Bomba: terenul mitei face sub un euro/mp?

Subtitlu

miercuri, 01 noiembrie 2006, 01:13
5 MIN
 Bomba: terenul mitei face sub un euro/mp?

Avocatii acuzatilor spun ca in medie valoarea terenului mitei s-ar situa sub 1 euro/mp, chiar daca, pe alocuri, anumite suprafete din terenul expertizat ajunge la maximum 4 euro. In aceste conditii, potrivit expertizei DNA, pretul „terenului mita” poate varia intre 19.000 si 120.000 de euro. Aceste sume sint cu mult mai mici decit cele avansate de procurorii anticoruptie, care in momentul arestarii „lotului Prisacaru” au evaluat terenul la 600.000 de euro. Adica la circa 20 de euro/mp. O valoare sensibil mai mica a terenului nu afecteaza acuzatia de mita, insa poate elimina eventualele circumstante agravante, care pot mari serios pedeapsa finala. Astazi, toti acuzatii din dosar sint chemati la DNA Bucuresti, pentru noi audieri.
O data cu arestarea fostului prefect de Iasi a aparut si fabuloasa cifra de 600.000 euro. Aceasta reprezenta valoarea celor 3 hectare pe care anchetatorii sustin ca Prisacaru ar fi trebuit sa le primeasca de la familia Forna. Insa, pentru a fi stabilita cu exactitate valoarea pamintului, procurorii DNA au solicitat efectuarea unei expertize. Desi trebuia sa fie gata de pe 1 octombrie, aceasta a fost depusa la dosar abia acum cinci zile. „A fost o expertiza dificila, deoarece eu nu sint din Iasi si a trebuit sa ma informez cu privire la preturile terenurilor din zona”, a motivat expertul bucurestean Mihai Dunareanu. Expertul DNA, impreuna cu cel ales de Radu Prisacaru si primarul din Miroslava, a identificat trei parcele de teren: una de 10 hectare, de costisa, apartinind in totalitate familiei Forna, si doua a cite 6 hectare, pe o portiune fiind si un rest de vie, parcele nedetinute in totalitate de familia Forna, ci doar partial. Astfel, in citeva zile, au fost verificate suprafetele de teren si s-au stabilit atit cei care sint improprietariti pe terenurile respective, cit si persoanele care se invecineaza cu ele. Apoi a urmat partea dificila: stabilirea valorilor. Pentru acest lucru, expertul DNA, Mihai Dunareanu, a avut nevoie de o luna de zile. „Eu trebuia sa stabilesc valoarea corecta, ceea ce a necesitat timp. Tot ce va pot spune este faptul ca multe parti din terenul arabil sint evaluate la sub un euro, dar sint si terenuri evaluate la peste 10 euro. Eu nu stiam care sint cele 3 hectare, iar procurorii nu stiau care sint preturile terenurilor in zona”, a specificat Mihai Dunareanu. Parcelele valoaroase ies, se pare, din cauza.
Cit e „mita prefectului”?
Expertul numit de DNA si expertul angajat de fostul prefect nu s-au inteles insa asupra valorii parcelelor. Cel din urma a evaluat terenurile la un pret mult mai mic, raportindu-se la preturile din zona, valoarea maxima fiind de 3 euro pe metru patrat. „Avem niste contracte de vinzare-cumparare care atesta ca anumite terenuri din zona au fost cumparate in 2006 si cu 2.300 lei vechi metru patrat”, a declarat Sandra Gradinaru, avocata fostului prefect. Expertul DNA contesta aceasta posibilitate, afirmind ca sint informatii necredibile. „Cei care au facut astfel de contracte au facut declaratii false la notar, pentru a plati impozite mai mici. Daca expertul partii nu este de acord cu valorile stabilite de mine, poate sa depuna o coexpertiza”, a mentionat expertul DNA. Cu toate acestea, din cele trei parcele evaluate de cei doi experti, se pare ca doar doua suprafete au intrat in atentia anchetatorilor, cele mai ieftine. Potrivit raportului de expertiza, una dintre ele, cea mai mare, este evaluata la un minim de 0,63 euro, iar cealalta la un maxim de 4 euro. Astfel, cele 3 hectare pot valora intre 18.900 de euro si un maxim de 120.000 euro, in functie de parcelele care ar fi fost „mita prefectului”. Trebuie precizat ca antecontractul semnat de Dorin Forna cu Cristian Maftei nu specifica in clar care parcele vor fi supuse tranzactiei, astfel ca nu se stie cu exactitate care este „terenul mita”.
Valoarea terenului poate fi circumstanta agravanta
In timpul cercetarilor, omul de afaceri Cristian Maftei a specificat ca el a vrut sa cumpere cele 3 hectare de la Dorin Forna cu 50.000 de euro pentru a le face o ferma parintilor sai. Toate aceste supozitii vor fi elucidate in cursul zilei de astazi, cind celor din „lotul Prisacaru” le va fi prezentata oficial expertiza terenului. Atunci se vor stabili cu exactitate care sint cele trei hectare considerate drept mita, dar si valoarea lor. Aparatorii ameninta ca vor contesta expertiza facuta de expertul DNA. Tot miine va fi prezentata si expertiza grafoscopica, care a stabilit si cui apartine scrisul de pe schitele gasite la biroul ADS. Potrivit anchetatorilor, acesta nu apartine lui Prisacaru, nici lui Maftei, ci lui Flavius Ionita. Acesta din urma a recunoscut inainte de efectuarea expertizei ca el si colegii sai au facut insemnari pe schitele terenului. Chiar daca valoarea terenului va fi in final mai mica decit au anuntat initial procurorii anticoruptie, subiectul dosarului ramine infractiunea de luare de mita. Valoarea mitei poate fi, in cel mai rau caz, o circumstanta agravanta. „Expertiza este ultimul pas in finalizarea acestui dosar. Cu siguranta, in cel mai scurt timp, va avea loc prezentarea materialului de urmarire penala”, a declarat Marius Striblea, avocatul omului de afaceri Cristian Maftei.
Istoricul „mitei”
Prefectul Radu Prisacaru a fost arestat pe 31 august pentru luare de mita. Alaturi de acesta au mai fost retinuti si omul de afaceri Cristian Maftei, seful ADS Iasi, Flavius Ionita, si avocatul Toni Baltag. Cei patru au fost dusi in fata procurorilor DNA Bucuresti ca urmare a denuntului din 18 august al lui Dorin Forna, sotul decanului Facultatii de Stomatologie, Norina Forna. Potrivit procurorilor, prefectul ar fi cerut pentru punerea in posesie a familiei Forna 3 hectare din cele 16,5 pe care urmau sa le primeasca. In urma anchetei s-a stabilit ca toata afacerea trebuia sa se incheie prin intermediul lui Cristian Maftei, un apropiat al lui Prisacaru. Pentru a fi siguri de aceasta intelegere, s-a incheiat un antecontract de vinzare-cumparare la biroul notarial al Ioanei Beldeanu, sotia lui Cristian Maftei. In urma acestui antecontract, al interceptarilor telefonice si ambientale existente la dosar, judecatorii Tribunalului Bucuresti au hotarit arestarea celor patru. Astfel, „lotul Prisacaru” a stat 30 de zile in arestul IGPR. De abia pe 29 septembrie, in urma recursului formulat la Curtea de Apel Bucuresti la masura arestarii preventive, cei patru au fost pusi in libertate.

Comentarii