Invatam si noi sa ne cerem drepturile: O mamica nemultumita a dat in judecata Casa de Pensii

miercuri, 16 aprilie 2003, 23:00
5 MIN
 Invatam si noi sa ne cerem drepturile: O mamica nemultumita a dat in judecata Casa de Pensii

In premiera, o femeie din Bacau a dat in judecata Casa Judeteana de Pensii (CJP) pentru ca nu i-a acordat un drept care-i era asigurat prin lege. Femeia a apelat la instanta fiindca nu a beneficiat de indemnizatia de crestere a copilului pina la doi ani.
Mirela Cancel s-a asigurat la institutia bacauana la 1 septembrie 2002. „Sotia mea a incheiat contract de asigurare suplimentara dupa nasterea copilului, iar Casa de Pensii a invocat neonorarea contractului pentru ca actul a fost semnat dupa producerea riscului, adica dupa nastere. In realitate, sotia era asigurata de drept in virtutea contractului individual de munca pe care il are incheiat la cabinetul medical, unde este asistenta. Contractul de munca suplimentar venea sa completeze veniturile. Intr-o speta asemanatoare, Tribunalul din Neamt a dat cistig de cauza reclamantului si a obligat institutia sa plateasca dreptul pentru care s-a asigurat reclamanta”, ne-a declarat Gheorghe Cancel, sotul femeii care a intentat proces. (Claudiu TANASESCU)
Mirela Cancel s-a asigurat la valoarea maxima prevazuta de Legea pensiilor. Ea a platit pentru cele trei salarii medii brute pe economie, adica 14 milioane de lei, contributiile datorate statului. In total, pentru cele sase luni cit era prevazut in lege termenul de cotizare, mamica trebuia sa plateasca 30 de milioane. Ea a platit pe primele patru luni fara nici o problema, dar cind, pe 18 februarie, s-a dus sa achite banii pe ultimele doua luni, cu certificatul de nastere al fiicei acesteia si cererea pentru punerea in plata a indemnizatiei, a aflat ca nu poate primi nici un ban. „Uitindu-ne pe cerere si pe certificatul de nastere, am vazut ca copilul era nascut inainte de a se incheia cu noi contractul de asigurare, deci riscul se produsese. I-am explicat ca nu trebuie sa plateasca si ca ii vom elibera o adeverinta cu stagiul de cotizare respectiv. Cind a incheiat contractul noi, nu am stiut ce drept vrea sa obtina solicitanta, pentru ca persoanele care doresc sa se asigure semneaza un contract tip, in care sint trecute toate cele opt prestatii prevazute de Legea 19”, ne-a declarat Mariana Dumitriu, director general la CJP Bacau. Institutia nu a mai primit banii pentru cele doua luni care mai erau de platit, insa tinara mama a deschis proces. „Noi nu invinovatim Casa de Pensii si oamenii care lucreaza aici, mai ales ca toti au fost foarte amabili si intelegatori. Problemele au fost create de la Bucuresti, de cei care au emis legea. Nu ne intereseaza incasarea banilor, ci problema in sine, pentru ca noi nu am incheiat un contract cu o societate de asigurari sau investitii finaciare. Este un contract incheiat cu statul, care a propus textele de lege. Putem renunta la bani, dar sa ni se dea dreptate”, a explicat sotul mamicii pagubite de stat.
Alte sase sute de femei sint in aceeasi situatie
La inceput, prevederile Legii pensiilor au fost primite cu mult entuziasm de tinerele mame. Bucuroase ca vor primi bani multi de la stat, femeile au dat navala la Casa de Pensii sa se asigure. Ele au avut posibilitatea sa plateasca la CJP Bacau o suma lunara, timp de sase luni, dupa care urma sa beneficieze de drepturile de care se bucura orice angajat. Printre aceste drepturi era stipulat si acela de obtinere a indemnizatiei de crestere a copilului pina la doi ani. Ele se puteau asigura pentru a primi indemnizatia la maxim trei salarii medii brute pe economie si urmau sa primeasca lunar 85% din suma asigurata. Mamicile au luat de buna prevederea legii, dar cind a venit momentul incasarii banilor sistemul a inceput sa scirtiie. Mai marii Ministerului Muncii au dat inapoi si, pentru inceput, au lansat interpretari „filosofice” la coneceptul de „risc asigurat” din lege. In fata mamelor revoltate, cei care se ocupa de protectia sociala au modificat Legea pensiilor. Ordonanta noua, care a intrat in vigoare pe 17 martie, a plafonat indemnizatia, indiferent de suma asigurata, la 4,2 milioane de lei. Totodata, contractele de asigurare facultative ale mamicilor care aveau deja incheiat un contract de munca au fost inchise si reziliate prin efectul acestei ordonante.
In acest mod au fost trase pe sfoata sase sute de mamici din judetul nostru. Circa zece dintre acestea s-au asigurat la suma maxima prevazuta de lege, imprumutind bani din banca pentru asigurare. Ele nu-si mai pot recupera banii. Suma platita va fi considerata drept cotizare la stat, dar de banii acestia ar urma sa beneficieze abia la pensie. Lucru care a incins spiritele. „Noi am scos din baza de date circa sase sute astfel de contracte de asigurare care sint momentan blocate. Dupa aparitia ordonantei, am apucat sa trimitem cam 20 de adrese titularilor contractelor, prin care ii instiintam de incetarea lor. Acum stam cu celelalte deoparte si asteptam noi reglementari legislative de la Bucuresti”, ne-a mai spus Mariana Dumitriu. Printre cei nemultumiti, care bat zilnic drumul pina la Casa de Pensii pentru a-si face dreptate sint si 12 tatici, angajati in politie.
Angajatii CJP trag ponoasele
Ca si cind problemele acestea nu ar fi fost suficiente, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale le-a mai dat o lovitura de gratie proaspetelor mame. Daca prin Legea 19 ele trebuiau sa cotizeze sase luni, acum perioada a fost majorata la zece luni. „Pe linga nemultumitii de Legea 19, acum au venit la noi si persoanele care au realizat cele sase luni de cotizare, dar nu isi pot primi banii pentru ca, de la 17 martie, perioada a fost majorata la zece luni. O alta problema este ca noi nu am mai primit banii asiguratilor pe luna martie, iar dupa ce se va da un verdict in aceasta problema, persoanele care vor veni sa plateasca vor trebui sa achite si majorari, lucru care cu siguranta va stirni un nou val de nemultumiri”, a explicat directorul CJP Bacau. Temerile Marianei Dumitriu au drept suport felul in care oamenii vin si striga la angajatii institutiei. „Lovesc cu pumnul in masa, arunca dosarele, iar o angajata chiar a fost amenintata de o persoana ca, daca nu isi va primi banii, a doua oara va veni direct cu pistolul. Cind in birouri se aduna multa lume si vedem care este motivul amenintarilor, aducem linga fete cite un director din institutie pentru a aplana spiritele”, a precizat Mariana Dumitriu.
In ciuda tuturor problemelor existente, inca mai exista tinere mame sau soti ai acestora care vin si intreaba cum se pot asigura pentru perioada cit vor sta acasa, sa-si creasca copii. Fie ca au auzit de problemele existente, fie au vorbit cu mame deja patite, femeile care au venit in ultima vreme la CJP se intereseaza foarte atent de prevederile legii. (Claudiu TANASESCU)

Comentarii