Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Un om a murit pentru ca a fost vaccinat antirabic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Cum am sa-i mai spun de-acum inainte fiului meu «Gabi, hai la doctor» ?" intreaba cu voce stinsa Rodica Birzu. Tinara femeie traieste alaturi de fiul in virsta de 7 ani drama cumplita a disparitiei sotului, om in floarea virstei, datorita unei intimplari stupide asupra careia planeaza o sumedenie de intrebari, deoarece ca de obicei la Botosani in afara de ziaristi nimeni nu poate sa spuna nimic, sau poate dar nu are voie. Asa ca a trebuit sa aflam singuri.
    "De data asta o sa-ti amorteasca si picioarele"
    Maricel Birzu a fost muscat pe 16 aprilie de ciinele vecinului, ciine curat, de curte, insa nevaccinat. Maricel si-a propus sa astepte 10 zile inainte de a recurge la imunizarea antirabica, zile in care ciinele a fost tinut sub observatie. Desi ciinele nu a ridicat nici o suspiciune in privinta posibilitatii de a fi turbat, sub influenta unei emisiuni difuzate pe "Antena 1" in care se recomanda vaccinarea de urgenta in cazul oricaror muscaturi de animale, Maricel Birzu s-a prezentat dupa 7 zile la Sectia de Boli Contagioase a Spitalului de Specialitate pentru tratamentul antirabic. Putin ingrijorat de reactia urita la vaccinul antirabic pe care il facuse in urma cu 3 ani, Maricel a avertizat cadrele medicale de faptul ca e posibil ca reactia adversa sa se manifeste si de asta data. Sotia sa Rodica isi aminteste: "Cind i-a spus asistentei ca in urma cu 3 ani i-au amortit miinile de la antirabice, aceasta i-a raspuns in saga «De data asta o sa-ti amorteasca si picioarele». Nu i s-a facut nici macar o analiza a singelui ca sa se descopere daca sufera de vreo boala, pur si simplu au inceput sa-l intepe". Stiindu-se om sanatos, care niciodata nu a avut nevoie de vreo internare sau de vreun tratament, Maricel a inceput vaccinarea antirabica fara sa stea prea mult pe ginduri. Dupa o saptamina de tratament ambulatoriu, in care si-a injectat zilnic doza de vaccin, pacientul a inceput sa nu-si mai simta miinile si picioarele, starea de rau accentuindu-se cu fiecare zi.
    Pe fisa nu era trecut nici un diagnostic, desi trecusera aproape 24 de ore de la internare
    Vineri, 1 mai, in jurul orelor 4 dupa-amiaza, Maricel Birzu s-a prezentat din nou la Sectia de Boli Infectioase, de data aceasta recomandindu-i-se internarea de urgenta. Rodica Birzu ne povesteste: "Simbata dupa ce am iesit de la serviciu, pe la 12 si jumatate, m-am dus la spital sa-i duc de mincare sotului. M-am dus la primire sa intreb in ce salon se afla internat sotul meu, dar nu am gasit pe nimeni. M-am uitat singura in registrul de internari, i-am gasit numele, dar nu si salonul. Am mai mers prin spitalul pustiu ca prin tara nimanui pina m-am intilnit cu o asistenta, cred, cu care am mers sa-i cautam fisa. Pe fisa, in afara de nume si virsta, nu era trecut nimic, nici macar un diagnostic, desi trecusera aproape 24 de ore de la internare. Cind am ajuns la el, Maricel se afla intr-o stare groaznica, nu se mai putea misca aproape deloc, nu isi gasea nici o pozitie in care sa se simta bine, ii fusese administrata si o perfuzie pentru linistire". Rodica a stat la capul sotului ei mai bine de 2 ore, dupa care a plecat acasa sa se schimbe. De-abia ajunsa acasa, a fost sunata de la spital si solicitata sa se intoarca, starea sotului fiind grava. Cu sufletul la gura, femeia s-a intors al capatiiul sotului pentru a asista neputincioasa la sfirsitul acestuia. "La 9 seara sotul meu a intrat in coma, dar nu am crezut nici o clipa ca va muri, pentru ca nu a fost internat ca un caz deosebit si nu i s-au facut nici un fel de analize. Dupa ce a facut primul stop cardio-respirator m-am enervat si le-am spus «Daca nu stiti ce are, sunati un coleg, poate vine cu o idee, nu-l lasati sa moara fara sa-i faceti nimic». Eu la "Melana" lucrez cu masini aduse din Franta, dar daca se intimpla sa se defecteze in miezul noptii vreuna, il sun pe director acasa si el imi spune ce sa fac. Nu se pune problema ca-l deranjez. Pe la 2-3 noaptea, doctorita care era de garda (dr. Laurentia Lupascu-n.r.) a sunat la Spitalul Judetean, la Neurologie, la Urgente, dar ei au refuzat sa intervina". Duminica dimineata, la 5,20, dupa 2 stopuri cardio-respiratorii, Maricel Birzu a murit sub ochii ingroziti ai sotiei.
    "Reactii adverse la vaccinul antirabic apar odata la 7-8 mii de cazuri"
    Moartea pacientului a declansat o ancheta a Politiei condusa de locotenentul Dragomir, o proba ce va cintari greu la dosar fiind ancheta epidemiologica efectuata de Inspectoratului de Sanatate Publica pentru stabilirea eventualelor boli de care suferea decedatul. "Locotenentul Dragomir mi-a spus sa am incredere ca Politia va lucra foarte atent. Vreau sa iasa la iveala adevarul. Sa spunem ca s-a gresit cind i s-a prescris vaccinul fara sa se ia in considerare reactia de acum 3 ani, dar cind a fost internat cu simptome usoare ar fi trebuit sa i se faca analize, sa nu fie lasat sa se agraveze. De-abia dupa al doilea stop cardiac doctorita i-a spus asistentei sa-i ia singe din vena si sa-i faca analize, probabil ca sa nu lase fisa goala. In sistemul asta sanitar domneste peste tot o nepasare de nedescris. La un moment dat doctorita mi-a spus ca ce are barbatu-meu nu e boala contagioasa, ca tine de neuro. Atunci de ce nu i-au spus din capul locului: du-te si te interneaza la Judetean, ca noi nu te putem trata? Ar trebui ca medicii astia sa raspunda la niste intrebari, pentru ca nu traim in tara nimanui!"
    La intrebarile Rodicai Birzu am incercat sa obtinem si noi raspunsuri, insa medicii Sectiei de Boli Infectioase au refuzat cu obstinatie orice dialog, motivind ca singura in masura sa ne ofere informatii este Corina Onofrei, sefa de sectie. Aceasta insa a fost imposibil de contactat, fiind cind bolnava, cind plecata la Spitalul Judetean, cind libera, cind la un curs de perfectionare. Conduita dr. Corina Onofrei este insa cunoscuta reporterilor nostri, care in curind serbeaza o jumatate de an de cind incearca fara rezultat sa aiba un dialog cu spitalul in cauza, cu toate interventiile Directiei Sanitare. In dorinta de a obtine parerea unui specialist in boli infectioase privind moartea lui Marcel Birzu, l-am contactat pe prof. univ. dr. Eugeniu Toacsen din cadrul Institutului "Ioan Cantacuzino", singurul fabricant de vaccin antirabic din tara. Acesta ne-a declarat: "Reactii adverse la vaccinul antirabic apar odata la 7-8 mii de cazuri. Cu toate acestea, se recomanda administrarea vaccinului, chiar in conditii de risc, decit sa se ajunga la rabie, care este invariabil mortala. Dupa simptomele descrise, pacientul a suferit o reactie secundara de origine neurologica, ce ar fi trebuit urmarita obligatoriu de catre medici specialisti neurologi. Datorita faptului ca pacientul a prezentat reactii secundare si acum 3 ani, administrarea unui nou vaccin ar fi trebuit sa se faca cu extrema precautie, putindu-se chiar renunta la imunizare, pacientul fiind muscat de un ciine cunoscut si care a putut fi tinut sub observatie". Dr. Toacsen s-a abtinut sa vehiculeze ideea de incompetenta si superficialitate, insa umorul subtire cu care si-a insotit comentariul ne indreptateste sa credem ca doar delicatetea l-a impiedicat sa se pronunte mai dur la adresa medicilor implicati in acest caz.
    Ciinele e sanatos dar omul a murit
    Stradania reporterilor de a afla si parerea unui medic din cadrul Sectiei de Boli Contagioase vis-a-vis de tragicul eveniment a fost rasplatita pina la urma, dr. Laurentia Lupascu, cea care a fost alaturi de Maricel Birzu in ultimele 24 de ore de viata, acordindu-ne o intrevedere. "In Manualul de Boli Infectioase se mentioneaza ca vaccinul antirabic comporta o serie de complicatii neurologice care apar intre a 8-a si a 21-a zi de la inceperea imunizarii si au ca tratament preparatele cortizonice. Din nefericire, organismul pacientului in cauza a facut o reactie alergica ce nu a mai putut fi controlata, in ciuda tratamentului. Evolutia encefalomielitei s-a produs extrem de rapid, moartea survenind in ciuda unei conduite terapeutice corecte. In cursul acelei nopti m-am consultat telefonic cu dr. Onofrei, dr. Puflea si dr. Jutis de la Terapie Intensiva, neexistind din partea dumnealor nici o obiectie asupra tratamentului prescris de mine. S-a pus problema intubarii la sectia de Terapie Intensiva din cadrul Spitalului Judetean, insa pacientul nu ar fi rezistat transportului. Familia celui decedat trebuie sa inteleaga ca s-a facut tot posibilul pentru a fi salvat, iar reprosurile ar putea sa vina doar din partea Clinicii de Boli Infectioase care este singura in masura sa ne aprecieze activitatea". Daca moartea lui Mihai Birzu ar fi putut fi evitata o vor putea concluziona specialistii, iar eventualii vinovati vor raspunde cu siguranta, daca nu in fata instantelor lumesti, atunci macar in fata propriilor lor constiinte. Ca o ironie a sortii, ciinele care l-a muscat pe Maricel Birzu continua sa traiasca sanatos in lantul lui, in timp ce omul a fost rapus de vaccinul anti-turbare administrat. (Dana BEJENARU)
    top Local News

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Cosmin PAȘCA

    Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

    Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

    opinii

    Bunici obraznici

    Briscan ZARA

    Bunici obraznici

    Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

    Noi, femeile

    Cristina DANILOV

    Noi, femeile

    O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

    Între artă şi credinţă

    Nichita DANILOV

    Între artă şi credinţă

    Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

    pulspulspuls

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

    Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

    Caricatura zilei

    Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

    Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri