Otrava de la Uz

luni, 15 octombrie 2001, 23:00
6 MIN
 Otrava de la Uz

Apa care pleaca din lacul de acumulare de la Poiana Uzului spre robinetele locuitorilor din cele sase orase trece mai intii prin statia de tratare si pompare de la Caraboaia, unde este clorinata, in doua trepte. In mod normal, la finalul procesului, apa ar trebui sa fie potabila. De la Caraboaia, apa ajunge in Bacau printr-o aductiune realizata la inceputul anilor ’90. Tot prin conducte, apa din Uz pleaca spre restul oraselor de pe Valea Trotusului. Pentru ca la mijloc sint aproape 350.000 de consumatori anual, Directia de Sanatate Publica (DSP) Bacau are programate doua campanii in care verifica indicii chimici si bacteriologici ai apei de la Uz: campania de primavara si cea de toamna.
In urma probelor recoltate pe 28 si 29 mai 2001, analizele efectuate in laboratoarele DSP Bacau au aratat ca apa bruta care a intrat in acel moment in statia de tratare de la Caraboaia avea o incarcatura bacteriologica de 61 de coli fecali/ litru. Clorinarea facuta in statia Caraboaia nu a schimbat prea mult situatia: apa a iesit dupa tratare cu 50 de coli fecali/ litru. Daca analizele DSP au fost corecte, inseamna ca apa care a aplecat spre locuitorii Bacaului si ai oraselor de pe Valea Trotusului a depasit de 50 de ori limitele admise de stas-uri, care prevad ca apa potabila nu trebuie sa contina deloc coli fecali.
In urma campaniei de primavara, procesul verbal intocmit de inspectorii DSP a consemnat "incalcari ale normelor sanitare, privind nerespectarea perimetrului de regim sanitar sever". Au fost constatate si alte nereguli, legate de practicarea turismului, pasunatului si pescuitului pe malul lacului, intr-o zona in care accesul ar trebui sa fie interzis. Inspectorii sanitari au descoperit si cantitati insemnate de reziduuri menajere (materiale plastice, sticle, cartoane), chiar in apropierea prizei de captare, de unde apa pleaca spre statia de tratare de la Caraboaia. Ei au recomandat la acea data instituirea unui regim sever pentru eliberarea autorizatiilor de constructie, iar "realizarea oricarui obiectiv in zona trebuie conditionata de emiterea normelor de reglementare". Directiei "Apelor Romane" – Filiala Siret Bacau, proprietarul lacului Uz, i s-a dispus delimitarea zonelor de protectie, in conformitate cu legislatia in vigoare si stoparea accesului persoanelor neautorizate, in zona de protectie sanitara a lacului.
O sesizare privind situatia de la cea mai importanta sursa de apa a judetului a ajuns pe masa prefectului Radu Catalin Mardare. La jumatatea lunii iunie, prefectul Mardare a trimis Directiei Apelor o adresa prin care a tras un semnal de alarma privind "nerespectarea normelor igienico-sanitare la instalatiile de apa de pe teritoriul judetului Bacau privind captarea, tratarea, inmagazinarea si distributia apei potabile" si a solicitat Directiei Apelor sa ia masuri de remediere a deficientelor semnalate de DSP, pentru a fi evitata izbucnirea unei epidemii.
Ce au baut locuitorii din Comanesti, Moinesti, Tirgu Ocna sau Darmanesti?
Situatia de la sfirsitul lunii mai ne-a fost confirmata de buletinele de analiza care exista la Directia de Sanatate Publica, precum si de datele din registrele de la laborator. Apa de la Caraboaia a avut 50 de coli fecali/litru! Acest lucru este acum cert, in ciuda incercarilor unora de a ne abate de la aceasta problema grava. Cei implicati in mod direct in urmarirea calitatii apei care ajunge la robinetele noastre au avut o pozitie cel putin curioasa. Asistentul Nedelescu, care se ocupa din partea DSP de apa de la Darmanesti, a infirmat mai intii ca ar fi fost vreo situatie anormala, apoi a dat incidentul pe seama unei erori de laborator. Greu de acceptat ca, la analizele pe care DSP le face de doua ori pe an, laboratorul nu lucreaza cu toata responsabilitatea. Si daca a fost vorba de o eroare, atunci de ce nu s-au repetat analizele? Emil Vamanu, directorul Apelor Romane, nici nu si-a amintit ca ar fi existat o asemenea problema! E drept ca in hirtia semnata de prefectul Mardare nu apare cuvintul "coli", dar semnalarea pericolului unei epidemii duce, spun specialistii in igiena, cu gindul ca apa a fost infestata. Semnele de intrebare legate de acest caz nu se opresc aici. Directorii societatilor sau regiilor care vind apa potabila nu au fost atentionati de pericolul care exista.
Din fericire pentru bacauani, apa care vine pe aductiunea de la Uz este clorinata suplimentar, inainte de intrarea in Bacau. "La robinete, apa trebuie sa aiba o concentratie de clor liber de 0,1-0,2 miligrame/litru. Daca nu este indeplinita aceasta conditie, inseamna ca exista in apa un consumator de clor (cum sint colii – n.r.) si suplimentam cantitatea de clor administrata in statia noastra", ne-a explicat Adrian Craiovan, directorul RAGC Bacau. "Daca exista clor liber in apa, inseamna ca nu mai exista urme de germeni sau bacili. La fiecare punct al nostru lucreaza un laborant si un operator si, daca se constata o scadere a concentratiei clorului, imediat se clorineaza suplimentar. Apa din Bacau nu poate avea probleme de acest gen", ne-a declarat Teodorina Colac, seful Laboratorului Captare apa al RAGC.
Si onestenii par sa fie feriti de un accident bacteriologic. La Cuciur exista o statie suplimentara de clorinare a apei care ajunge in oras. Analizele pot trage un semnal de alarma, ne-a asigurat Cornel Fintina, directorul Onedil Onesti. In schimb, la Tirgu Ocna, Moinesti, Darmanesti si Comanesti, apa de la robinete este clorinata la Caraboaia, in baza unui contract incheiat intre Apele Romane si societatile de furnizare. "Clorinam suplimentar doar daca este necesar", ne-a declarat Liviu Mocanu, directorul Edilitar Tirgu Ocna. Cum Apele Romane nu au anuntat in luna iunie despre un potential pericol, nu ne ramine decit sa ne bucuram ca nu au existat epidemii in cele patru orase.
Coli inseamna hepatita A si enterocolite
Dupa avertismentele din iunie ale DSP si prefecturii, "Apele Romane", proprietarul lacului de la Uz, a luat citeva masuri. "Am incheiat un contract cu gardienii publici, care sa pazeasca accesul pe lac, astfel incit sa nu mai poata patrunde persoane venite la pescuit sau cu corturile", ne-a declarat Emil Vamanu, directorul companiei. Cit de eficiente au fost masurile luate o demonstreaza analizele efectuate la campania DSP de pe 3 septembrie. Apa de pe lac a avut o concentratie in coli de 400 de coli/litru in punctul "Uz intrare" si de 320 coli/litru la "Uz iesire". In apa sint si depasiri insemnate la germeni: 120 germeni/litru, fata de 20 germeni pe litru, cit prevad normele sanitare. E drept, la campania de toamna s-a constatat ca apa care iese de la Caraboaia este potabila si clorul folosit in cele doua trepte de clorinare reuseste sa neutralizeze colii. Pericolul poate oricind reizbucni, atit timp cit nu sint identificate sursele de poluare ale lacului. Daca in paharele noastre vor ajunge coli, epidemiile de enterocolita sau hepatita A vor fi greu de controlat. "Vom incerca sa vedem ce ar putea duce la incarcarea lacului", a spus directorul Vamanu.
Incidentul din luna iunie nu a fost singurul. Tot in primavara acestui an, apa de la Uz a plecat spre consumatori cu o turbiditate crescuta, adica avea o cantitate mult mai mare de reziduuri decit in mod obisnuit. "Apele Romane" nu si-au anuntat nici atunci beneficiarii. "Am constatat ca turbiditatea era crescuta si aveam de ales intre a da apa buna, dar cu un debit mic, sau sa continuam sa alimentam reteaua cu o apa mai slaba calitativ. Am optat pentru cea de a doua varianta, dar am atentionat onestenii sa nu bea apa de la robinet, care se putea consuma doar la spalat sau la grupurile sanitare", spune Cornel Fintina. Turbiditatea crescuta a fost imediat constata si de operatorii statiei de clorinare de la Grigoreni, care au pus mai mult clor si, la robinetele bacauanilor, apa a fost buna.
Mai mult decit pericolul in sine, comportamentul celor care sint responsabili de apa noastra este unul ingrijorator. Problema din luna iunie este tratata de Directia de Sanatate Publica sau "Apele Romane" cu o inspaimintatoare usurinta. Se vorbeste de erori umane, de faptul ca datele nu au fost cunoscute sau ca apa de la Caraboaia este cea mai buna din judet. Un episod grav se doreste a fi ridiculizat. Masurile luate sint minime. Nici macar toti cei implicati in aprovizionarea cu apa a oraselor nu stiu pe linga ce am trecut. "Voi dispune o verificare urgenta a situatiei de la Darmanesti. Am stiut ca au fost probleme, dar acestea s-au remediat", a promis prefectul Catalin Mardare. Poate sanatatea noastra va deveni, in sfirsit, un lucru serios. (Nicoleta BICHESCU)

Comentarii