Lichidatorul Armoniei se joaca de-a licitatiile

luni, 11 septembrie 2000, 23:00
3 MIN
 Lichidatorul Armoniei se joaca de-a licitatiile

SC Armonia SA, societate aflata in lichidare judiciara, are toate sansele sa nu mai poata fi vinduta niciodata. La sfirsitul saptaminii trecute a avut loc ceea ce trebuia sa fie a treia faza a licitatiei de vinzare a activelor societatii, aminata in luna iulie de catre comisia de licitatie condusa de lichidatorul Constantin Dascalu. Daca va mai amintiti, singurul ofertant de pina acum pentru cumpararea Armoniei a fost si este societatea franceza Balay, care s-a inscris la licitatie de mai bine de un an. Pina acum, se parea ca principala problema era pretul societatii, sase milioane de dolari la prima licitatie, dar scazut treptat pina in luna iulie, cind costa in jur de patru milioane de dolari, cam valoarea creantelor societatii la Banca Comerciala Romana. Imediat dupa ultima licitatie, comisia a cerut firmei Balay sa faca o oferta concreta pentru cumpararea fabricii. Raspunsul ferm al francezilor a fost ca nu pot plati mai mult de 1,5 milioane de dolari, oferta sustinuta si de o evaluare facuta de o firma internationala care demonstra ca valoarea fabricii era mult supraevaluata. Un exemplu concret este acela ca metrul patrat construit la Armonia costa 45 de dolari, pe cind in Bucuresti unde sint preturile cele mai mari, aceeasi constructie costa doar jumatate. Oferta fiind facuta, francezii nu au avut decit de asteptat pina la data anuntata pentru ultima licitatie, Bernard Chevalier, presedintele Balay venind personal pentru a incheia tranzactia. Numai ca ajungind la Botosani a avut marea surpriza sa constate ca toti pasii parcursi anul acesta, caci la fiecare licitatie neadjudecata pretul scadea automat cu 10 procente, au fost stersi cu buretele, licitatia de vinerea trecuta incepind din nou de la 4,5 milioane de dolari, ea urmind sa se repete de trei ori cu scaderile de pret aferente pina la adjudecare.
"A fost o surpriza de proportii, caci noi chiar credeam ca vom reusi sa cumparam fabrica. Nu pot sa-mi explic ce s-a intimplat, de ce trebuie sa o luam de la capat. Este o bataie de joc prea mare si pur si simplu nu stiu ce trebuie sa mai facem. De la inceput si pina acum noi sintem singurii care am facut oferte pentru aceasta fabrica. Am primit si un fel de contract, ceva scris pe doua foi, mizerabil si fara noima, asemanator cu contractul de garantie la o pereche de pantofi si nu cu unul pentru o afacere de milioane de dolari", ne spunea Chevalier. Nemultumit total ca a trebuit sa vina din Franta pentru a fi informat la Botosani ca licitatia reincepe, asta intr-o lume in care exista telefon, fax, Internet si restul canalelor de comunicare, presedintele Balay se va mai prezenta totusi si la ultima licitatie ce va avea loc la sfirsitul lunii septembrie.
Balay intentiona sa inceapa un program investitional solid, de aproape 15 milioane de dolari pe parcursul a cinci ani si sa creeze in citeva luni aproape 200 de noi locuri de munca. Si nu locuri de munca oarecare ci bine platite, salariul mediu urmind a fi undeva peste 200 de dolari net, mult peste ce se plateste acum in industria botosaneana. Cum la Armonia se vor produce in continuare meteriale textile, repornirea fabricii ar reintregi un lant de productie ce inseamna in definitiv o intreaga ramura industriala. La Botosani se produc fibre si exista o sumedenie de fabrici de confectii, ce lipseste fiind chiar productia de materiale textile. Este foarte important nu pentru ca de acum inainte confectionerii botosaneni vor avea materie prima la usa, ci pentru ca, asa cum explica francezul: "Stiti foarte bine de mutatiile din aceasta industrie. Acum investitorii se muta din zona Magrebului, in nordul Africii si vin spre Romania pentru ca forta de munca specializata este mai ieftina. Peste citiva ani se vor muta si de aici. Insa daca reusim sa intregim o ramura industriala care deja are traditie aici vom putea daca nu sa inradacinam complet fabricile de confectii la Botosani, macar sa incetinim mult procesul". (Catalin ALISTARI)

Comentarii