Bolnavii cronic isi iau pastilele o data la doua zile

Subtitlu

duminică, 25 iulie 2010, 22:35
7 MIN
 Bolnavii cronic isi iau pastilele o data la doua zile

 Modificarea sistemului de compensare a medicamentelor a provocat un adevarat haos in farmacii. Oameni cu afectiuni cronice care iau acelasi tratament de zeci de ani s-au trezit pur si simplu ca au de dat pe reteta mai multi bani decit isi permit. Bolnavi cronic ies din farmacii asa cum au intrat, fara medicamente. Desi Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat ca aceasta noua coplata la medicamente nu va obliga pacientii sa scoata bani din buzunar mai mult decit pina acum, la aproape o luna de la implementarea sistemului pacientii nu-si mai permit medicamentele. Oamenii nici nu mai au curaj sa protesteze impotriva acestei masuri si ies resemnati cu capul plecat din farmacii. „La ce ne ajuta sa spunem?!", se intreaba un barbat de 73 de ani care n-a reusit sa-si ia decit una din cele doua retete pe care le avea.

Marcel Iacob are 73 de ani si de mai bine de 20 de ani este pe lista bolnavilor cronic din cauza hipertensiunii de care sufera si care ii provoaca mai multe complicatii. A venit la farmacie la fel ca pina acum pentru a lua medicamentele prescrise de medicul de familie atit pentru el, cit si pentru sotia sa, tot cu afectiuni cardiace la care se adauga si probleme digestive. Ca de obicei, a luat la el bani potriviti pentru a cumpara medicamentele. Surpriza insa a venit imediat dupa ce a vazut pe tejghea medicamentele pentru reteta sa. „Inainte plateam cam jumatate din pretul retetei, acum vad ca trebuie sa platesc doua treimi din costul ei. N-am ce face, trebuie sa le cumpar, e sanatatea mea in joc. Daca aceste medicamente imi pastreaza tensiunea normala, atunci merg inainte cu ele asa cum imi zice medicul", spune barbatul. Domnul Iacob si-a luat reteta pentru trei luni si la el diferenta de pret nu e chiar atit de mare, de la 260 de lei a ajuns acum la 280 de lei. Socul a venit insa in momentul in care a vrut sa ia medicamente pentru sotia sa. Inainte de data de 1 iulie reteta pe trei luni a doamnei costa 103 lei, adica Ibutin de 32 lei si Zomen de 71 lei. Situatia s-a schimbat dramatic acum. Valoarea Ibutinului a devenit 323 de lei, din care se compenseaza doar 112 lei, raminind 211 lei de plata pentru pacient. De asemenea, din 142 de lei cit costa Zomenul se compenseaza 18 lei, iar pacientul trebuie sa plateasca 124 de lei. Reteta doamnei a ajuns astfel la suma de 335 de lei. Sotul ei se uita descumpanit la farmacista si incearca sa identifice o solutie. „Mai verificati o data in calculator, sigur este o greseala. Nu se poate sa coste atit de mult. Mai verificati o data", insista barbatul. Verificarile farmacistei nu aduc insa nimic nou. „Nu pot sa iau reteta. Nu stiu ce vom face. Mai asteptam bani. Poate rezolvam zilele astea. Chiar nu stiu ce vom face", declara barbatul darimat complet in fata portofelului gol si a retetei pe care o baga in buzunar fara a fi luat macar un medicament prescris.

„Am pensie de 367 de lei pe luna. Cum sa-mi permit sa fiu sanatoasa?!"

Experiente ca ale domnului Iacob sint multe. Timp de doua ore, fiecare om care a intrat in farmacie a fost nevoit sa se caute de bani prin toate buzunarele si nu putini au fost cei care au iesit din farmacie fara a putea rezolva ceva. „Cu banii pe care ii dau acum pe o reteta le puteam lua pe amindoua luna trecuta. Am de luat medicamente pentru osteoporoza si pentru circulatia cerebrala si pina acum plateam 32 de lei. Azi trebuie sa dau 92 de lei pe ele. Am pensie de 367 de lei pe luna. Cum sa-mi permit sa fiu sanatoasa?! Si banii de azi mi-au fost trimisi de sora mea, ca altfel ramineam de tot fara medicamente", afirma si Viorica Turcu, o femeie in virsta de 60 de ani. Farmacistele sint nevoite sa explice de citeva zeci de ori pe zi cum e noul sistem de compensare si ce bani au de dat acum pacientii. Nervii acestora se descarca de multe ori chiar pe ele. „Pacientii trebuie sa semneze pe retete ca au aflat de noile preturi si sint de acord cu ele. Fara semnatura nu le putem onora retetele pentru ca apoi ar trebui sa le platim din buzunarul nostru. Ni se rupe sufletul si noua cind ii vedem, dar nu-i putem ajuta cu nimic", a declarat farmacista Viorica Andronic. „Sa semnez ca-s de acord?! Dar eu nu-s deloc de acord cu asa ceva!", spune nervoasa o pacienta care si-a dat ultimii bani pentru a-si lua medicamentele care o tin in viata.

„Cresterea coplatii a fost de 125%, in medie"

Declaratiile reprezentantilor CNAS inainte de data de 1 iulie cind s-a schimbat sistemul de compensare a medicamentelor aratau ca scopul acestei modificari este de a creste accesul pacientilor la medicamente, prin alegerea celor generice, mai ieftine. De asemenea, coplata va creste cu cel mult 10%, se spunea, iar cele mai multe medicamente vor avea o coplata mai mica. Analizele facute de Colegiul Medicilor si Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC) arata ca lucrurile stau exact pe dos. Accesul pacientilor la medicamente a scazut, coplata la unele medicamente a crescut chiar cu 750%, iar cele mai multe medicamente au o coplata mai mare. „53% din medicamente au o coplata mai mare, fata de numai 32% care au o coplata mai mica. Cresterea coplatii a fost de pina la 889%, 125% in medie", se arata in studiul efectuat de cele doua organizatii. „Pacientii renunta la unele medicamente de pe reteta sau nu le mai iau zilnic, ci o zi da, alta nu. Unii oameni nu ne cred si incearca pe la toate farmaciile. Intr-un final se intorc la noi cind isi dau seama ca le-am spus adevarul. Mai sint si oameni care incearca timp de o luna alte medicamente, mai ieftine, dar cu aceeasi substanta activa, sa vada daca li se potriveste. Vom vedea mai tirziu daca e bine sau nu", a precizat farmacista Cristina Cazacu. Chiar farmacista a avut probleme din cauza unui medicament. „Pentru copilul meu care are astm luam inainte Singulair, care era gratuit. Dupa 1 iulie reteta costa deja aproximativ 100 de lei. Am trimis atunci un memoriu la Ministerul Sanatatii unde am precizat ca acel medicament este unicat si ca nu-i normal sa se plateasca, mai ales ca e vorba de copii. Pe data de 19 iulie a aparut o noua lista de compensare si pretul a ajuns la 40 de lei", mai adauga Cristina Cazacu.

„Cu cit e mai ieftin medicamentul, cu atit e mai slab"

Noul sistem de compensare a fost „planuit" in asa fel incit pacientul sa aleaga medicamentele mai ieftine, dar cu aceeasi substanta activa, cele cu care era obisnuit, dar care erau mai scumpe pentru CNAS. „Tactica" nu pare insa sa aiba efectul scontat si de cele mai multe ori pacientii nu au incredere in medicamentele pentru care acum au compensare mai mare. De altfel, nici medicii nu recomanda schimbarea tratamentului. „La nivel teoretic, medicamentele generice ar avea aceeasi eficienta ca celelalte. Exista studii de bioechivalenta care arata ca medicamentul generic e la fel precum cel cu excipienti. Pe de alta parte insa, deocamdata nu putem spune prea multe despre toleranta la medicamentele generice. Nu exista suficiente cazuri pentru a se putea face un studiu. Oricum, excipientii sint foarte importanti in componenta medicamentului. In cazul lor exista siguranta eficientei pe termen lung. Ramine de vazut peste citiva ani daca medicamentele generice au aceeasi toleranta si eficienta ca acelea cu excipienti. Pacientul ar trebui sa ia tratamentul care si-a dovedit eficienta de-a lungul timpului", a declarat dr. Antoniu Petris, medic primar cardiolog in cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". „E o nebunie ce se intimpla. Cu cit e mai ieftin medicamentul, cu atit e mai slab. Exista si medicamente generice foarte bune, insa cele mai multe nu sint la fel de eficiente ca acele originale. Genericele nu dau efecte adverse totusi. In cel mai rau caz se poate intimpla ca medicamentul pur si simplu sa nu aiba nici un efect asupra pacientului", a declarat un alt medic cardiolog.

Scrisoare deschisa pentru sefii tarii

De altfel, COPAC a trimis o scrisoare deschisa cu privire la problemele ridicate de noul sistem de compensare catre presedintele Traian Basescu, primul ministru Emil Boc, ministrul Sanatatii, Cseke Attila. „Desi conducerea CNAS a asigurat opinia publica inainte de 1 iulie ca acest nou sistem nu va afecta populatia, realitatea din farmacii cu care ne confruntam arata ca aceasta masura are efecte foarte grave. Cresterea coplatii depaseste de foarte multe ori posibilitatile noastre, obligind multi pacienti sa ramina fara tratamentul necesar. Coplata nu a crescut cu 10%, asa cum anuntase CNAS, ci in medie cu 125%. In situatia economica actuala, cind veniturile populatiei sint diminuate considerabil, ajutati-ne sa nu renuntam la medicamentele de care avem nevoie. Sint sute de mii de pacienti care pleaca din farmacii si de la medici plingind pentru ca nu-si mai pot lua reteta care ii tine in viata. Sint zeci de mii de parinti care nu-si mai pot mentine copiii pe tratament deoarece li s-a taiat gratuitatea", se precizeaza in scrisoare.

Comentarii