Tigrii economiei Botosaniului

joi, 26 octombrie 2000, 23:00
5 MIN
 Tigrii economiei Botosaniului

Camera de Comert si Industrie Botosani organizeaza astazi balul oamenilor de afaceri. Balul este denumirea pompoasa data unei festivitati de premiere a firmelor botosanene care s-au descurcat mai bine in economia de piata in ultimul an. Pe baza raportarilor de la Directia de Finante si a datelor proprii, Camera de Comert a realizat topul primelor 200 de firme botosanene, dupa cifra de afaceri si dupa profitul brut realizat. Inca de la inceput trebuie sa va spunem ca topul nu este un exhaustiv, adica nu cuprinde absolut toti cei 6.400 de agenti economici inscrisi in Registrul Comertului, ci doar o parte din cei 4.439 de agenti economici care si-au depus bilanturile contabile. Din acestia au fost selectati doar acei care intruneau conditiile de participare, adica cifra de afacei cit de cit substantiala, profit si care nu au datorii la plata obligatiilor de stat, in numar de 445. Top 200 a inclus in cazul nostru aproape jumatate din cei care au participat. Va spunem toate acestea pentru a nu fi prea mirati daca nu regasiti in top proprietarii de Mercedesuri care miros de la distanta prosperitate pe care ii vedeti in fiecare zi pe strada. Evident, registrele contabile unice nu sint preferatele lor, iar afacerile pe care le fac nu sint dintre cele care dau bine prin paginile ziarelor.
Revenind la top, vom incerca sa va facem o imagine asupra economiei Botosaniului din perspectiva celor care duc greul si care reprezinta de fapt economia Botosaniului. Dintre cele 200 de firme clasate in top, cele mai multe peste 50, se ocupa de comert en-gross sau cu amanuntul. Nu este surprinzator, afacerea in sine fiind banala, cumperi ceva, mai pui citiva lei si vinzi altcuiva. Nu prea iese chiar mare lucru, majoritatea comerciantilor desi au cifre de afaceri consistente au profituri relativ mici. De exemplu Pita srl a avut o cifra de afaceri de peste 80 de miliarde de lei, la care a scos un profit brut de numai 647 de milioane de lei, avind o rata a profitului mai mica de 1%. De cealalta parte, Ritech srl la o cifra de afaceri de 7,758 miliarde de lei a scos un profit de 2,605 miliarde de lei, cu o rata de peste 30%. Tot la sectiunea comert a fost inclusa societatea Elsaco Electronic, locul 10 la cifra de afaceri, peste 54 de miliarde de lei si locul 7 la profitul brut, 5,810 miliarde de lei.
Numeroase sint si firmele din industria alimentara, in numar de 35. La aceasta sectiune intra mai ales abatoare, fabrici de alcool si de prelucrarea laptelui. Afacerile din acest domeniu par a merge binisor, desi prima societate din domeniu o gasim de abia pe locul 12 la cifra de afaceri si pe locul 9 la profitul brut. Este vorba despre Emanuel Exim srl, cu 46,8 miliarde cifra de afaceri si 4,8 miliarde profit brut, urmatorul abator din top fiind cel al Ancal srl, cu o cifra de afaceri de 28,8 miliarde de lei. Nu foarte bine merg fabricile de alcool, de exemplu Prodalcom Vorona realizeaza cu doar 14 salariati o cifra de afaceri de 15,4 miliarde de lei si un profit de doar 12,1 milioane de lei. La fel Vinalcool, care la 16,2 miliarde de lei a obtinut un profit de doar 62,4 milioane de lei, dar macar a dat salarii la 75 de angajati. Nici inghetata nu este una din cele mai bune afaceri daca IBA srl, la afaceri de 6 miliarde, are un profit brut de 143,5 milioane de lei.
Desi toti cei din bransa se pling de mari greutati, industria textila este de departe cea mai profitabila activitate legala. Societatea cu cea mai mare cifra de afaceri din judetul Botosani este Firmelbo SA care rulat in ultimul an 204,3 miliarde de lei. Mai bine de 10%, adica 25,387 miliarde de lei, reprezinta profitul brut obtinut de societate. Cu toate acestea Firmelbo nu este afacerea cea mai profitabila a judetului. Conted Dorohoi, pe locul 6 la cifra de afaceri cu 61,3 miliarde de lei, a obtinut o rata a profitul care i-ar lasa si pe traficantii de droguri cu gurile cascate, peste 55%, adica 34,034 miliarde de lei. Tot ce va putem spune despre Conted deocamdata este ca societatea este privata si produce confectii in sistem lohn si se pare ca aici lucreaza niste oameni foarte corecti, daca au avut curajul sa declare un asemenea profit. Frumos se descurca si Rapsodia Conf, locul 7 la cifra de afaceri cu 57,951 miliarde de lei si locul 5 la profit, cu 13,880 miliarde de lei si Jatex, locul 11 la cifra de afaceri, 52,697 miliarde de lei si locul 6 la profit cu 7,84 miliarde de lei. Ceva mai ciudata este situatia Serconf, care are o cifra de afaceri de 126,23 miliarde de lei, locul 2 pe judet si un profit de doar 1,4 miliarde de lei, mult mai putin decit suratele societatii.
Pe locuri fruntase in top se afla si doua societati botosanene care au inceput practic de la zero imediat dupa Revolutie, adica nu au privatizat foste intreprinderi prin MEBO sau FPS, nu au cumparat afacerea, ci au creat-o. Este vorba despre Electro-alfa International, locul 3 si la cifra de afaceri si la profit, cu 91,365 si respectiv 17,098 miliarde de lei. Cealalta firma de care vorbeam este Avis-Indcom, locul 8 la cifra de afaceri cu 57,4 miliarde de lei si locul 4 la profitul brut, cu 15,113 miliarde de lei.
Pentru a face parte din topul de fata, agentii economici trebuiau in primul rind sa-si fi platit toate obligatiile la stat, intre care foarte important este impozitul pe profit, adica 25%. Ca sa fim mai expliciti vom face o socoteala doar pentru firmele din Top 10 la profit, in care mai sint prezente alaturi de firmele de mai sus, o firma de constructii, domeniu care nu prea mai da randament in ultimii ani, Casa Botosani si, surprinzator Stipo Dorohoi, pe locul 8, cu 5,216 miliarde de lei. In total cei 10 campioni ai economiei judetene au platit la bugetul statului doar ca impozit direct pe profit peste 33 de miliarde de lei si tot ei dau de lucru la peste 4.000 de oameni, ceea ce inseamna iarasi impozite si taxe. Daca mai adaugam TVA, accizele ori restul taxelor indirecte, vom vedea ca suma se apropie de 100 de miliarde de lei, ceea ce inseamna aproape bugetul pe un an al municipiului Botosani.
Ar fi interesant de vazut cum s-ar descurca managerii acestor afaceri, care dovedesc oricum capacitati daca au reusit sa scoata atitia bani intr-un judet ca al nostru, daca ar fi pusi in postura de a cheltui si nu de a produce banii respectivi. Asta pentru ca banii pe care ii cheltuie politicienii nostri asa cum stim cu totii sint produsi de agentii economici seriosi. La fel cum tot ei produc banii pentru plata pensiilor si a ajutoarelor de somaj, pentru plata profesorilor ori a militarilor. Nu e putin lucru si ne intrebam daca balul de astazi este o sarbatoare a succesului in afaceri sau o comemorare a banilor cistigati de ei si risipiti de politicieni. (Catalin ALISTARI)

Comentarii