Mostenirea Chelmus-Budeanu

vineri, 11 august 2000, 23:00
3 MIN
 Mostenirea Chelmus-Budeanu

Ingineria financiara prin care firma PAS SA Bacau a cumparat de la FPS societatea Onedil Onesti cu banii platiti de onesteni pentru intretinere, bani care astfel n-au mai ajuns la furnizorul de caldura Electrocentrale Borzesti, face ca criza energiei termice in Onesti sa para din ce in ce mai greu de rezolvat si sa se prelungeasca pina in iarna, cu repercusiuni grave asupra populatiei. Aceasta este concluzia consilierilor onesteni si a conducerii Sucursalei Electrocentrale (SE) Borzesti, care au incercat sa gaseasca o solutie in cazul Onedil. Amintim ca ingineria a fost posibila gratie faptului ca directorul de atunci al Onedil, Gheorghe Chelmus, era actionar cu 25 la suta in PAS SA, si unde actionar majoritar este un alt liberal de vaza, Ovidiu Budeanu. Asa cum aratam in editia de ieri, in decurs de citeva saptamini, sub pretextul unor "avansuri pentru achizitionare de pacura" sau al unor "servicii de consultanta", din conturile Onedil s-au scurs in cele ale PAS, in jur de 16 miliarde de lei, exact in perioada in care Ovidiu Budeanu isi achita catre FPS pachetul majoritar al Onedil. Altfel spus, e posibil ca Onedilul sa fi fost cumparat cu banii Onedilului, mai exact cu banii pe care trebuia sa-i vireze la Electrocentrale.
Dupa cum sustine Stefan Sapunaru, directorul SE Borzesti, Onedil are o datorie de 104 miliarde de lei, din care 32 de miliarde reprezinta penalitati de intirziere. Stefan Sapunaru acuza de aceasta criza conducerea Onedil care "nu a respectat nici unul din zecile de protocoale incheiate de-a lungul timpului". Conform ultimului protocol, Onedil se obliga sa achite catre SE Borzesti 200 de milioane de lei zilnic, din care 125 de milioane reprezinta consumul curent. Desi acest grafic este mult sub limita impusa de Termoelectrica Bucuresti, Onedil nu a reusit se se achite de obligatii, ajungind sa plateasca 400 de milioane de lei pe luna, dupa cum afirma directorul Sapunaru.
Criza financiara a obligat conducerea SE Borzesti sa opreasca furnizarea apei calde in urma cu o luna de zile. "O astfel de datorie imensa arunca SE Borzesti in faliment total", sustine Stefan Sapunaru, acesta fiind obligat luna trecuta sa faca fata nemultumirii angajatilor care si-au primit salariile cu peste o luna intirziere. Lipsa banilor a blocat aprovizionarea cu combustibil si demararea reparatiilor la instalatii. Tot din cauza ca nu au fost bani pentru combustibil, la Borzesti nu s-a putut porni grupul de 200 MW, care ar fi trebuit sa compenseze oprirea accidentala a CN Cernavoda. "Dar problema mai grava este iarna care se apropie", afirma Stefan Sapunaru. Intirzierea aprovizionarii cu combustil pune in pericol asigurarea energiei termice pentru incalzire, cu repercusiuni foarte grave atit asupra populatiei, cit si a SE Borzesti. Conducerile asociatiilor de locatari din Onesti sustin ca vina acumularii acestor debite nu le apartine atita timp cit majoritatea populatiei are restante de cel mult doua luni la plata intretinerii. Sefii asociatiilor au cerut conducerii SE Borzesti sa le puna la dispozitie un cont special in care sa verse direct banii, fara ca acestia sa mai treaca pe la Onedil.
Chiar daca se va reusi negocierea unui nou protocol de reesalonare a datoriei Onedil catre SE Borzesti, reluarea furnizarii energiei termice este indoilenica. Cel putin asa sustine consilierul Neculai Doilet, care afirma ca la Onedil nu s-au efectuat reviziile, iar cele de anul trecut au fost "facute de mintuiala". In aceasta situatie este obligatorie efectuarea unei revizii generale. Numai ca lucrarile costa, iar datoriile uriase care apasa pe umerii Onedil blocheaza orice activitate la aceasta firma. (Cristian BIBIRE)

Comentarii