Pericolul care ne pindeste in parcul "M.Eminescu"

miercuri, 17 iunie 1998, 23:00
2 MIN
 Pericolul care ne pindeste in parcul "M.Eminescu"

In parcul Mihai Eminescu se poate intimpla oricind o nenorocire. Vicentiu Daniliuc, directorul Agentiei de Protectie a Mediului este de parere ca arborii care s-au prabusit ori au fost taiati in ultimii ani din cauza furtunilor au lasat in urma goluri de aer in care se formeaza curenti turbionari ce pot dobori copacii de pe margini. "Consider ca in parc sint in jur de 10-15 copaci batrini care se pot prabusi in orice moment in conditii de vint puternic. Ar fi bine ca Primaria sa organizeze cit mai repede o actiune de marcare si de taiere a copacilor ce ameninta trecatorii, si asta inainte sa se produca vreun accident regretabil".
Constantin Temneanu, inginer in cadrul RA "Romsilva", declara: "Primaria trebuie sa ne prezinte o autorizatie de mediu de la APM si o cerere, iar in baza acestor documente procedam la deplasarea in teren si la marcarea copacilor". Botosanenii inca nu au uitat ca anul trecut, un arbore batrin de la marginea parcului a cazut peste un "Aro" ce se deplasa pe Bulevardul Eminescu si putin a lipsit ca soferul vehiculului sa nu fie strivit de trunchiul urias prabusit din senin.
Petru Fostea, directorul Serviciului pentru Coordonarea Prestatiilor Publice si Protectia Mediului din Primarie a declarat initial reporterilor nostri ca stie ceva despre amenintarea pe care o constituie copacii, insa nu crede ca se pot taia arbori in aceasta perioada a anului. Specialistii "Romsilva", ca si cei din cadrul APM, spun ca nu exista restrictii de taiere a copacilor, asa cum exista restrictii de pescuit si vinatoare, copacii putind fi taiati in orice perioada a anului daca situatia o cere. Nu prea convins de stringenta actiunii de taiere a copacilor cu probleme din parc, Petru Fostea ne-a declarat ca operatiunea va costa cam scump Primaria: "In fiecare zi utilajele si oamenii angajati intr-o actiune de taiere costa cam 1 milion, iar daca avem in vedere ca este vorba de 10-15 copaci, va fi nevoie de multe zile de munca". Petru Fostea s-a aratat circumspect in privinta eficientei acestei actiuni. "Si daca tai copacii degeaba, iar apoi se prabusesc altii? Stejarul care s-a prabusit de curind la intrarea in parc nu a fost marcat pentru taiere, desi, in primavara, APM a cercetat toti arborii in vederea depistarii celor cu probleme". (Dana BEJENARU)

Comentarii