Termoficarea trage sa moara

joi, 14 decembrie 2000, 00:00
3 MIN
 Termoficarea trage sa moara

Tichetele compensatorii pentru caldura au toate sansele sa ramina singura facilitate acordata romanilor la plata intretinerii, intrucit mult-trimbitata anulare a unei parti a datoriilor populatiei se dovedeste a fi o mare cacealma. Motivul este ca, pina in acest moment, guvernul care a intentionat sa promoveze aceasta ordonanta si care se afla in ultimele sale zile de viata nu a facut public nici un act normativ in acest sens.
Conform celor declarate in plina campanie electorala, ordonanta ar fi trebuit sa prevada ca o data cu stergerea datoriilor consumatorilor casnici catre regiile de termoficare sa se stearga si datoriile acestor regii catre buget. Secretarul Primariei Bacau, Dumitru Popa, a declarat ca nu se cunoaste continutul anuntatei ordonante si ca, in primul rind, nu se stie din ce bani se vor face compensarile respective. De precizat ca Primaria inca nu a identificat foarte clar nici macar fondurile din care vor fi achitate tichetele compensatorii. Intentiile Guvernului apar la fel de neclare si la societatea Termloc, unde bacauanii au de achitat aproape 40 de miliarde de lei. Ca si in cazul tichetelor, scutirile de datorii ar fi trebuit acordate familiilor cu venituri sub un milion de lei pe membru, cu conditia sa isi fi achitat deja intretinerea pina in octombrie. Veniturile respective exista in casele a aproape jumatate dintre familii, insa majoritatea acestora nu indeplinesc cealalta conditie, de a fi platit constiincios intretinerea.
Capac la tot haosul legat de aceasta ordonanta, in care si-au pus speranta sute de mii de oameni, este recentul gest al Ministerului Industriilor, care nu a avizat actul, cu toate ca acesta fusese adoptat in sedinta de guvern din 21 noiembrie. Ministerul a considerat ca subventiile care vor trebui achitate de stat pentru stergerea datoriilor vor cadea in final tot pe umerii celor care isi platesc facturile riguros.
Platile la intretinere au ajuns mai mici decit pe timpul verii
Anuntul ca Guvernul s-a oferit sa plateasca caldura este cel mai puternic resimtit deocamdata la societatea Termloc, principalul furnizor de caldura si apa calda al orasului, ale carei incasari practic s-au prabusit. Astfel, de circa doua saptamini, majoritatea populatiei refuza efectiv sa mai achite facturile la intretinere, cu gindul la pomana picata de la stat. Consecinta este ca asociatiile de locatari platesc la Termloc sume considerate ca si nesemnificative, fata de consumul de agent termic mult sporit din aceasta perioada rece. Directorul Termloc, Dumitru Crismaru, apreciaza situatia ca fiind mai mult decit critica, mai ales ca se punea baza in aceste incasari pentru respectarea unor intelegeri cu CET, referitoare la conditiile de livrare a agentului termic. "In loc sa incasam zilnic sute de milioane de lei, pentru a achita furnizorii, de la asociatii se primesc abia cite 70-100 de milioane de lei de lei, ceea ce este extrem de putin. Lumea trebuie sa inteleaga ca trebuie sa achite intretinerea, pentru ca va ramine fara caldura in toiul iernii", spune directorul Crismaru. Pentru comparatie, trebuie amintit ca in timpul verii, cind consumul de agent termic in oras a fost extrem de mic – numai pentru apa calda – au existat incasari zilnice mai mari decit in prezent, cifrate in medie la circa 100 de milioane de lei. In acelasi context este de precizat ca factura la agent termic pe luna noiembrie a fost de 7,8 miliarde de lei, bani pe care ar fi trebuit sa ii plateasca populatia ce primeste agent termic de la CET, dar din care abia s-au achitat 450 de milioane de lei, adica abia a 17-a parte. Dupa cum afirma directorul Crismaru, conducerile mai multor asociatii de locatari chiar si-au exprimat regretul ca au platit pina acum, dat fiind ca a intervenit aceasta scutire. Aceasta denota destul ca nici administratiile asociatiilor de locatari nu cunosc mecanismul deciziei.
Neplata datoriilor va avea o consecinta ce a ajuns obisnuinta. Astfel, CET va da in judecata Termloc pentru a-si recupera miliardele, iar Termloc va pierde procesul si va fi executata de instanta. Ca sa se mentina totusi pe linia de plutire, Termloc va adauga la facturile populatiei penalitati de plata pe care tot cetateanul va trebui sa le suporte. (Ovidiu PAULIUC)

Comentarii