Condamnati la plata de Termica

marți, 03 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Condamnati la plata de Termica

Speriati ca nu vor putea suporta la iarna cheltuielile de intretinere, in special cele legate de incalzire si apa calda, sute de botosaneni au solicitat doar in ultima luna sa fie debransati de la sistemul centralizat de incalzire. Pentru ca nu au cele citeva sute de mii de lei necesare pentru plata lunara a energiei termice, oamenii s-au decis sa renunte la calorifere si sa se descurce pe cont propriu cu caldura. Societatea comerciala Termica, cea care produce si distribuie energia termica, inregistreaza zilnic peste 20 de cereri de debransare, insa pina acum nu a raspuns pozitiv nici unei astfel de cereri. "Sint acte normative care reglementeaza felul in care noi putem accepta o cerere de debransare de la reteaua de alimentare cu energie termica, iar noi luam decizii in baza acestor acte normative", a declarat directorul comercial al Termica, Nicolina Chirila. Potrivit Hotaririi de Guvern 446/1997, cei care stabilesc conditiile in care pot fi realizate serviciile, atit la partile comune, adica la subsol si pe retea, cit si la cele folosite in exclusivitate, adica instalatiile din casele oamenilor, sint asociatiile de locatari. Debransarile de calorifere sint aprobate astfel de asociatiile de locatari, care trebuie sa aiba in prealabil acordul a doua treimi din numarul proprietarilor de apartamente de pe o scara de bloc.
Conducerea Termica sustine ca renuntarea unei familii la caloriferele din apartament are efecte directe asupra vecinilor. Un prim efect este acela ca pretul energiei termice pentru vecini creste, deoarece asociatia de locatari imparte totalul cheltuielilor de energie termice la numarul de apartamente beneficiare ale acestui serviciu. "In mod concret, pentru o scara cu 20 de apartamente, la care se procedeaza la debransarea caloriferelor unui apartament, cheltuielile aferente incalzirii apartamentului respectiv intr-o luna de iarna se repartizeaza pe celelalte 19 apartamente care ramin alimentate la sistemul de distributie a energiei termice din scara respectiva, ceea ce inseamna o crestere medie cu cinci procente a cheltuielilor pe fiecare apartament. In mod similar desfiintarea caloriferelor din doua apartamente de pe o scara conduce la cresterea medie cu 10 procente a cheltuielilor celorlalti vecini", a explicat Nicolina Chirila. Foarte multe persoane iau decizia de a renunta la incalzirea prin calorifere, sperind ca la iarna isi vor putea incalzi apartamentele dind drumul la aragaz. In conditiile acestea familia respectiva consuma o cantitate mai mare de gaz, fara insa a plati mai mult, deoarece defalcarea cheltuielilor de gaz se face pe baza contorului de la nivelul scarii, in mod egal, pe apartamente, in functie de numarul de persoane. Si in acest caz facturile la gaz sunt suportate si de vecini. De asemenea, debransarea nu inseamna neaparat ca in apartamentul respectiv nu va fi caldura, caci blindajul facut de instalatorii autorizati poate fi foarte simplu indepartat si pus din nou caloriferul. "Posibilitatile noastre si ale asociatiilor de a verifica aceste corpuri de incalzire suspendate sint foarte mici.", mai spune directorul comercial al Termica. Mai trebuie luat in calcul si faptul ca neincalzirea unui apartament inseamna scaderea temperaturilor din incaperi, ceea ce conduce la aparitia condensului si a ghetii pe peretii interiori ai blocului si, implicit, la degradarea blocurilor respective.
In atare conditii Termica raspunde favorabil doar solicitarilor de debransare motivate de accidente, cum ar fi spargerile de calorifere, insa doar dupa ce personalul de specialitate constata acest lucru. Guvernul intentioneaza sa acorde celor ale caror venituri medii nu depasesc salariul minim pe economie cupoane pentru caldura. In multe cazuri aceste ajutoare banesti ar putea acoperi integral facturile la energia termica. Anul trecut au beneficiat de cupoane 65% din totalul familiilor din municipiu. Pretul unei gigacalorii este de la intii octombrie de 351.000 de lei. Dupa calculele efectuate de Termica, se asteapta ca la iarna incalzirea unei garsoniere sa coste in medie 341.352 lei. Pentru un apartament cu doua camere o familie va trebui sa plateasca in medie 679.000 lei, iar pentru un apartament trei camere 861.000 de lei. Caldura pentru patru camere va costa 1,2 milioane de lei. (C.L)

Comentarii