Legea ii obliga pe consilieri sa nu mai doarma

joi, 17 mai 2001, 23:00
3 MIN
 Legea ii obliga pe consilieri sa nu mai doarma

Saptamina viitoare, pe 23 mai, intra in vigoare noua lege a administratiei publice locale, ce poarta numarul 215 pe 2001 si care abroga vechea lege 69 din 1996, precum si orice alte acte normative contrare aparute de atunci. Cum va informam si cu alte ocazii, legea este drastica cu alesiii locali, consilierii in speta, insa din pacate este drastica incepind din mandatul viitor, cind incompatibilitatile prevazute se si aplica. Daca aceasta chestiune este aminata asta nu inseamna ca restul prevederilor legii nu se vor aplica imediat, de saptamina viitoare.
Cum spuneam, cei mai "loviti" sint consilierii locali. Pina acum meseria de consilier era un fel de hobby, te dadeai mare prin ziare, participai la protocoale, in schimbul unei indemnizatii consistente si a unor protocoale bogate. Munca de ales, de politician, foarte putina si o faceau doar acei consilieri care mai aveau de gind sa se aleaga din nou. La articolul 52, noua lege spune raspicat: "Consilierii sint obligati ca in indeplinirea mandatului sa organizeze periodic intilniri cu cetatenii si sa acorde audiente". Atentie, este folosit cuvintul "obligati". Primaria Botosani nu are deocamdata o sala speciala in care consilierii sa acorde audiente, dar probabil ca va avea foarte curind. Nu stim daca vor fi si cetateni care sa vrea audiente si nu stim cum ii poate ajuta concret un consilier. De aceea propunem ca audientele sa se tina concomitent de cite doi consilieri, iar sala sa fie dotata cu o cutie de table ca sa nu se plictiseasca prea tare.
Tot la modul cel mai serios, alt aliniat al articolului mentionat mai sus spune ca: "Fiecare consilier, precum si viceprimarul sint obligati sa prezinte un raport anual de activitate, care va fi facut public prin grija secretarului". Prevederea asta chiar ca ii scoate pe consilieri din linistea lor obisnuita. Urmind sa fie facute publice, rapoartele anuale nu prea au cum sa contina vitejii si realizari deosebite care nu s-au intimplat pentru ca am fost si noi pe-acolo si cam stim ce le pot muschii consilierilor. Insa, gindul ca vor trebui sa intocmeasca un raport ii va motiva probabil pe consilieri si s-ar putea sa ne trezim cu un noian de proiecte de hotariri, sesizari etc din partea lor. Mai usor o sa fie pentru unul ca Emil Aghenitei, care poate sa-si prezinte in locul raportului cazierul, caci asta a facut el de cind e consilier, a completat rubrici in cazier. De asemenea, legea prevede si faptul ca alesii locali, consilierii, raspund solidar pentru activitatea consiliului si pentru hotaririle promulgate, dar acest lucru nu este de masura sa-i sperie.
Dupa atitea si atitea noi sarcini, primele sarcini am spune noi, consilierii au primit si dreptul la decontarea cheltuielilor pe care le efectueaza in indeplinirea mandatului lor. Cum nu se spune nimic altceva trebuie sa avem incredere in primarul Florin Egner, ca nu o sa le deconteze consilierilor mesele la restaurant cu cetatenii sau pantofii si cravatele pe care vor sa le poarte la sedinte. De fapt, in afara unor deplasari nici nu sint alte motive pentru ca unui consilier sa i se deconteze cheltuielile. Daca le este foame tare in timpul sedintelor de comisie n-au decit sa se duca acasa si sa-si faca doua ochiuri, opinia publica nu se va supara deloc. In loc de concluzie, noua lege a administratiei este de-a dreptul inovatoare, caci in premiera alesul de cartier primeste sarcini de serviciu pentru care trebuie sa raspunda. (Catalin ALISTARI)

Comentarii