Bataie la Centrul de plasament "Prietenia"

luni, 18 septembrie 2000, 23:00
4 MIN
 Bataie la Centrul de plasament "Prietenia"

De joia trecuta centrul deplasament "Prietenia" e in fierbere, subiectul "in voga" fiind bataia incasata de surorile Rusu in sala de mese de la surorile Miron. Dupa un schimb de replici dure, cele trei surori Miron au amenintat-o pe Mihaela Rusu cu scaunul, au smuls-o de par, i-au calcat in picioare ochelarii de vedere si i-au zgiriat cu unghiile fata, gitul si pieptul, fara sa mai punem la socoteala "suplimentul" de pumni si palme pe care i l-au administrat cu generozitate. Surprinzator, cele doua educatoare si bucatareasa prezente nu au putut sa le potoleasca pe agresoare si, sustin surorile Rusu, nici nu au incercat prea mult. "Am fost batuta ca la puscarie si nimeni nu a intervenit sa ma scoata din miinile surorilor Miron", declara Mihaela Rusu. Ea a ajuns in seara aceea la Serviciul Urgente, iar a doua zi a inceput sa reclame in stinga si in dreapta cele intimplate.
Ieri la prinz, un ofiter de politie lua declaratii in cancelarie tuturor persoanelor implicate in incident, in timp ce pe holul de la intrarea in camin reporterii nostri au nimerit in centrul unui vacarm de nedescris, iscat de incercarea fetelor institutionalizate si a personalului de a gasi un vinovat pentru scandalul de joi seara. Din explicatiile oferite de personalul centrului de plasament si de fetele de aici, conflictul dintre cele doua "clanuri" dateaza de destula vreme si a ajuns sa semene in ultima vreme cu rafuielile dintre familiile mafiote siciliene, "domnisoarele" implicate dind dovada de o sete de razbunare greu de imaginat. La fel ca in cazul rafuielilor dintre bandele de cartier, autoritatile, chiar Politia, nu pot decit sa asiste neputincioase la razbunarile fetelor.
Toata tevatura a inceput in urma cu un an, cind cele patru surori Rusu, insotite de fratele cel mic, au fost institutionalizate in centrul de plasament "Prietenia". Ramasi orfani de mama din 1997, copiii Rusu nu au mai putut sa suporte betiile si violentele tatalui si s-au adresat Comisiei pentru Protectia Copilului pentru internarea intr-un orfelinat. Sensibile la tragedia copiilor Rusu, autoritatile nu au putut sa separe fratii si au acceptat sa o primeasca in camin si pe sora cea mare, Gina-Mary, care are 22 de ani si nu mai lucreaza nicaieri. Masura este in principiu ilegala, insa este justificata din punct de vedere umanitar. Din exces de zel, fosta directoare le-a oferit fratilor Rusu, cinci la numar, o camera de opt paturi, chiar daca in restul dormitoarelor exista copii care dorm cite doi intr-un pat. "Ne-a oferit o camera cu cheie pentru ca avem lucruri de acasa si ca sa nu ni le fure celelate fete. De cind a venit doamna directoare Cozmescu, tot ne spune mereu sa ne integram cu ceilalti copii, dar cum putem sa ne integram cind sintem mereu hulite si batute?", spun fetele Rusu. Greseala a fost deci facuta din start: separarea fratilor Rusu de restul copiilor a stirnit invidia fara margini a celorlalti, care a fost alimentata din ce in ce mai mult de superioritatea declarata a fetelor. "Noi sintem niste eleve bune: eu sint eleva la Economic in clasa a XII-a, la comert-merceologie, Jeni-Iulia este eleva intr-a IX-a la Laurian, la profilul de filologie, Lacramioara este intr-a VII-a la Liceul de Arta profilul pictura, iar fratele nostru Marius este in clasa a V-a la scoala 13. Noi invatam bine, avem mult de invatat si de aceea avem nevoie de o camera singuri, eu anul asta am Bac si vreau sa dau la facultate, nu pot sa invat daca stau la comun", explica Mihaela, cea de-a doua in ordinea virstei.
Explicatiile par logice si de bun simt, insa in camin exista inca multe fete care invata bine si care poate ar avea nevoie de camera separata, insa in afara fratilor Rusu nimeni nu mai beneficiaza de tratament preferential. Partea proasta e ca "pretentiile" la camera separata, in definitiv justificate, ale familiei Rusu, au stirnit invidia colegelor din centru, mai vechi in institutie. De la invidie pina la vorbe grele aruncate cu sete, pumni si par smuls nu a mai fost decit un pas, care a fost facut joia trecuta. Educatoarele cu vechime in centru spun ca niciodata nu a existat la "Prietenia" un conflict atit de dur intre doua perechi de surori. "Intotdeauna surorile ne-au facut probleme, pentru ca sint unite si se simt puternice in fata celorlalte fete, insa niciodata nu am avut probleme atit de mari ca acum. Surorile Rusu sint venite din familie si nu au invatat inca sa respecte regulile nescrise impuse de traiul in comun. Celelate surori Miron sint de multi ani in centru si nu accepta situatia", explica una dintre educatoare.
Dupa cum va spuneam, masurile de corectie pe care le poate lua conducerea centrului sint mai mult simbolice. "Vineri dimineata conducerea a organizat o sedinta cu toate fetele si am hotarit pedepsirea ambelor familii. Pe surorile Rusu le-am sanctionat sa spele toaletele, iar pe surorile Miron sa spele holurile. In plus surorile Miron s-au angajat ca din banii de buzunar sa cumpere ochelari noi Mihaelei Rusu", spune educatoarea surorilor Rusu. In opinia directoarei interimare a Directiei Judetene pentru Protectia Drepturilor Copilului, Mariana Ichimov, singura solutie pentru temperarea adolescentelor rebele ar fi aducerea unui psiholog la centrul "Prietenia", care sa le lamureasca pe fete ca se poate trai in buna pace si impreuna. Pina cind psihologul va reusi sa instaureze pacea la "prietenia", surorile Rusu, care si-au atras oprobriul public pentru faptul ca au avut curajul sa sesizeze politia si ziarul, se tem ca oricind pot fi agresate din nou. (Dana BEJENARU)

Comentarii