Conducerea societatii Indor va fi data in judecata de liderul de sindicat

marți, 09 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Conducerea societatii Indor va fi data in judecata de liderul de sindicat

Laurentiu Cozma, liderul de sindicat de la Indor Dorohoi, va da in judecata conducerea societatii pentru faptul ca a concediat un schimb intreg de muncitori in conditii ilegale. Dupa cum stiti, 33 de oameni de la Indor au fost dati afara cu citeva zile inainte de Revelion fara nici un avertisment prealabil, sub motivul ca fabrica nu are comenzi. Printre cei 33 de muncitori se afla toti cei patru muncitori din conducerea sindicatului Indor, care aveau de gind in ianuarie sa inceapa negocierea unui nou contract de munca. "Singurul motiv pentru care am fost dati afara e faptul ca sintem din conducerea sindicatului si cerem conditii normale de munca si respectarea legilor in vigoare. Motivul ca am fost dati afara pentru ca nu sint comenzi este o minciuna, pentru ca dupa concedierea noastra celelalte schimburi sint obligate sa munceasca cite 11-12 ore pe zi", spune Cozma.
Chiar daca au fost dati afara, cei patru membri din conducerea sindicatului reprezinta inca interesele sindicalistilor, cel putin pina cind Tribunalul Muncii se va pronunta asupra legalitatii deciziilor de concediere. In aceasta calitate, Comitetul sindical va incepe negocierea contractului colectiv de munca, chiar daca sindicalistii vor fi nevoiti sa intre in fabrica dupa orele 15.30. In acelasi timp sindicatul "Condurul" va sesiza pe rind toate institutiile abilitate, de la Prefectura pina la Corpul de Control al Guvernului si Liga Apararii Drepturilor Omului asupra ilegalitatilor si abuzurilor repetate pe care le comite conducerea Indor. "Concedierea colectiva trebuia discutata de catre conducerea societatii cu reprezentantii sindicatului cu cel putin 30 de zile inainte, iar persoanele disponibilizate trebuiau selectate pe baza de competenta, conform articolului 36 din Contractul colectiv de munca in vigoare. Fara sa tina cont de aceste prevederi legale, directorul Adrian Timofte a dat afara cel mai bun schimb din fabrica," mai spune Cozma. Sindicatul "Condurul" a depus la Parchetul de pe linga judecatoria Dorohoi o plingere in care sesiza concedierea ilegala a unui schimb intreg de muncitori, insa Parchetul a refuzat pur si simplu sa primeasca plingerea, sub motiv ca nu e incadrata juridic, cu toate ca un contract colectiv de munca este un act juridic la fel de valabil precum Constitutia Romaniei.
Sesizarea depusa la Inspectia Teritoriala de Munca s-a soldat cu un control la Indor, deocamdata lipsit de consecinte. "Am purtat discutii cu ambele parti, cu sindicatele si cu patronatul. Partial, masura disponibilizarii este justificata de lipsa de comenzi din decembrie. S-au facut, e drept, greseli si de o parte si de alta. Am stabilit ca in viitorul Consiliu de Administratie al societatii sa fie discutata problema disponibilizarii, iar daca nu se va ajunge la o intelegere amiabila ramine ca diferendul sa fie lamurit in instanta," ne-a declarat Radu Stroici, inspectorul-sef al Inspectiei Teritoriale de Munca.
Liderul CNSLR Fratia Stefan Tarca va incerca sa organizeze la sfirsitul saptaminii o intilnire cu parlamentarii botosaneni in care sa se discute foarte serios despre situatia de la Indor si despre abuzurile repetate pe care le face conducerea. "Inspectia Teritoriala de Munca are cel putin doua motive majore sa sanctioneze drastic societatea, ba chiar sa o inchida, insa din cite stiu deocamdata nu s-a aplicat decit o sanctiune de 50.000 de lei unui maistru care nu a facut protectia muncii. La Indor, jumatate dintre angajati lucreaza cu contract de munca pe durata determinata, iar in zilele in care nu exista materie prima muncitorii sint invoiti fara ca ei sa ceara acest lucru, invoirile neconstituind vechime in munca. Inspectia muncii nu sanctioneaza insa aceste grave incalcari ale legislatiei muncii," spune Tarca. Ion Marin, un alt muncitor de la Indor, disponibilizat odata cu liderul de sindicat Laurentiu Cozma, a explicat foarte clar cam care este atmosfera de lucru de la fabrica dorohoiana: "E teroare. Cine are curajul sa vorbeasca este dat afara imediat, iar institutiile statului nu fac nimic sa apere interesele muncitorilor". (Dana BEJENARU)

Comentarii