Somerul miliardar

joi, 11 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Somerul miliardar

Cristian Dospinescu a fost inginer constructor la Schela de Foraj Zemes. "M-am angajat in 1997, imediat ce am terminat facultatea. La schela ma ocupam de redarea terenurilor agricole in circuit. In toamna lui 1999 au inceput pregatirile pentru privatizare. Un prim pas au fost disponibilizarile. Eu am intrat in ultima serie a celor disponibilizati", povesteste Cristian Dospinescu.
De la schela, a fost dat in somaj si a primit salariile compensatorii intr-o singura transa. In total vreo 20 de milioane de lei. "Ca tot romanul care se vede peste noapte cu o suma mare de bani, prima intentie a fost sa-i cheltui. Voiam sa cumpar cite ceva pentru casa. Am meditat mult si, la sfatul tatalui meu, am hotarit sa-i investesc in ceea ce ma pricepeam cel mai bine: intr-o firma de constructii. Era singura sansa. Aveam si alternativa sa duc aceeasi viata ca pina atunci: sa ma reangajez si sa ma multumesc cu salariul pe care mi l-ar fi dat patronul", a mai spus fostul somer.
Cristian Dospinescu are 35 de ani. La doar 32 de ani, virsta care o avea cind a facut primii lui pasi in lumea afacerilor, a investit toti banii in scule si utilaje. In iarna anului 1999 a pornit la drum doar cu banii din salariile compensatorii. A prins un culoar bun, in ciuda concurentei mari. Marea sansa a fost tatal lui, Vasile Dospinescu, care a lucrat vreme de 30 de ani ca maistru constructor la fosta Cooperatie. "Cea mai mare sustinere am avut-o de la tata, a carui experinta m-a facut sa nu dau gres. Pot spune ca el a fost capul afacerii. Sfaturi, munca, consultanta, toate au venit din partea lui. A fost acolo cind aveam o problema si o rezolva imediat. Experienta lui in constructii ne-a asigurat succesul in proportie de 90%", a mai povestit prosperul patron.
Chiar daca are 61 de ani, Vasile Dospinescu incepe munca la 6.30 dimineata si o incheie la orele 19.00. In ciuda virstei inaintate, el s-a adaptat la cerintele economiei de piata. S-a adaptat din mers. "El a fost o buna garantie in fata clientilor. Numele lui era cunoscut deja in breasla constructorilor din zona. Una era sa ma prezint eu, un pustan fara nici o referinta, si alta un om cu experienta, la virsta a doua. Eu nu stiam piata, nu stiam contabilitate si nici problemele tehnice. Am fost singur la parinti si ei mi-au asigurat tot ce aveam nevoie. Cind am dat cu nasul de greutati si am fost izbit la pamint, am vazut si eu cit de greu e sa faci banii", mai spune tinarul patron. Din copilul alintat, Cristian Dospinescu a devenit astazi un intreprinzator foarte activ. Cifra de afaceri, anul trecut, a depasit un miliard de lei, iar anul acesta el preconizeaza ca va fi in jurul a trei-patru miliarde de lei. Cu tot sprijinul pe care l-a primit de la tatal sau, si de la sotia sa, care este tot inginer constructor, debutul in afaceri nu a fost deloc usor. In cursul verii trecute, Cristian a vrut sa renunte, deoarece nu a incasat niste bani, dar a fost ceva de moment si acum ii pare bine ca nu a facut acest pas. "Munca in constructii e sezoniera. Nu poti face planuri pe viitor. Iarna este un sezon mort, in care trebuie sa dai liber oamenilor. De aceea nu m-am putut inscrie si la creditele subventionate de stat. Trebuie sa tii omul in munca o perioada de timp, iar eu iarna nu am certitudinea ca le pot asigura continuitatea in munca", spune Cristian.
La firma Dosal Construct Moinesti lucreaza 14 oameni, toti multumiti de colaborarea cu seful si de salariile pe care le primesc. "Si cu personalul angajat a fost greu. Problema este de mentalitate. Este foarte greu sa gasesti buni meseriasi, care sa nu faca treaba de mintuiala. Cei care nu fac fata, se elimina singuri. Cererea de locuri de munca este mare, asa ca ai de unde alege. Cind oamenii mei executa sau finalizeaza o lucrare, ii intreb daca este ceea ce si-ar dori la ei acasa, indiferent daca este vorba despre hala, scoala sau institutie. Daca nu sint multumiti, ii pun sa refaca ceea ce au gresit", mai ne spune somerul devenit miliardar.
Acum, patronul moinestean este multumit de ceea ce a realizat. Afacerea acopera zona Moinesti, Comanesti. "Sint multumit de ceea ce am realizat. E drept ca e multa alergatura, dar esti propriul tau stapin. Te simti alfel cind stii ca muncesti pentru tine si familia ta si ca poti sa-i ajuti si pe altii", spune Cristian Dospinescu. Un exemplu ca, atunci cind ai puterea si vointa de a o lua de la capat, ai toate sansele sa reusesti. (Claudiu TANASESCU)

Comentarii