noi am facut rost de o sponsorizare de patru milioane de lei si ne-am ocupat cum se cuvine de invitati", a spus Constatin Mihaila, primarul comunei Hemeiusi.
Primarul Candea sustine ca de la Consiliul Judetean li s-a spus ca nu pot fi decontate decit cheltuielile legate de masa, nu si cele pentru apa minerala sau bauturile alcoolice. Cum intre timp se facuse ora mesei, oaspetii au fost invitati sa serveasca prinzul. Meniul a fost complet pina la un punct: aperitive, ciorba, fripturi, fructe, desert. Apa, fie ea si neminerala, nu era nicaieri. Ca sa isi mai spele rusinea, primarul, viceprimarul si consilierii din Margineni au pus mina de la mina si au trimis pe cineva in oras sa cumpere citea sticle de apa minerala. Intre timp, li s-a spus ca pot fi decontate si alte cheltuieli de protocol, asa ca o alta masina a fost trimisa iute sa mai cumpere cite ceva. S-a intors in jumatate de ora incarcata cu bidoane de apa minerala, sticle de bere, suc si vin. Onoarea gazdelor a fost, in acest fel macar, pe jumatate reparata. Dupa pauza de masa, italienii au facut cunostina cu pictorul naiv Ioan Maric, cetatean al comunei Margineni, si maestrul olar popular Anton Ciobanu, cetatean al comunei Hemeiusi, ambii cu lucrari in tabara de la Valea Budului.
Invitatii au plecat apoi in vizita la Tescani si pensiunea "Acasa la Georgiana". Astazi sint programate vizite la Tirgul Ocna si manastirile din zona, si la statiunea balneara Slanic Moldova. (Constantin GHERASIM, Elena SOLOMON)

Comentarii