Mafia petrolului nu se da batuta

sâmbătă, 24 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Mafia petrolului nu se da batuta

Producerea si comercializarea ilicita de benzina si motorina ramine o afacere de succes in judetul Bacau, in ciuda incercarilor autoritatilor de a stopa fenomenul. Cistigul este garantat, sumele obtinute sint imense, iar cel care pierde este statul. Adica, noi toti. Anul trecut, evaziunea fiscala estimata de Garda Financiara Bacau numai in acest domeniu al petrolului a fost de aproape 500 de miliarde de lei. Reteta: un SRL de buzunar procesa la o rafinarie produse petroliere, pe care le vindea ulterior. Apoi, actiunile firmei erau cesionate unei persoane, de obicei straine, care nu mai putea fi niciodata gasita, sau unei firme – fantoma. Legislatia prevedea ca taxele aferente – accize si TVA – sa fie platite de producator, adica de SRL-ul beneficiar al procesarii, rafinariile fiind simpli prestatori de servicii. Marele tun era dat tocmai prin neachitarea catre stat a sumelor datorate. Imediat ce bugetul era inselat, firma era instrainata si, cel mai adesea, comisarii garzii au constatat ca nu mai au pe cine trage la raspundere pentru prejudiciul creat.
La o astfel de tranzactie, numai accizele se ridicau la miliarde de lei, pe care patronul obscurului SRL le cistiga. In judetul Bacau, anul trecut s-au dovedi 16 astfel de situatii, in care bugetul statului a fost inselat cu sume cuprinse intre 1 si 70 de miliarde de lei, iar zece dosare au ajuns la organele de cercetare penala. La 1 noiembrie 2000, prin ordonanta de urgenta 134, s-a stabilit ca accizele si TVA-ul trebuie platite de cel care detine instalatiile, adica de rafinarii. Mafia petrolului a primit atunci o grea lovitura si comisarul sef al Garzii Financiare Bacau, Pavel Albu, estima la inceputul acestui an ca 80 % dintre teparii petrolului au fost nevoiti sa-si intrerupa activitatea.
Bucurie de scurta durata, pentru ca inventivitatea romanului s-a pus din nou pe treaba. Mafia a gasit alta modalitate de a cistiga. "Am crezut ca, odata cu aparitia ordonantei, piata a fost asanata de aceste capuse. Dimpotriva, cu largul concurs al unor administratori sau oameni cu functii din rafinarii, au fost puse la cale alte retete care duc tot la fraudarea bugetului. S-au inventat o serie de produse si dezarmant de usor s-au obtinut avize din partea Ministerului Industriilor si Ministerului Finantelor privind neaccizarea acestora. Produsele sint livrate sub alte denumiri dar, in esenta, sint carburanti auto. Chiar daca au o cifra octanica redusa, intr-un amestec simplu, mecanic, cu produse cu o cifra octanica mai mare, se ajunge la o cifra octanica de 90 – 95", explica Pavel Albu.
In tara exista in acest moment trei firme care au primit acceptul de a realiza aceste produse, denumite, in general, solventi si destinate, in acte, industriei de lacuri si vopsele. Doua dintre aceste societati sint inscrise pe raza judetului Bacau si una are activitate in Prahova. Practic, "solventii" cu cifra octanica 80 – 85 sint amestecati cu alte produse si sint vinduti apoi sub forma de benzina sau motorina, pentru care nimeni nu plateste dari la bugetul statului. Pavel Albu spune ca itele afacerii sint dificil de descurcat, pentru ca, aproape mereu, in lant se interpun firmele fantoma. Lantul intre producatorul de solvent si beneficiarul final al benzinei este, astfel, fracturat si comisarii garzii reusesc cu greu sa stabileasca vinovatii.
Pe masa Garzii Financiare se afla in lucru dosarul unui tinar din Republica Moldova, de 28 de ani, care se ocupa la Onesti de o astfel de afacere. Comisarul sef Albu crede ca tinarul a beneficiat de sprijinul unor oameni care au lucrat sau lucreaza in Rafo, pentru aceasta afacere. Noua reteta gasita de traficanti se dovedeste de succes: numai intr-o luna si jumatate, s-au produs 5000 de tone de solventi transformati in benzina, pentru care, in mod normal, trebuiau platite accize de 25 de miliarde de lei. Bani care au intrat, insa, in alte buzunare.
(Nicoleta BICHESCU)

Comentarii